Despre studiul la University of Aberdeen, Scotia – interviu cu Raluca Ghimpu

Raluca este fostă elevă a Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Iași. Motivată de faptul că specializarea dorită nu era foarte cunoscută în Romania și de curiozitatea de a descoperi lucruri noi, a devenit studentă la Aberdeen University din Scoția, Marea Britanie.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Am dorit să aplic la studii în străinătate deoarece domeniul pe care doream să îl studiez- European Studies- nu este foarte cunoscut și nici prea dezvoltat în România.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Inițial este greu. Te afli într-o țară cu obiceiuri nefamiliare, într-un mediu multicultural. Poate fi un pic confuz. În același timp, îti amintești că este ceea ce ai dorit, ce ai muncit ca să obții și nu te dai bătut. La 19-20 de ani, este timpul să preiei controlul propriei vieți și al propriului drum. Vezi totul ca pe o provocare, îți testezi limitele. Absorbi informațiile din jur și devine surprinzător de ușor să te adaptezi. Cheia este să te înconjori de oameni care au interese similare cu ale tale. Bineînțeles, dorul de casă va fi mereu acolo, nu dispare. Însă, pe măsură ce îți creezi drumul în viață, îți dai seama că lumea este vastă și realitatea cunoscută acasă este de fapt doar o mică bucățică din întreg. Pe mine, cel puțin, curiozitatea de a descoperi lucruri noi m-a ajutat foarte mult.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Locul unde am ales să studiez are, într-adevar, avantaje și dezavantaje. Mi-a fost greu, de exemplu, să mă adaptez la condițiile climatice de aici. Trecând însă peste asta, mi se pare incredibil de frumos felul în care oamenii de aici își respectă și sunt mândri de tradițiile lor. Asta se reflectă nu doar în sărbătorile naționale ci și în arhitectura locurilor. Îmi plac de asemenea și personalitățile lor. Sunt încăpățânați și pot părea duri din exterior dar dau dovadă de tandrețe și bunătate care nu este restrictionată sau conditionată de naționalitate, limbă sau obiceiuri. Se așteaptă să fie tratați cu respect dar, în același timp, și tu vei fi tratat la fel.

Cum e o zi din viața ta de student?

Ocupată 🙂 Ce m-a surprins cel mai mult este că aici se pune mult mai mult preț pe studiul individual. Deși petrec relativ puțin timp la facultate, restul timpului îmi este ocupat de teme și eseuri. Profesorii pun foarte mare accent pe citit. Cărțile, eseurile, testele….toate îți provoacă abilitatea de a jongla cu cuvinte într-un limbaj academic. Poate fi un pic copleșitor la început dar, odata ce intri în ritm, te obișnuiești. Cel puțin așa stau lucrurile la facultatea mea.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Pentru că studiez în Scoția, taxa de facultate imi este asigurată de SAAS ( Student Award Agency for Scotland). În ceea ce privește banii de întreținere (cazare, mâncare, etc) am depins o perioadă de părinți, iar mai apoi am apelat la un part-time. Plata este deseori mai mult decât de ajuns pentru a mă întreține singură. Trebuie doar să ai prezență de spirit și să îți organizezi timpul astfel încât să nu rămâi în urmă cu lucrul pentru universitate.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Sincer nu sunt foarte familiară cu sistemul romănesc. Știu doar că universitatea la care sunt eu are un sistem unic chiar și în comparație cu celelalte din Marea Britanie. Odată ce iți alegi departamentul, are loc o întâlnire cu un tutore personal. Atunci îți alegi cursurile pe care le dorești. În funcție de facultate, ai la dispoziție o paletă diferită de opțiuni, doar unul sau două fiind prestabilite. La facultatea mea cursurile durează 4 ani. În primul an, notele nu contează deloc (important e să treci examenele). Din câte știu, asta e valabil peste tot în Marea Britanie. În anul doi trebuie să ai un punctaj minim pentru a trece în anul trei deși notele din nou nu contează pentru diploma finală. Anul trei și anul patru sunt numiți Honors. Acum notele devin extrem de importante pentru vor fi luate în calcul pentru diploma de final. Cursurile se împuținează, de la maxim cinci în primii doi ani, ajungând la două-trei (din nou, depinde de facultate).

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Eu am aplicat deoarece am vrut să mă dezvolt ca persoană și am dorit o șansă pe care în țară nu am avut-o. Deși România are facultăți și profesori foarte buni, universitățile din străinătate pot oferi șanse și celor care își doresc ceva diferit. În domeniul meu de studiu calificările obținute în străinătate cântăresc desori mai greu decât cele obținute în România. Într-o lume în care globalizarea este o realitate în devenire, contactul cu alte culturi îți deschide ochii și îții formulează o altă realitate decât ceea cu care erai obișnuit. Important este faptul că există mereu posibilitatea de a te întoarce să lucrezi în România odată ce ai terminat studiile.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

  •  Să nu vă dați niciodată bătuți! Ce este mai important, frica și teama de necunoscut? Sau o șansă pentru un viitor mai bun? Contează cât de mult îți dorești și esti dispus să lupți pentru ceea ce vrei. Eu aș fi regretat pentru tot restul vieții dacă lăsam emoțiile să stea în calea visurilor mele;
  • Află cât mai multe despre facultatea la care vrei să mergi. Cum sunt aranjate cursurile, ce fel de profesori vei avea, etc. Dacă poți, intră în contact cu studenți care sunt deja la acea specializare;
  • Află cât mai multe și despre orașul în care vei sta! Oameni, obiceiuri, climă, istorie, etc. – îți va fi de ajutor mai târziu.

Baftă!

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)