Despre Olanda, tara oamenilor punctuali, zambitori si calmi – interviu cu Adelaida Baicu, studenta la Stenden University

Adelaida Baicu este absolventă a Colegiului Național Zinca Golescu din Pitești, iar în prezent studiază management hotelier la Stenden University, în Olanda. Ideea de a pleca în străinătate la studii a apărut încă din primul an de liceu. Se bucură de faptul că statul olandez oferă tinerilor facilități financiare și consideră că diploma unei universități din străinătate reprezintă un avantaj în carieră.

Care a fost motivaţia ta de a aplica pentru studii în străinătate?

Întotdeauna am cochetat cu ideea de a studia în străinătate, de a cunoaşte noi culturi şi obiceiuri şi de a deveni astfel o persoană mai deschisă. Însă am început să mă preocup cu adevărat de a-mi întocmi dosarul în clasa a IX-a. Am încercat să plec şi în liceu prin intermediul unui program la nivel naţional, însă erau doar 3 locuri pe ţară şi nu am reuşit. Ceea ce m-a atras la plecatul în străinătate, este că, după părerea mea, ai mult mai multe oportunităţi de carieră în afară României, nivelul de trai este mai bun şi numai experienţa în sine de a fi student internaţional prezintă un avantaj enorm în faţă celorlalţi, fie că vrei să te întorci sau nu în România.

Ştim că distanţa şi dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânăr şi să te afli la o aşa mare distanţă de casă?

Bineînţeles că la început mi-a fost destul de greu să mă acomodez, deoarece eram obişnuită să fiu mereu în preajma familiei şi a prietenilor mei, a locurilor pe care le-am frecventat ani la rând şi a multor obiceiuri pe care le aveam acasă şi la care a trebuit să renunţ când am ajuns în Olanda. Însă pe mine m-a ajutat foarte mult faptul că am fost foarte determinată să mă adaptez şi să rămân aici, încât am reuşit să trec peste toate acestea. De asemenea, cred că e mai greu pentru familie decât pentru mine, pentru că eu am parte de o experienţă plăcută, cu totul nouă şi diferită şi fac ceea ce îmi place, pe când cei de acasă trăiesc după acelaşi ritm.

În orice ţară găsim lucruri bune dar şi lucruri rele. Ce îţi place cel mai mult la Olanda?

Cel mai mult îmi place faptul că organizarea este extrem de bună aici, oamenii sunt punctuali, pregătiţi mereu cu ceea ce au nevoie, ştiu exact ce este de făcut, prin urmare sunt eficienţi şi calmi. Olandezii mi se par politicoşi, deschişi la minte şi zâmbitori. Nu judecă după aparenţe şi nu fac atât de multe discriminări. Îmi mai place şi că pot merge oriunde cu bicicleta. Când am ajuns în Olanda, nu ştiam să merg pe bicicletă şi abia după ce am învăţat să merg am realizat cât de multe am pierdut. Plus că reduce foarte mult poluarea!

Cum e o zi din viaţa ta de student?

Aş spune liniştită. Programul nu este foarte încărcat, deşi la management hotelier ai mult mai multe ore decât la turism sau la media, însă sunt semnificativ mai puţine ca în România. Cred că cel mai mult am stat la şcoală de la ora 8 până la ora 18, însă am avut şi mici pauze între. Bineînțeles, nu acesta e programul meu zilnic, De obicei am cam 3 ore pe zi. Mai puţin când am practică, atunci e cu totul alt program.

Partea financiară influenţează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Unul dintre motivele pentru care am ales Olanda a fost şi preţul facultăţii. Facultatea costă 1906 euro pe an şi există posibilitatea de a face un împrumut la guvern. Dezavantajul este că trebuie să achiţi taxa integral din bani proprii şi abia apoi guvernul începe să îi restutuie. Mie încă îmi trimit părinţii bani. Cred că primesc în jur de 500 de euro pe lună, din care dau 375 pe chirie, iar restul sunt banii pentru mâncare şi ieşit în oraş. Mai primesc şi banii de pe împrumut, 150 de euro pe lună. În total am cam 650 de euro pe lună.

Sistemul olandez e foarte bun dacă îţi găseşti un loc de muncă pentru că poţi primi 250 de euro de la guvern (pe lângă salariu) dacă lucrezi minimul de 56 de ore lunare. În plus, şi la transport primeşti multe reduceri sau chiar gratuitate dacă lucrezi.

Cu ce diferă sistemul de învăţământ în care studiezi acum faţă de cel românesc?

Se pune foarte mare accent pe munca în echipa şi de cele mai multe ori avem proiecte de grup. De asemenea, îmi place că eşti mereu încurajat să participi şi să pui întrebări, iar profesorii vor să explice, nu doar să predea.

Se pune mare accent pe practică. De exemplu, tot ceea ce fac eu are şi o parte aplicată. Am chiar şi un modul întreg (10 săptămâni) de practică.

Toate cursurile sunt postate pe platoforma de internet a şcolii, aşa că, în cazul în care ești absent, poţi oricum să arunci o privire peste material.

Tu ai făcut alegerea şi poţi vorbi din experienţă: de ce să aplice tinerii din România pentru o oportunitate de studii în străinătate?

În primul rând, pentru a avea mai multe oportunităţi de carieră. Pentru a te dezvoltă mai mult, a fi mai deschis, a afla mai multe despre celelalte popoare, pentru a învăța mai multe limbi străine şi pentru a vedea şi un alt stil de viaţă.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să ţină cont cei care îți doresc continuarea studiilor în străinătate?

  • Să înveţe cât mai multe limbi străine, engleza fiind prioritară;
  • Să se gândească mult la ce specializare vor alege pentru facultate pentru că cel mai probabil vor face asta pentru toată viaţă lor;
  • Să pună cât mai multe întrebări despre orice subiect şi să facă activităţi extra-şcolare.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)