De la dezamăgirea de după BAC la o carieră în consultanță în cadrul celei mai mari bănci de investiții din lume
Primele zile de după BAC sunt perioada în care majoritatea absolvenților își definitivează traiectoria pentru următorii trei, patru ani sau chiar pentru toată viața. Unii tineri știu de la 15 ani că vor să se îndrepte către o carieră în medicină, drept sau arhitectură, în timp ce alții așteaptă ca sub presiunea ceasului ce măsoară timpul rămas până la admiterea la facultate să decidă ce vor face mai departe.
A doua variantă este și începutul poveștii de succes a unui tânăr român care a aplicat pe ultima sută de metri la o universitate din Marea Britanie, la un program atât de general, încât i-a deschis o mulțime de posibilități. Vlad Stoian ne spune povestea unui absolvent de liceu nehotărât și puțin supărat pe sistemul de învățământ din România.
„A fost practic cel mai general program de licență de business pe care poate să îl urmeze o persoană care nu știe ce să facă cu viața ei”
„Când am decis să plec, a fost mai mult o idee de plecare decât de a mă duce undeva anume. Nu aveam un obiectiv, am avut mai degrabă o experiență neplăcută cu sistemul de învățământ din țară.” Nu e de mirare că din ce în ce mai mulți tineri se gândesc să plece la studii în afară – multe școli din țară nu au resurse și metode pedagogice adaptate la generațiile tinere, iar în cazul lui Vlad, superioritatea afișată de supraveghetori și modul de organizare a examenului de bac l-au făcut să se gândească să urmeze o facultate în străinătate. “Imediat după primirea notelor am aplicat cu ajutorul unui consilier EDMUNDO la BA Business la University of Portsmouth – a fost practic cel mai general program de licență de business pe care poate să îl urmeze o persoană care nu știe ce să facă cu viața ei, dar care mai târziu mi-a adus jobul pe care îl am acum și care îmi place foarte mult”, ne-a spus Vlad Stoian, absolvent al University of Portsmouth.
„Am început Business Studies, dar partea cea mai interesantă este că programul e de tip sandwich, adică trei ani mergi la facultate și un an lucrezi, pe bune. În primii doi ani am fost la cursuri, în anul trei am lucrat, iar în anul patru m-am pregătit pentru licență. La momentul respectiv, universitatea avea o listă de companii la care te puteai duce, dar cumva era responsabilitatea ta să îți găsești un job unde îți doreai”, a adăugat Vlad.
Neavând posibilități financiare, Vlad a lucrat part-time pe toată durata studiilor în departamentul de Marketing al universității pentru a-și acoperi cheltuielile lunare.
„Am muncit pe parcursul studiilor ca să mă întrețin, pentru că nu aveam bani de chirie de acasă. Am fost marketing officer la universitate, unde veneau părinți și copii la Open Days, îi ghidam prin facultate. În anul IV, după experiențele profesionale din anul trei, țineam discursuri la universitate despre cum poți găsi un job sau cum e trecerea de la viața de student la viața profesională”, a adăugat Vlad.
Cum a obținut primul job “adevărat”, full-time?
Dacă pentru unii părinți și elevi notele de la bacalaureat însumează totalul cunoștințelor și aptitudinilor pe care le poate avea un tânăr, ambiția se pare că nu poate primi note. Dorința de a-și croi un drum și-a spus cuvântul, iar anul trei i-a schimbat viața. „În anul doi am început să aplic la joburi pentru a găsi unul care să îmi placă pentru acel an sandwich, adică anul trei. Nu am știut ce vreau, dar am aplicat la Mattel, la Peugeot, Loyds Banking Group, cea mai mare bancă din UK. Am primit oferte de la toate trei. Prima a venit de la Loyds, pe care am acceptat-o și am plecat în Londra pentru un an, unde m-am îndrăgostit de oraș. La scurt timp au venit și celelalte oferte și nu pot să nu mă gândesc și acum – cum ar fi fost dacă mergeam la Mattel sau Peugeot? Viața mea ar fi fost atât de diferită, eram la Lego acum, prin departamentul de marketing. În fine, a fost un șir de coincidențe.”
Prima jumătate a anului din perioada sandwich și-a petrecut-o în departamentul de fraude de la Loyds, pe ordinea de zi având urmărirea data analytics, optimizarea proceselor de prevenire a fraudei în bancă, găsirea unor modalități de a modifica algoritmii de blocare a cardului. „A fost interesant, dar am vrut să încerc și altceva, așa că m-am gândit: dacă până acum am fost pe banking, de ce să nu caut un job în investment banking? Am aplicat la toate băncile de investiții și am intrat la UBS, cea mai mare bancă privată din lume (cunoscută anterior drept Union Bank of Switzerland), unde am făcut un internship de trei luni. După aia m-am întors la facultate, și am cerut să schimb cursul, am vrut să merg pe finanțe. Și am reușit, asta pentru că în UK la universitate e multă flexibilitate din partea profesorilor. Șirul de coincidențe nu se oprește aici, pentru că în septembrie m-au sunat cei de la UBS pentru a-mi oferi un job full-time”, spune Vlad.
Vlad este studentul nehotărât de ieri care astăzi conduce un întreg departament de consultanță internă la UBS, cea mai mare bancă de investiții din lume
Inițial, Vlad a făcut parte din departamentul de operațiuni, unde, pe scurt, se ocupa mai mult de procesele interne și de infrastructura care permite băncii să își facă treaba. „Era interesant la început, făceam foarte multe teste, așa am învățat tot ce trebuia să știi despre mediul bancar. În opt luni am reușit să automatizez cam tot ce se putea și jobul pe care îl aveam devenise destul de predictibil.”
Așa că Vlad, la fel ca în anul trei, a prins curaj și a spus managerului că dorește să învețe ceva nou. Ca și în perioada studenției, norocul i-a bătut la ușă. Asta pentru că și compania oferă flexibilitate angajaților, mai ales celor care demonstrează inițiativă. „Când am început stagiul de practică în 2012, din 30 de interni, eram singurul student care nu venea de la o universitate din Grupul Russel (consorțiu de universități de top din Marea Britanie). Deși în UK se pune accent pe backgroundul academic și de multe ori ești întrebat unde ai studiat?, odată intrat în UBS, am văzut atât de multă flexibilitate, mai ales în momentul în care am decis să mă mut de la departamentul de operațiuni către alte proiecte cu care rezonez.”
Acum Vlad se ocupă de consultanță internă, proiect al cărui scop este acela de a defini strategia băncii. „În momentul de față conduc un departament care redefinește proiectul legal al băncii. Banca are aproximativ 90.000 de angajați dintre care 1.000 sunt avocați ce operează asemenea unei case de avocatură in-house. Prin proiectul pe care îl conduc vrem să definim structura departamentului, să vedem cum ne organizăm intern și extern, cum definim strategia pe următorii 10 ani, unde vrem să avem amprenta geografică în funcție de costuri și de disponibilitatea oamenilor, etc.”, continuă Vlad.
Sfat pentru absolvenții care se înscriu la Spot Admissions și pentru părinții lor
E firesc ca orice tânăr sau părinte să poată vedea cum eforturile de a studia în străinătate se materializează într-o carieră de succes. “Dar primul job cu siguranță nu va fi cel pe care îl vei avea trei ani din punctul ăla, trebuie întotdeauna să înțelegi că lecțiile, ofertele din ultimul an de facultate și primii ani pe piața muncii sunt meniți să te ducă către oportunități. Nu trebuie să ceri și să ți se dea imediat tot. Și dacă îți păstrezi opțiunile deschise, oportunitățile sunt aproape nelimitate. E important ca mereu să te întrebi sunt în locul potrivit?, e asta direcția pe care vreau să o urmez, pentru a vedea dacă ceea ce faci coincide cu planul tău pe termen lung.”
Aceasta e doar una dintre poveștile de succes ale tinerilor care au urmat o universitate în străinătate. Și tu poți unul dintre cei care îți schimbă viața făcând primul pas spre o carieră de succes! Contactează-ne!
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.