De ce Olanda?

wippersmolen maassluis south holland the netherlandsPoate din curiozitate, poate din dorința de a confirma sau a infirma bănuielile proprii, una din întrebările primite adesea de viitori studenți care plănuiesc să părăsească România în căutarea unui mediu universitar mai ''profi'' este: De ce ai ales Olanda? De aceea astăzi, în locul obișnuitelor Amintiri din Studenție, vom discuta despre motivele pentru care am ales să studiez și să rămân aici, motive care poate vor reprezenta și motivele tale de a mi te alătura. Voi împărți articolul în două categorii: 1) De ce am venit eu aici și 2) De ce e super-mega-tare să studiezi aici. Așadar:

Fun fact no. 1: 70% din producția de bacon (șuncă practic) a lumii vine din Olanda.

Motivele mele

Acum vreo doi ani pe vremea asta, sătul fiind de-atâta matematică, română și informatică (obiectele mele de BAC), eram cu gândul la alte țări și cât de minunat va fi când voi scăpa de calvarul constrângerii în care ma aflam, sufocat de liceu și de statul cu părinții. Tot ceea ce visam începea cu facultatea, momentul în care urma să mă dezlănțui, arătându-mi potențialul imens în fața celor ce vor ști să-l aprecieze cu adevărat și voi fi acest super om într-o super țară. Nu știu dacă mai am imaginația la fel de bogată, însă cert e că am visat mult la facultate, însă nu am fost extrem de profund în eforturile de a mă documenta despre asta, poate în virtutea unei atitudini de genul: oriunde m-oi duce, îi sparg pe micuți! Ideea mea pe la începutul clasei a douășpea era că voi merge în Danemarca, un loc popular pentru studenții români (practic 90% din studenți știu doar Anglia și Danemarca) datorită școlarizării moca. Din fericire poate pentru mine, în timpul interviurilor pentru una din facultățile pentru care aplicasem, din Copenhaga pare-mi-se, eram plecat pe la o olimpiadă, și-a trebuit să amân cu organizatorii. Au fost de acord, dar emailurile pe care mi le-au trimis ulterior pentru reprogramare au ajuns în spam-ul căsuței mele de mail și-am ratat deadline-ul. N-am fost super trist, știind că atât timp cât plecarea nu va avea ca destinație Iași sau București, tot va fi bine. Din ofertele primite de la Edmundo în perioada următoare, studiate relativ superficial (mea culpa), am dedus următoarele lucruri:

  1. Școlarizarea e destul de ieftină - în jur de 1800 pe an, cu posibilitatea de a face împrumut pentru a o achita. Super, mi-am zis, știind că prin Anglia te taxează cu circa 7000 de lire.
  2. Posibilitatea unei burse substanțiale - plus sau minus E500. Intrând în amănunte, e destul de greu de obținut, dar nu imposibil, iar eu vedeam doar părțile bune, normal.
  3. Probabilitatea mare a găsirii unui loc de muncă, fiind Utrecht, unul dintre orașele cele mai mari și populate de studenți ale Olandei - ceea ce s-a dovedit a fi mai mult o supoziție personală decât un fapt scris.
  4. University of Applied Sciences - un concept atractiv în contextul în care mereu am urât învățatul greoi al teoriei fără aplicație.

Așa că am decis că voi veni aici, destul de scurt și la obiect.

Fun fact no. 2: Cel mai înalt punct al Olandei, Vaalserberg, e de numai 323m peste nivelul mării. Restul țării e plat ca o clătită.

De ce vei vrea tu să vii aici

După aproape doi ani în Olanda, mă simt destul de încrezător să spun că voi mai fi ceva timp pe-aici și-ți voi spune de ce:

  1. Un mediu foarte profesional - pentru muncă și studiu. E foarte adevărat că olandezii se distrează la maximum în diferite feluri și ocazii, sunt foarte inventivi în distracția lor. De asemenea, e și mai adevărat că pentru ei există un moment al distracției și un moment al profesionalismului. Lumea vine la muncă dintr-un simț al datoriei proprii și al corectitudinii în aceeași măsură în care vine să-și câștige pâinea. Nu e doar muncesc ca să trăiesc, ci și muncesc pentru că munca înnobilează omul. Poate sună foarte cheesy, dar e adevărat, corectitudinea proverbială e 100% palpabilă.
  2. Un fel de America Europei. E o țară a posibilităților! Desigur, durează un timp până să intri în sistem și poate nu vei fi extrem de fericit pe plan cultural și personal, dar în ceea ce privește cariera ta, vei fi în mijlocul unui ocean, putând s-o apuci în efectiv orice direcție vrei și să dai de un mediu foarte profitabil. E nevoie de orice calificare aici, iar dacă faci bine ceea ce faci,  o vei face și pe un ban bun!
  3. O ușă deschisă mai larg pentru români. Nu e doar cazul Olandei, dar de la 1 ianuarie 2014 nu mai avem nevoie nici de permis de muncă, iar ca studenți nici nu mai avem plafon în ceea ce privește orele de muncă pe care le putem avea în paralel cu facultatea. Yey pentru noi! 🙂
  4. O cultură înclinată pe practică. Ceea ce vei afla pe ''câmpul muncii'' aici e că poți fi sănătos cu toate titlurile, diplomele și calificările și le poți plasa acolo unde soarele nu bate, atât timp cât nu știi ce să faci cu ele. E practic mentalitatea inversă României, unde camioane de studenți n-au de muncă pentru că n-au paișpe doctorate... și poate nici asta n-ar ajuta. Dacă faci bine ce faci, o vei face pe un ban bun, asa cum am zis și mai sus.
  5. Deși harta n-o arată, Olanda e practic în mijlocul lumii comerțului European. E miezul din dodoașcă (pentru a parafraza din nou o personalitate românească). Portul din Rotterdam e al doilea cel mai mare din lume. Iar dacă toate astea nu v-au convins:
  6. E țara libertății totale! Atât timp cât nu deranjezi pe cel de lângă tine (foarte tare), poți face orice-ți dictează imaginația și nu vei fi nici măcar judecat. Țara rege a mentalității: doar o viață ai!

Fun fact no. 3: Olanda e producătoare de brânzeturi din anul 400 d.H. și e cel mai mare exportator de brânzeturi din lume! (ciudat, ai fi zis că-i întrecem cu cașul și telemeaua noastră)

Cam atât pentru astăzi, aștept cu drag comentarii, opinii, critici și așa mai departe în secțiunea de mai jos!

Cu bine!

Sursă fun facts

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)