Cum te pregătești în funcție de anul de liceu pentru studii în străinătate
Vrei să studiezi în străinătate, dar ești intimidat de procesul de admitere? Nu fi. Cu puțină organizare și pregătire, poți avea succes în a fi admis la un program internațional de studiu.
Regula de bază este cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dacă aplici devreme, ai șanse mai mari de a aranja totul la timp și vei putea aplica pentru o altă școală dacă nu ești acceptat la cea la care te-ai gândit inițial. Informarea timpurie îți oferă, de asemenea, șanse mai mari de a găsi cazare mai ieftină din timp, de exemplu.
1. Pregătirea împreună cu părinții tăi
2. Pregătirea pentru admiterea la universitate
2.1 Pentru elevii de clasa a XI-a
2.2 Pentru elevii de clasa a XII-a
1. Pregătirea împreună cu părinții tăi
Începe prin identificarea a ceea ce dorești să studiezi și locul unde. Probabil îți trec prin cap întrebări de genul: ce domeniu de studiu mă pasionează? Ce școli oferă acest tip de program? Care sunt costurile traiului în altă țară? Consultă-te cu părinții tăi pentru a găsi cea mai potrivită variantă pentru tine.
Tip: Dacă eşti în căutare de sprijin sau ajutor suplimentar, nu uita că echipa "Opţiuni de Carieră" îţi stă oricând la dispoziţie aici.
Unde alegi să studiezi
Destinațiile de studiu posibile sunt dintre cele mai variate:
- Marea Britanie
- Olanda
- Danemarca
- Franța
- Belgia
- Germania
- Suedia
- Spania
- Italia
- Elveția
Un pas important îl reprezintă alegerea celei mai potrivite destinații cu planul academic și de carieră al viitorului tău, dar și cu stilul de viață și chiar preferințele meteorologice. Pentru a face această alegere mai ușoară, elevii și studenții au parte de sprijinul unui consilier EDMUNDO și de informații de la tineri români care sunt deja plecați la studii în diferite campusuri universitare din străinătate.
Costurile studiului în străinătate
Indiferent de destinația aleasă, costurile studiului în străinătate se împart în două categorii: costurile la aplicare și cele care apar după începerea efectivă a studiilor.
Există țări precum Marea Britanie pentru care aplicarea la orice universitate se face prin intermediul unei platforme centralizate la nivel național, accesul implicând și o plată de £ 26.
La începerea studiilor primul cost este cel de transport până în țara în care se vor efectua studiile.
Mai apoi sunt costurile de cazare, fie că alegi una în campus sau una privată, de obicei, este necesară plata unei garanții și a unui avans la chirie. Aceaste costuri diferă de la o țară la alta sau de la un proprietar la altul.
Pe langă acestea, apar costurile de transport, utilități, mâncare și, nu în ultimul rând, distracția. La fel ca și costul chiriei, și acestea variază de la o țară la alta și în raport cu orașul în care se află campusul universitar.
După ce ai decis că vei pleca la studii în străinătate, îți recomandăm să găsești împreună cu parinții tăi cazarea astfel încât să fii pregătit din acest punct de vedere.
Job Part-Time
În multe dintre cazurile tinerilor români care aplică la o universitate din străinătate, cheltuielile lunare pot reprezenta o provocare și o modalitate prin care studenții își pot acoperi costurile lunare este jobul part-time.
Fiecare țară are propriile reglementări, dar toate permit studenților să lucreze part-time pe timpul școlii și full-time în vacanțe. Joburile part-time la care au acces studenții în general sunt joburi simple, care nu necesită
calificare: joburi în baruri, cafenele, restaurante, hoteluri, în supermarketuri, împărțit ziare etc.
Joburile nu sunt garantate pentru studenți. Aceștia trebuie să își caute joburi, să trimită CV-uri, să participe la interviuri. Adesea există situații în care perseverența unui student în a-și găsi un job este cea care influențează definitoriu succesul demersului.
2. Pregătirea pentru admiterea la universitate
Procesul propriu-zis de admitere la universitățile din străinătate se desfășoară în timpul clasei a XII-a, însă este preferabil să iei această decizie din timp, cel târziu la începutul ultimului an de liceu.
2.1 Pentru elevii de clasa a XI-a
Ca viitor student trebuie să-ți clarifici domeniile care îți plac și ce ți-ai dori să studiezi din timp.
Poți să iei legătura cu foști colegi mai mari care au plecat în străinătate, în măsura în care acest lucru este posibil. Nu uita că noi putem facilita legătura cu români care studiază deja în străinătate. Cineva care a trecut deja prin experiența admiterii și a experimentat viața de student în altă țară îți poate da informații utile.
Este indicat să te pregătești astfel încât să obții o medie peste 8 în timpul anilor de liceu și la bacalaureat. Pe lângă notele din timpul școlii trebuie să pui mare preț și pe limba engleză. Este necesar să ai un nivel bun al acestei limbi.
Nu te abate de la activitățile de voluntariat. Acestea te vor ajuta să te autocunoști, să descoperi ce îți face plăcere să faci și ce nu îți face plăcere, să cunoști oameni cu personalități diferite, să te adaptezi diferitelor situații și să îți dezvolți abilități de comunicare.
În ceea ce privește pregătirea bugetului trebuie să te consulți cu parinții tăi. Să vă bugetați din timp și în mod realist resursele pentru a putea susține costurile aferente acestui pas.
2.2 Pentru elevii de clasa a XII-a
Dacă ești la începutul clasei a XII-a este indicat să începi realizarea dosarului, ca mai apoi să-l poți depune.
Dosarul include:
- 1 sau 2 scrisori de recomandare de la cadre didactice;
- 1 eseu prsonal în limba engleză pentru care primești feedback (evaluare) din partea consilierului;
- 1 test internațional de limba engleză sau echivalente oferite de universităţi;
- Foaia matricolă, diploma de Bacalaureat – întrucât dosarul se depune în general înainte de finalul clasei a XII-a, cele două documente se atașează ulterior. (Exemplu: în Marea Britanie, termenul limită pentru depunerea dosarului este 15 ianuarie, cu mult înainte de finalul anului școlar. Prin urmare, diploma de Bacalaureat și foaia matricolă finală sunt trimise abia în vara de după clasa a XII-a.)
Răspunsul universității poate fi:
- Pozitiv ferm
- Pozitiv, însă numai dacă se îndeplinește condiția ca aplicantul să obțină o anumită notă la bacalaureat (Exemplu: universitatea poate oferi un răspuns de tipul ”ești acceptat dacă iei minimum 8,00 la Bacalaureat și minimum 6,0 la testul de engleză IELTS”)
- Negativ
După primirea răspunsului de la universitate, este preferabil să discuți cu
părinții tăi opțiunile de studiu (în cazul în care ai fost admis la mai multe universități). Va trebuie să oferi un răspuns universității într-un anumit interval după ce ai aflat rezultatele admiterii.
Cum te ajută Edmundo
Consilierul EDMUNDO te va susține pas cu pas în realizarea dosarului și în oferirea informațiilor de care ai nevoie. Depunerea acestuia se face online și este asistată de consilier.
Dacă te interesează să studiezi în străinatate, CONTACTEAZĂ-NE! De asemenea, ne poţi scrie şi pe paginile noastre de social media: Facebook şi Instagram.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.