Cum să te pregătești pentru admitere la universitățile internaționale
Peste 6.000 de elevi și studenți români aleg anual să susțină admiterea și să-și continue studiile la instituții de învățămât superior din străinătate, care oferă programe educaționale complexe, burse și oportunități de integrare rapidă pe piața muncii la încheierea cursurilor.
Pregătește-te din timp pentru universitate!
Procesul de admitere la universități internaționale este de foarte multe ori simplificat pentru aplicanți, dar cu toate acestea, pentru a fi pregătit și pentru a obține cât mai multe beneficii de pe urma acestei alegeri, este bine să fii informat și bine pregătit.
Selecția universității, a domeniului de studiu și aplicarea la o instituție de învățămât superior de peste hotare poate începe încă din clasa a XI-a, pentru a evita să adaugi și mai mult stres în ultimul an de liceu. Consilierii Edmundo te pot îndruma pe parcursul acestui proces de preadmitere la o universitate internațională!
Peste 6.000 de elevi și studenți români aleg anual să susțină admiterea și să-și continue studiile la instituții de învățămât superior din străinătate, care oferă programe educaționale complexe, burse și oportunități de integrare rapidă pe piața muncii la încheierea cursurilor.
Pregătește-te din timp pentru universitate!
Procesul de admitere la universități internaționale este de foarte multe ori simplificat pentru aplicanți, dar cu toate acestea, pentru a fi pregătit și pentru a obține cât mai multe beneficii de pe urma acestei alegeri, este bine să fii informat și bine pregătit.
Selecția universității, a domeniului de studiu și aplicarea la o instituție de învățămât superior de peste hotare poate începe încă din clasa a XI-a, pentru a evita să adaugi și mai mult stres în ultimul an de liceu.
Consilierii Edmundo te pot îndruma pe parcursul acestui proces de preadmitere la o universitate internațională!
Parteneriate cu universități din întreaga lume
Așadar, dacă te apropii de finalul studiilor liceale, probabil că ai stabilit deja care sunt materiile tale preferate și știi ce carieră profesională dorești să urmezi. Mai ai de lămurit doar țara unde vei urma studiile și universitatea care îți poate oferi cele mai multe avantaje.
Edmundo are parteneriate cu 79 de universități din Marea Britanie, dar și cu universități din Olanda, Suedia, Danemarca, Elveția, Franța, Belgia, Italia, Spania, Grecia, Rusia, Ucraina și Germania și chiar dincolo de continentul european. Există parteneriate cu universități internaționale din SUA, Canada, Australia, Coreea de Sud și Thailanda.
Aceste universități oferă o varietate mare de studii universitare de licență sau de master, în domenii tradiționale sau inovatoare. Consilierii noștri te pot ajuta să afli totul despre fiecare universitate în parte.
Dacă totuși ești confuz în privința domeniului pe care ai vrea să îl urmezi, te putem ajuta să descoperi care este cea mai bună opțiune pentru tine.
Poți susține admiterea la oricare dintre aceste universități, împreună cu EDMUNDO România!
Completarea dosarului de admitere
Chiar dacă nu ai luat o decizie finală dar ai selectat pentru tine câteva opțiuni, trebuie să ai în vedere cerințele pe care le impun la admitere universitățile internaționale .
Dosarul pentru admitere trebuie să cuprindă, în mai toate cazurile:
- foaia matricolă din cei 4 ani de liceu;
- ultima diplomă de studii (bacalaureat sau licență în cazul admiterii la masterat);
- 1 sau 2 scrisori de recomandare de la profesori;
- rezultatele unui test de limba engleză
- un eseu motivațional.
Diploma de bacalaureat și foaia matricolă sunt documente pe care le vei obține la încheierea liceului, dar de restul cerințelor te poți ocupa încă din clasa a XI-a, având în vedere că acestea necesită timp și dedicare.
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi în completarea dosarului tău de admitere:
- Scrisoarea de recomandare pentru admitere
- Testul de limba engleză pentru admitere
- Testul Cambridge Advanced Exam (CAE)
- The International English Language Testing System (IELTS)
- Test of English as a Foreign Language (TOEFL)
- Competențele de la BAC
- Eseu motivațional
- Când poți depune dosarul pentru admitere
Scrisoarea de recomandare pentru admitere
Scrisoarea de recomandare din partea profesorului trebuie să sublinieze modul în care interacționezi în timpul cursurilor și modul în care te implici în proiecte de voluntariat sau orice alte proiecte extracurriculare. Aceste activități nu sunt obligatorii, dar sunt apreciate, mai ales dacă pot arăta o implicare constantă și pasionată din partea candidatului. Noi îșți recomandăm să te implici în acele proiecte de care ești cu adevărat pasionat, pentru a crește nivelul tău de implicare și pentru a agreea aceste acțiuni.
Testul de limba engleză pentru admitere
Pentru admitere, majoritatea universităților internaționale solicită cunoștințe bune de limba engleză, iar majoritatea recunosc calificativele pe care elevii români le pot obține în urma testelor de limba engleză. Cele mai cunoscute teste de acest tip sunt: Cambridge Advanced Exam (CAE), The International English Language Testing System (IELTS) sau Test of English as a Foreign Language (TOEFL). Există însă și universități care au propriile lor teste sau care acceptă minimum B2 la toate competențele.
Testele de limba engleză au o valabilitate de 2 ani, iar dacă vrei să te pregătești din timp pentru pasul următor, atunci poți susține testul încă din clasa a XI-a, pentru a putea acorda timpul necesar învățării. Această testare te poate ajuta și pentru pregătirea examenului de competențe lingvistice de la bacalaureat.
Testul Cambridge Advanced Exam (CAE)
CAE este unul dintre cele mai cunoscute teste de limbă engleză și are o recunoaștere globală, dar cu toate acestea sunt și universități care preferă un alt tip de testatre.
Consilierii Edmundo îți pot spune ce tip de test recunoaște universitatea la care dorești să îți urmezi cursurile.
Testul propriu-zis constă în evaluarea a patru competențe: citirea și utilizarea limbii engleze, scriere, ascultare și vorbire și poate fi completat fizic, pe foi de hârtie sau online. Durata aproximativă este de 4 ore, iar scorul obținut (de la 160 la 210) corespunde unui calificativ de la C la A (A fiind maximul, echivalentul a 200-210 puncte).
Toate universitățile acceptă calificativul A, fiind punctajul maxim, dar au șanse și cei care au obținut un punctaj mai mic.
Testul poate fi susținut în mai multe localități din România, iar prețul pentru această testare este de 680 RON (în februarie 2019). Poți găsi aici toate detaliile despre calendatul testărilor și localitățile unde acestea se desfășoară.
The International English Language Testing System (IELTS)
Testul IELTS este de asemenea, recunoscut la nivel global și poate fi susținut în două versiuni: Academic sau General Training. Pentru admiterea la universitate este nevoie de IELTS Academic. Evaluarea urmărește și de data aceasta patru aspecte: ascultare, citire, scriere și vorbire, iar testarea durează 2h 45 minute.
În cazul acestui test punctajul este exprimat în Band, o scală de la 0 la 9, unde 9 este cea mai mare notă. Consilierii Edmundo recomandă obținerea unui punctaj cât mai mare, pentru a avea șanse cât mai bune la admitere.
În România testul costă 935 RON (februarie 2019) și poate fi susținut în cinci orașe: București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, iar datele testărilor pot fi găsite aici.
Test of English as a Foreign Language
Testul TOEFL este recunoscut de peste 90% dintre universitățile din Marea Britanie și este preferat de cele mai multe universități din S.U.A. La fel ca și în celălalte cazuri înainte de a te hotărâ asupra acestui test, întreabă un consilier Edmundo dacă universitatea la care dorești să te înscrii acceptă TOEFL.
Acest test costă 900 RON (februarie 2019), iar timpul necesar pentru susținerea acestuia este de aproximativ 4 ore. Prin mai multe subiecte se evaluează: citirea, ascultarea, vorbirea și scrierea, iar punctajul se acordă pe o scară de la 0 la 120 de puncte. Fiecare dintre cele patru secțiuni primește un scor de la 0 la 30.
Pentru nivel licență, majoritatea universităților internaționale acceptă minimul de 70-80 puncte în totalitate (minim între 17-20 puncte, la fiecare componentă).
Competențele de la BAC
O parte dintre universitățile partenere Edmundo nu solicită un test special de limba engleză pentru admiterea la cursurile de licență. Acestea solicită doar obținerea competențelor B2 la Bac, la limba engleză. Este important să discuți cu consilierul Edmundo acest aspect, deoarece o parte dintre universități acceptă doar pentru anumite programe de licență competențele obținute la bacalaureat, iar pentru anumite domenii solicită teste consacrate.
Dacă doriți să aflați toate detaliile legate de aceste testări dar și alte opțiuni recunoscute de universitățile internaționale citește și articolul de aici.
Eseu motivațional
Unul dintre elementele care pot face diferența la admiterea într-o universitate internațională este eseul motivațional. În cadrul acestuia este recomandat să scrii despre motivația de a urma studiile pentru care aplici, despre pasiunea ta pentru acel domeniu de studiu.
Pentru a face o impresie foarte bună trebuie să demonstrezi și că ești bine informat în legătură cu universitatea aleasă, să știi care sunt dotările acesteia, dacă aplici pentru cursuri care implică multă practică.
Poți face acest lucru cu ajutorul consilierilor Edmundo, care cunosc în detaliu toate universitățile partenere.
De asemenea, în eseul motivațional poți scrie și despre planurile tale de viitor din punct de vedere profesional și despre modul în care te vor ajuta programele universității să îți atingi obiectivele.
Când poți depune dosarul pentru admitere
Calendarul pentru admiterea la universitățile din străinătate este destul de diferit față de cel practicat în România. Spre exemplu primul deadline la universitățile din Marea Britanie a fost jumătatea lunii ianuarie, iar pentru universitățile din Olanda termenul a fost începutul lunii mai. După aceste termene o parte din instituțile de învățămât superior din străinătate și-au prelungit sesiunea de admitere, la date care au fost comunicate ulterior.
De asemenea, anual în România universitățile partenere Edmundo partivipă la Spot Admissions, o sesiune de admitere cu răspuns pe loc. Anul acesta au fost prezente la eveniment 15 universități din Marea Britanie și două universități din Olanda. Tinerii care au participat la Spot Admissions 2019 au primit un loc la universitățile alese, burse și recompense.
Pentru a nu rata termenele de depunere a dosarelor trebuie să iei legătura cu un consilier Edmundo, care poate să te îndrume și în această privință.
Beneficiezi de consiliere gratuită Edmundo pentru admiterea la universitate
EDMUNDO este un serviciu gratuit de consiliere educațională internațională, iar consilierii noștri te pot ajuta în selectarea universităților și a programelor de studiu. Pe parcursul acestui demers aceștia te vor ajuta și cu verificarea condițiilor de eligibilitate și pregătirea dosarului de admitere.
Studenții români care aleg să urmeze studiile în străinătate beneficiază de foarte multe ori și de burse sau finanțări guvernamentale, iar în acest caz consilierii Edmundo te pot ajuta la realizarea dosarului de solicitare a finanțării studiilor.
Chiar dacă mai ai un an până la terminarea liceului ia legătura cu noi pentru a avea timp suficient să-ți construiești un dosar perfect pentru admitere.
Poți adresa întrebările tale consilierilor noștri și pe Facebook și Instagram!
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.