Cum să obţii un job ca student în Olanda

Obţinerea unui job ca student internaţional te poate ajuta să acoperi o bună parte din costurile studiilor tale sau cele legate de chirie. Totuşi, dacă banii nu reprezintă o problemă pentru tine, un job te poate ajuta totuși să te integrezi mai uşor în ţara în care ai ales să studiezi, să cunoşti oamenii şi cultura lor, dar şi să înveţi limba naţională mai uşor.

În plus, un job part-time sau full-time în timpul studenţiei poate ajuta la îmbogățirea CV-ului tău şi a experienţei tale de muncă. De asemenea, îţi poate asigura un loc de muncă imediat după absolvire, dacă angajatorii au fost mulţumiţi de munca depusă de tine :).

Dacă studiezi deja în Olanda sau eşti doar curios/curioasă de oportunităţile de angajare în timpul studenţiei în această ţară, te invităm să afli mai jos tot ce trebuie să ştii despre obţinerea unui job ca student în Olanda! Am pregătit câteva tips & tricks interesante cu ajutorul consilierilor noştri, so keep on reading!

1. De ce să aplici pentru un job ca student în Olanda
2. Ce ar trebui să ştii despre job-urile pentru studenţii din Olanda
3. Cum aplici pentru un job ca student în Olanda

studenta in cautare de job in Olanda

1. De ce să aplici pentru un job ca student în Olanda

Ai visat întotdeauna să vizitezi Europa sau să mergi la concertul trupei tale internaţionale preferate într-o ţară din străinătate? Sau pur şi simplu vrei să îţi ajuţi părinţii cu cheltuielile pe care viaţa de student internaţional le presupune?

Un job part-time ca student în Olanda poate fi oportunitatea perfectă de a bifa toate dorinţele de mai sus :). Cu ajutorul unui job poţi obţine suma de bani necesară lunar pentru a acoperi cheltuielile tale sau costurile studiilor, de exemplu.

De asemenea, un job te ajută să comunici cu localnicii olandezi, să le descoperi cultura, valorile şi să te împrieteneşti cu ei! Astfel, te poţi integra mai uşor în noua ţară în care locuieşti şi poţi învăţa mai repede olandeza, prin exerciţiu zilnic.

P.S.: Dacă skill-urile tale lingvistice nu sunt chiar atât de bune, află că majoritatea angajatorilor olandezi acceptă limba engleză pentru angajare, în special în oraşele importante din Olanda.

CV mai puternic

Pe lângă o sursă financiară, de care te poţi folosi lunar, un job în perioada studenţiei înseamnă şi a easy way de a creşte CV-ul tău şi de a te pregăti profesional pentru un job după absolvire.

Orice experienţă de muncă contează înainte de a fi angajat full-time, aşa că sfatul nostru este să profiţi, pe cât posibil, de anii de studiu, pentru a te obişnui cu un program de muncă, comunicarea cu colegi şi clienţi şi organizarea timpului personal.

Pentru că studiile tale sunt importante, iar universităţile din Olanda pun accent pe educarea ta completă într-un anumit domeniu, orele muncite în cadrul job-urilor obţinute ca student în această ţară nu se suprapun, de obicei, cu programul orelor tale de la cursuri!

2. Ce ar trebui să ştii despre job-urile pentru studenţii din Olanda

În primul rând, ca tânăr din România, pentru a aplica pentru un job în Olanda în timpul studiilor tale vei avea nevoie de o asigurare de sănătate internaţională. Vestea bună este că durează super puţin pentru a aplica pentru o astfel de asigurare şi există pachete speciale pentru studenţii internaţionali!

AICI poţi afla mai multe detalii despre costurile şi cerinţele de acordare pentru acest tip de asigurare.

În al doilea rând, ca student, vei munci în jur de 10-15 ore pe săptămână în cadrul unui job part-time, ceea ce îţi permite să participi full-time la cursurile predate la universitate. Asta înseamnă că vei câştiga în jur de 37/zi şi 180/săptămână, în primii ani de studiu, dar salariu tău poate ajunge până la 75/zi şi 370/săptămână în ultimii ani de studiu.

#Tip: Dacă alegi să te angajezi în fiecare an, în special la aceeaşi angajatori, există posibilitatea ca salariul tău să crească substanţial în timp, datorită experienţei de muncă!

Cele mai populare job-uri în rândul studenţilor din Olanda

Cei mai mulți studenți aleg joburi din domenii ca ospitalitatea (chelneri), comerţ (ca vânzători în magazinele locale), în campus, într-un fast food sau ca babysitters. Acestea sunt job-uri care nu necesită un anumit nivel de cunoştinţe profesionale şi sunt perfecte pentru început.

În plus, salariile sunt decente şi oferite la timp, aşa că te poţi bucura de "bani de buzunar" oricând!

student in cautare de job in Olanda

Cele mai cool oraşe în care te poţi angaja

Oraşul olandez în care ai ales să studiezi poate face diferenţa în ceea ce priveşte uşurința şi rapiditatea cu care poţi găsi un job. De asemenea, numărul de turişti care vizitează anual acel oraş creşte şansa ca tu să nu ai nevoie de o bună cunoaştere a limbii olandeze pentru angajare, ci să fii acceptat/ă doar cu abilităţi bune de conversaţie în limba engleză.

De exemplu în Amsterdam, capitala Olandei, este foarte probabil că vei găsi un job part-time rapid, care nu necesită cunoaşterea limbii olandeze, datorită faptului că acest oraş este unul multi-culturalizat. Totuşi, dacă vrei să obţii internship-uri în companii importante, îţi recomandăm Den Haag. De asemenea, Rotterdam, Groningen, Enschede, Tilburg şi Eindhoven sunt oraşe în plin proces de dezvoltare în Olanda, ceea ce înseamnă că şansele tale de angajare ca student pot creşte considerabil și aici.

3. Cum aplici pentru un job ca student în Olanda

Universităţile îţi sunt alături cu informaţii şi sprijin în anii tăi de studiu. Acestea au creat platforme speciale pe care studenţii internaţionali le pot folosi pentru a găsi angajatori sau a-şi depunde CV-ul pentru job-uri part-time sau perioade de internship. Tot ce trebuie să faci este să discuţi cu colegii din anii mai mari sau profesori despre dorinţa ta de a te angaja, iar ajutorul va veni imediat!

De asemenea, recomandarea noastră este să încerci să vizitezi fiecare restaurant, magazin sau business mic din oraşul în care locuieşti. Exprimă-ţi dorinţa de te angaja direct şi poţi primi un job pe loc!

Fii atent/ă să precizezi nivelul tău de olandeză, deoarece poate reprezenta un factor decisiv în angajarea ta. Cunoaşterea limbii olandeze nu este obligatorie pentru angajare, dar poate face diferenţa! 🙂

O altă modalitate de a contacta angajatorii din Olanda este prin intermediul reţelelor de socializare, precum LinkedIN sau Facebook, două platforme populare în Olanda. Aşa că, dacă nu ai mai actualizat de ceva timp profilurile tale de social media, îţi recomandăm să încerci să te ocupi de acest apect, înainte de a aplica pentru un job!

Crearea unui CV

Nu trebuie să ai emoţii atunci când pui cap-la-cap noul tău CV. Ai grijă să fii atent/ă la ce aptitudini/puncte tari sau slabe stabileşti că trebuie menţionate în CV. În primul rând, acestea trebuie să fie adevărate, iar în al doilea rând trebuie să fie în concordanţă cu cerinţele cerute la job-ul pentru care vrei să aplici.

Pe EuroPass sau Novoresume găseşti cele mai noi modele de CV-uri, recunoscute la nivel european. Încearcă să respecţi recomandările şi paşii de redactare pentru un CV complet şi profesionist.

Good to know după ce te-ai angajat în Olanda

Daca eşti angajat/ă part-time ca student în Olanda, ai sub 30 de ani, cetăţenie UE, eşti înregistrat/ă la municipalitate şi dovedeşti că munceşti minimum 56 ore/lună poţi accesa o sursă de finanţare suplimentară, respectiv Supplimentary Loan, în valoare de max. 882 euro/lună!

Află mai multe despre acest ajutor financiar aici.

job pentru studenti in Olanda

Consilierii EDMUNDO sunt alături de tine şi după finalizarea procesului de aplicare!

Experienţa de muncă obţinută în timpul anilor de studiu este practic o validare a faptului că poţi respecta un anumit program de muncă, te poţi adapta rapid şi uşor la un mediu nou şi anumite încercări şi a faptului că eşti o persoană responsabilă.

Indiferent de aptitudinile tale iniţiale, un job part-time ca student te poate ajuta să îţi dezvolţi abilităţile de comunicare, să înţelegi procesul de networking şi ce presupune un mediu de muncă. De asemenea, te poate transforma într-un candidat valoros pentru un viitor job full-time pe domeniul tău profesional.

Noi îţi suntem alături cu informaţii despre universitatea la care ai aplicat, chiar şi după ai fost admis/ă! Dacă ai nevoie de ajutor, ne poţi contacta oricând online AICI.

De asemenea, ne găseşti şi pe Facebook sau Instagram!

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)