Cum este viața de student în Olanda ne povestește Andra din Târgu Mureș.

Andra este fostă elevă a Colegiului Național Unirea Tg. Mureș iar acum studiază International Communication&Media în Olanda.

Andra este o tânără din Târgu Mureș, absolventă a Colegiului Național Unirea, care a ales să facă facultatea în Olanda fiind motivată de dorința de a-și testa propriile forțe și de a face o puternică schimbare în viața ei. În fiecare cuvânt al interviului pe care Andra ni l-a acordat veți simți pasiunea pentru ceea ce studiază și mulțumirea față de decizia luată în ultimul an de liceu.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

În primul rând, domeniul pe care am ales să îl studiez (International Communication & Media) nu este atât de dezvoltat în România precum în țările din vestul Europei. Pe lângă aceasta, am simțit o puternică nevoie de schimbare, și ce altă schimbare se compară cu a pleca la aproape 2000 de kilometri și a începe totul de la zero? În al doilea rând, m-am gândit să imi testez propriile forțe – cred că dacă poți să pleci și să te descurci la 19 ani atunci poți să o faci din nou, și din nou, oricând o să fie nevoie.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să ai 19 ani și să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Sincer, este mult mai ușor decât îți închipui înainte să pleci. Prima oară când am intrat în camera de cămin singură și mi-am dat seama că ai mei nu o să apară mai pe seară, nimeni nu o să pregătească cina și nimeni nu mă trezește mâine dimineață, m-am panicat. Acela a fost singurul moment în care mi s-a întâmplat asta. În două săptămâni aveam o a doua familie, formată din studenți care tocmai o luau de la zero și erau derutați, la fel ca mine. Niciodată nu m-am simțit singură. Bineînțeles că dorul de casă, de familie, de prieteni există, dar asta face doar mult mai palpitant momentul în care te întorci acasă. Cel mai greu este când te întorci după o lungă vacanță acasă, schimbarea e grea pentru câteva zile.

Nu e ușor să fii atât de departe de ai tăi și de casă la 19 ani, dar senzația de libertate pe care o ai în fiecare pas pe care îl faci e mai puternică decât singurătatea.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Olanda este o țară fericită, cu oameni fericiți și calmi. Olandezii m-au  impresionat din primele zile: sunt mereu cu zâmbetul pe buze, mereu relaxați, mereu gata să te ajute. A trecut un an de zile de când sunt aici, nu știu dacă am văzut mai mult de 10 persoane care să se încrunte sau să ridice tonul. Parcă totul e în ordine aici, toată lumea e mulțumită, iar asta o simți oriunde ești și orice ai face. Pot spune cu siguranță că acum sunt o persoană mai calmă, nu mai am tendința de a complica lucrurile, și sunt mult, mult mai optimistă.

În plus, iubesc faptul că toată lumea vorbește engleza ca și cum ar fi limba maternă. De la copiii în vârstă de 15 ani până la vârstnicii ce au trecut de 70, olandezii pot purta o conversație în engleză, indiferent de ce subiect abordezi.

Cum e o zi din viața ta de student?

Zilele mele, în timpul săptămânii, încep pe la 9:00. De la ora 10:30 încep cursurile. Pe la ora 13:00 am o oră jumătate pauză, în care ne adunăm mai mulți colegi și prieteni, și ori ne petrecem timpul pe iarbă, la soare, ori, când vremea nu e de partea noastră, mergem la barul facultății (da, există un bar al facultății). Cursurile se termină în jur de 17:30. Când ajung acasă îmi pregătesc ceva de mâncare (dacă am timp sau energie pentru asta, iar dacă nu, o salată e mereu binevenită), mă duc la sală. Când mă întorc, îmi termin ziua alături de prietenii mei din cămin, la povești nesfârșite, până când nimeni nu își mai poate ține ochii deschiși.

În week-end, zilele mi le petrec mereu cu restul studenților din cămin, găsim mereu ceva de făcut împreună. Seara se învață, iar nopțiile se transformă în dimineți. Nu mă pot plânge.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Din fericire, părinții mei mă susțin și ei sunt sursa mea de venit. Anul viitor plănuiesc să îmi caut un part-time job. Acum, în primul an, alte lucruri au fost proritare.

Când vii din România bineînțeles că „în alte țări e scump!”. Este, într-adevăr, dar o dată ce te obișnuiești cu locul în care ești, înveți încet - încet să te descurci cu din ce în ce mai puțini bani. Știi magazinele mai ieftine, zilele de reduceri, zilele și nopțile cu prețuri speciale pentru studenți, și tot asa. Dacă mergi pe bicicletă atunci ai salvat automat aproximativ 50 de euro pe lună, de exemplu. În total, în Olanda poți trăi decent cu aproximativ 750 de euro pe lună, incluzând cazarea și viața de zi cu zi. Primele luni vor costa ceva mai mult, este normal.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Mi-ar fi mai ușor să spun ce au în comun: nimic. Sistemul olandez pune accent pe practică – când prietenii mei din Romania sunt în sesiune, îmi spun că au 5 examene și 10 carți, iar eu am maxim 2 examene, și probabil tot atâtea cărți. În plus, nu cred că am citit mai mult de 50 de pagini într-un an fără să am un proiect, o temă, ceva care să mă învețe cum să aplici ceea ce am citit/învățat. Eu studiez la o facultate de științe aplicate, iar acesta este modul lor de abordare.

Sistemul lor e pur si simplu mai simplu – am 4 sesiuni, nu 2. Totul se imparte și se simplifică pentru studenți. În timpul unui examen de statistică vei avea calculator și formulele pe foaia de examen. Nu se complică, pur și simplu, cu lucruri irelevante. Ideea lor nu e să știi 100 de teorii și cărți pe de rost, ci să știi cum să aplici tot ce scrie în cărțile citite.

Nu în ultimul rând, înainte de fiecare săptămână de examene, ai o săptămână liberă, de studiu. Iar după examene mai ai încă una liberă, de relaxare. Iubesc asta la sistemul lor – deși vacantele aici sunt mai scurte, sunt dese, și mereu binevenite, bineînțeles.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Dacă aș putea, m-aș duce la fiecare elev din clasa a 12-a în parte și i-aș spune, „dacă ai posibilitatea, fă-o!” Noi avem portița asta pe care alte generații nu au avut-o, e o șansă, o provocare.

E înfricoșător să te gândești la plecarea asta, dar e cea mai bună decizie pe care un licean o poate face. Totul e în favoarea ta – un sistem bun, profesori care îți sunt și prieteni, educația într-o altă limbă, mediul internațional în care ești zi de zi (care te va face o persoana mult mai complexă, garantat), mai multe oportunități, o schimbare (un an într-o altă țară îți schimbă viața și te schimbă pe tine complet), un început, libertate, noutate. Astăzi, nu m-aș putea gândi la niciun motiv pentru care să nu pleci la studii într-o altă țară. Pot să spun sincer că a fost cea mai bună alegere din viața mea, iar primul an de facultate a fost cel mai frumos an din viața mea, lângă cei mai frumoși (și diferiți) oameni.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

Trageți pentru BAC! Dacă vrei să pleci din țară, ai nevoie de o nota decentă la BAC, de obicei peste 8.50 sau 9. O dată ce ai decis că îți dorești să pleci la studii în străinătate, e bine să știi câteva lucruri.

Dacă poți, găsește o cameră într-un cămin. Primul an într-un apartament pe care îl împarți cu o persoană sau două poate fi greu, poate să te lovească singurătatea și dorul de casă destul de des. Într-un cămin cu 100 de oameni de toate felurile nu o să fii niciodată singur, plictisit sau trist. Măcar un an, stați la cămin! Merită.

Nu recomand nimănui să plece în străinătate pe principiul „nu am bani, dar ajung acolo, îmi au un job repede și mă descurc”. Deși cunosc și cazuri ca acestea, sunt rare, și au trecut prin mult prea multe ca să aibă o viață decentă. Nimeni nu vine azi și are un job mâine, nu așa funcționează lucrurile. Când pleci în străinătate, e bine să ai o bază financiară, pe care apoi tu poți să o îmbunătățești.

În ultimul rând, vreau să vă spun doar să nu credeți, nici pentru o secundă, ca o să plecați și o să rămâneți aceeași persoană. Aproape tot ceea ce sunteți se va schimba, de la ce mâncați, la cum gândiți și la ce vise și planuri de viitor aveți. Tot liceul și scoala generală abia am trecut la matematică – acum dau meditații la statistică pentru că mi-am lăsat încăpățânarea deoparte. Cine ar fi crezut? Studenția departe de casă te schimbă, și e bine, e tare bine.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)