Cum arată experiența unei stagiaturi în Olanda
Dacă data trecută am pus la un loc un mic ghid care să te ajute să îți începi studiile în Olanda - iar dacă nu ai citit încă articolul, o poți face aici -, astăzi am hotărât să ofer câteva informații relevante despre unul dintre cele mai importante evenimente din cariera academică al unui student în Olanda: stagiul de muncă.
Unul dintre marele avantaje ale universităților olandeze este faptul că te pregătesc foarte bine pentru momentul când vei ieși pe piața muncii, iar asta nu se întâmplă doar prin calitatea programului educațional pe care alegi să îl urmezi, ci și prin formatul acestuia. De exemplu, în cadrul facultății Creative Business al Universității de Științe Aplicate din Utrecht, în anul III ai posibilitatea să mergi un semestru într-o altă țară pentru a urma un curs de minor la o facultate parteneră, iar mai apoi să faci un internship într-o companie la alegerea ta. Anul III este, poate, cel mai important an din tot cei de facultate, pentru că este începutul carierei pe care vrei să ți-o formezi și poate determina parcursul acesteia.
Pentru că pentru mine stagiatura este, deocamdată, un plan de viitor la care mă uit cu mult entuziasm, am ales să vorbesc cu colega mea, Andreea Țugulan, care a absolvit facultatea Creative Business și care își amintește de perioada internship-urilor pe care le-a făcut cu mare drag. Andreea a avut șansa de a lucra la Adidas și G-Star RAW pe durata facultății, și recunoaște că acesta a fost momentul în care cariera ei a luat startul.
„Cele mai importante lucruri cu care rămâi după un stagiu sunt conexiunile pe care ți le faci în industrie, și experiența muncii.” Pentru a reuși să își găsească un internship în anul III, Andreea a început căutările cu aproximativ șase luni înainte de startul acestuia și a aplicat la aproximativ treizeci de anunțuri de angajare, după care au urmat trei interviuri pentru diferite posturi. La final, doar o singură companie i s-a potrivit cerințelor ei. După terminarea primului stagiu de muncă, a hotărât să repete experiența și să își găsească un loc în cadrul unei alte companii. De data aceasta, Andreea a primit mai multe oferte de la diverse companii, pentru că experiența adunată și trecută în CV a ajutat-o să fie un candidat foarte puternic pentru fiecare aplicație pe care a făcut-o pentru o potențială stagiatură.
Experiența acumulată pe parcursul stagiului a ajutat-o și după terminarea studiilor, Andreea primind oportunitatea de a se angaja imediat după ce și-a terminat proiectul de licență. Recunoaște că, în general, un stagiu te ajută nu numai la formarea unui CV puternic, ci mai ales la a învăța cum să aplici în realitate tot ce înveți la facultate, la a-ți asuma responsabilitățile unui job și la a lua inițiativă, două aspecte foarte importante pentru o cariera fructuoasă în Olanda.
„Micromanagement nu există ca și concept în Olanda. Trebuie să fii asumat, responsabil, și inovativ. Încă de pe durata internship-urilor ți se vor da proiecte la care va trebui să lucrezi singur, și pe care le vei verifica doar la final alături de managerul tău. Asta te va ajuta foarte mult atât să înveți să lucrezi eficient pe cont propriu, cât și să treci de multe provocări singur. Independența este foarte importantă pentru o carieră de succes.”
Deși inițial poate părea destul de copleșitor să găsești o companie care să ți se potrivească dorințelor și cerințelor, Andreea ne povestește că este foarte important să vorbești cu multă lume în timpul procesului de aplicare – ambele internship-uri pe care ea le-a avut au fost găsite cu ajutorul cunoștințelor pe care aceasta și le-a făcut pe durata facultății. Însă acesta nu este singurul mod prin care îți poți găsi un stagiu de muncă în Olanda. Chiar dacă cea mai mare responsabilitate revine studentului, majoritatea facultăților oferă ajutor și îndrumare celor ce sunt în căutare de companii la care să practice meseria pe care și-au ales-o. De exemplu, facultatea Creative Business a creat un grup pe LinkedIn, în care atât profesorii, cât și foștii studenți postează anunțuri de angajare de câteva ori pe săptămână. Ca și student al facultății, poți avea acces la acest grup și poți aplica la toate companiile care îți fac cu ochiul.
De altfel, LinkedIn este, în general, unul dintre cele mai importante locuri de recrutare pentru studenți și absolvenți. Andreea a folosit această platformă încă dinainte de a începe procesul de aplicare pentru stagiaturi, atunci când a făcut o mică cercetare asupra job-urilor pe care și le-ar putea găsi pe baza studiilor făcute până în acel moment, și a început căutarea cu ajutor unor cuvinte cheie care să aibă legătură cu pozițiile și companiile pe care aceasta și le dorea. Foarte important este să îți pornești notificările prin e-mail de la LinkedIn, așa încât, atunci când un nou anunț este publicat, să poți afla cât mai repede posibil. Andreea sfătuiește, de asemenea, să fii organizat pe durata aplicațiilor și să îți notezi undeva toate anunțurile la care ai aplicat deja, pentru a nu aplica de mai multe ori la aceeași companie.
Când am întrebat-o ce calități trebuie să aibă un intern pentru a avea un stagiu cât mai reușit, Andreea mi-a spus clar că este foarte important să ai abilități sociale. „Nimeni nu se așteaptă de la tine să ai deja experiență. Aceasta se va forma pe parcurs, cu ajutorul proiectelor și a colegilor tăi, însă este foarte important să știi să comunici clar și eficient, și mai ales să vorbești engleză la un nivel înalt.” Esențial este, de asemenea, să fii proactiv și entuziasmat. În general, internii sunt văzuți ca o gură de aer proaspăt în eventuala rutină care se poate produce în cadrul unei companii – nu numai pentru că sunt niște colegi noi, ci și pentru că au dorința de a ajuta și de a învăța cât mai mult. Este foarte important să îți asumi responsabilități din proprie inițiativă, și să arăți că ești interesat de a crește și de a aduna cât mai multă experiență. Asta te va face plăcut, și îi va face pe ceilalți să îți dorească să lucreze cu tine și după finalul stagiaturii.
De aceea este foarte important să te îndrepți spre un job care să îți placă. Deși poți avea tendința de a primi orice ofertă întâmpini, pentru că internship-ul te va forma profesional trebuie să te asiguri că ceea ce faci te va interesa și te va face să mergi la muncă cu entuziasm. Andreea povestește că este foarte important să cercetezi job-urile pe care industria pe care o studiezi ți le poate oferi, iar atunci când găsești un anunț, să te gândești la cursurile pe care le-ai făcut și să încerci să vezi dacă înțelegi în mod practic anumite cerințe ale postului. Astfel, vei avea mai multă încredere în tine și vei ști că ceea ce urmează să faci îți va oferi oportunități de dezvoltare profesională și personală.
Deși poate părea un pas dificil, stagiatura este o experiență extraordinar de plăcută și de benefică dacă știi cum să alegi o companie potrivită și dacă ai mentalitatea potrivită. Personal, după cele discutate cu Andreea, sunt extrem de entuziasmată pentru anul III, atunci când va veni rândul meu de a-mi face stagiatura și de a învăța în mod practic tot ce am învățat în toți acești ani la Creative Business în Utrecht, Olanda.
Despre mine: Numele meu este Bianca Calin și sunt studentă în anul I la Creative Business, în cadrul Universității de Științe Aplicate HU din Utrecht, Olanda. La scurt timp după începerea studiilor, am primit oportunitatea de a lucra în cadrul universității ca și Content Assistant, în cadrul echipei de marketing și recrutare.
Dacă ești interesat/ă să studiezi comunicare, media și afaceri în Olanda, hai să discutăm! Eu și alți studenți îți vom răspunde la toate întrebările cu mare drag. Pe mine mă poți contacta personal la bianca.calin@hu.nl.
Pe Instagram poți vedea fotografii și videoclipuri despre viața din Olanda, dar poți afla și mai multe informații despre Universitatea de Științe Aplicate HU și Creative Business.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.