Continuarea studiilor in Marea Britanie, un vis implinit pentru Maria Moise, studenta la Sheffield Hallam University

Maria Moise a absolvit Colegiul National Grigore Moisil Urziceni și a decis apoi continuarea studiilor în Marea Britanie. Astăzi studiază Architecture and Environmental Design la Sheffield Hallam University. O mulțumește faptul că sistemul britanic de învățământ se centrează pe practică și îi sfătuiește pe viitorii studenți să aibă curaj să facă același pas pe care l-a făcut și ea.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

Am fost tentată de a încerca un alt sistem de învătământ, pe care l-am crezut mai potrivit pentru stilul meu de a învăţa. Şi, din fericire, nu m-am înşelat deloc.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânăr și să te afli la aproximativ 2500 km distanță de casă?

Dorul de casă este, într-adevăr, o problemă foarte mare pentru tinerii care pleacă la studii atât de departe, şi asta am simţit-o pe pielea mea. Însă vârsta este un avantaj enorm fiindcă ne adaptăm mult mai uşor şi ne găsim locul destul de rapid.

În orice țară găsim lucruri bune dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult la Marea Britanie?

Sunt atrasă de sistemul britanic de învăţământ, care mi se pare bine pus la punct şi eficient. În plus, sunt pur şi simplu indrăgostită de limba engleză şi ocazia de a o vorbi zi de zi e un fel de vis împlinit.

Cum e o zi din viața ta de student?

O zi din viaţa mea de student e destul de interesantă, având în vedere că studiez arhitectura. Orarul nu este foarte încărcat, dar activităţile practice îmi ocupă destul de mult timp, ceea ce e chiar binevenit, făcând o paralelă cu ce am fost obişnuită să fac în România.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Prin “este scump” eu am ajuns să înţeleg, de fapt, că este o diferenţă în ce priveşte nivelul de trai. Părinţii mei sunt cei care mă susţin din punct de vedere financiar. Cheltui cei mai mulţi bani pe materiale pentru şcoală şi nu pe mâncare sau traiul de zi cu zi, cum probabil ar fi de așteptat.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Diferă prin mentalitatea de a aborda studentul, prin raportul dintre teorie şi practică. În plus, în sistemul de învătământ din UK, elevul are mai multă libertate, şi, implicit, mai multe responsabilităţi.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Poate câştiga experienţă din a trăi în altă societate, îşi poate căpăta independeţa mai uşor şi, nu în ultimul rând, îl poate atrage faptul că piaţa de muncă e mai dezvoltată decât în România.

Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să țină cont colegii tăi mai mici de liceu?

  • Oriunde ar merge, să nu uite că “acasă” o să fie tot în oraşul lor natal, în România;
  • Frica de a nu fi capabil de adaptare e neîntemeiată fiindcă, mai repede decât s-ar aştepta, majoritatea elevilor îşi găsesc locul;
  • Răbdarea şi înţelegerea sunt cei mai buni prieteni pe parcursul acestui întreg proces.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)