Ce inseamna un placement?

Inainte sa vin la universitate, in momentul cand a trebuit sa-mi aleg un curs, am ales (recunosc – partial la intamplare), un curs sandwich – un curs de 4 ani (3+1). Abia dupa ce am ajuns aici am aflat cu adevarat ce inseamna un astfel de program. Este un curs ce contine un an de placement (un an in care lucrezi full time intr-un plasament industrial). Structura cursului este urmatoarea: studiezi full-time timp de 2 ani de zile, lucrezi un an full time si te intorci in anul 4 sa iti termini cursul si sa dai disertatia.

Trebuie sa clarific un lucru din start: universitatea nu iti gaseste un placement, nu te trimit ei brusc intr-un loc de munca, este responsabilitatea ta sa iti gasesti un placement, dar universitatea te sustine. Inca de cand te intorci in anul 2, din septembrie, sunt lectures pe aceasta tema. Unele cursuri au placement obligatoriu, pentru altele este optional. Te inregistrezi in cadrul placement office si poti sa accesezi pe portalul universitatii diferite joburi, pe masura ce companiile cu care universitatea colaboreaza devin dispuse sa primeasca aplicatii. Placement office cere sa completezi un formular la sfarsitul fiecarei luni in care sa spui cate aplicatii ai facut si in ce etapa esti cu fiecare aplicatie (o sa vorbesc de etape mai incolo). Din momentul in care te inregistrezi, cu conditia sa completezi formularul lunar, ai acces la joburile oferite de companii pe portalul universitatii.

In fiecare saptamana sunt organizate evenimente legate de placement. Uneori vin companii, de exemplu PriceWaterhouseCoopers, Xerox, CapGemini, IBM, Hewlett Packard, Enterprise – Rent a Car si altele. Cei care vorbesc sunt ori angajati full-time (resurse umane de obicei) ori studenti care isi petrec anul de placement in cadrul companiei – dau detalii despre cum e sa lucrezi in cadrul companiei, ca pozitii sunt deschise, uneori si care e salariul (intre 15000- 18000 lire pe an, brut), cum sa aplici etc. Majoritatea prefera totusi sa folseasca portalul universitatii – ofera informatii despre diferite pozitii si despre cum sa aplici. Alte evenimente sunt tinute de universitate, diferiti career advisers, din cadrul Purple Door (serviciul de recrutare al universitatii) sau de reprezentanti ai placement office, discutand despre cum sa faci un CV eficient, cum sa treci cu bine de interviuri si assesment centres si dezvaluind din experienta studentilor de placement din anii anteriori.

Portalul universitatii este foarte folositor: ofera, pe langa sfaturi legate de cum sa aplici, detaliile companiilor – formatul de CV pe care il prefera, persoana de contact etc. Unii studenti aplica inca din vara, inainte sa vina la universitate. Altii aplica (dupa cum recomanda si universitatea) prin octombrie, noiembrie, dar majoriatea incep dupa ianuarie (desi sunt joburi care se inchid deja in noiembrie, decembrie).

Aplicatia consta intr-un CV si un Cover Letter, in unele cazuri, sau intr-un formular de aplicatie, ori singur, ori acompaniat de CV si Cover Letter, in alte cazuri. Formularele de aplicatie, acolo unde exista, sunt facute astfel incat sa nu fie usor de completat. Sunt intrebari ambigue, iti cer lucruri similare in repetate randuri si totul trebuie scris din perspectiva companiei la care aplici, nu poti sa ai ceva standard. Cu CV si Cover Letter e mai usor, desi trebuie sa customizezi si aici, “cater yourself to the company”, e mai putin de munca. Daca sunt impresionati de aplicatia ta, iti cer sa treci printr-o serie de teste de inteligenta (verbal reasoning, numerical reasoning si abstract reasoning (ti se ofera un username si o parola si le dai tu cand vrei cum vrei, de acasa, desi ei spun ca nu trebuie sa te lasi ajutat; testele s-au putea sa se repete in interviu)) si uneori si de personalitate, desi in unele cazuri, testele sunt abia in stadiul de assessment centre. Fiecare companie o sa aiba propriile teste, si nu o sa fie in mod necesar intreaga gama de teste. Pot fi doar teste de numerical reasoning, de exemplu. Oricum, daca aplicantul trece cu bine de teste, urmeaza faza de interviu – uneori este un phone interview (40-50 de min de intrebari prin telefon la o ora si o data stabilite de inainte), alteori are loc un interviu preliminar cu junior managers sau actualii studenti de placement si apoi cu senior managers, dar in majoritatea ocaziilor se trece direct la assesment centre. Un assesment centre inseamna 4, 5 ore de examinare. Un ice-breaking exercise ce ofera ocazia tuturor sa se cunoasca (sunt intre 2-12 oameni pe assessment centre), un interviu, un pranz si o prezentare despre tine, despre companie ori despre un subiect sau o serie de exercitii date de companie. Uneori sunt si teste, structura difera de la companie la companie.

O sa impartasesc acum din experienta mea. Am inceput sa aplic prin octombrie, am aplicat la Pepsi, Mattel (cea mai mare companie de jucarii din lume), Peugeot, Lloyds (una din cele mai mari banci din UK), Eli Lilly (companie de farmaceutice), Panasonic, Warner Brothers, Toyota si inca vreo 2 parca. Asta din octombrie pana in ianuarie. O aplicatie in sine, daca vrei sa o faci cum trebuie, ia mult mai mult decat ma asteptam. A trebuie sa ma gandesc pe ce pozitie vreau sa aplic (Resurse umane, business relations, marketing etc.), a trebuie sa fac research despre companie, sa inteleg ce fel de persoana cauta ei, sa-mi fac un CV si un Cover Letter care sa ma prezinte pe mine, reflectand acea persoana in acelasi timp, sa completez niste formulare de aplicatie de cosmar (am o limita la de cate ori pot sa raspund la intrebarea: “Ce te face pe tine potrivit pentru compania noastra?” sau “Ofera un exemplu de o situatie in care: ai fost intr-un conflict, ai lucrat intr-o echipa, ai condus o echipa, ai rezolvat o problema, ti-ai folosit skillurile, ai convins pe cineva etc., etc., etc.). Erau si companii mai mici, dar am zis ca daca nu merge cu ceva mare o sa ma concentrez pe mici si mijlocii mai incolo. Oricum, am plicat la Lloyds pe la sfarsitul lui octobmrie. Aproximativ 10-12 zile mai tarziu primesc o invitatie din partea lor sa dau teste de verbal reasonong si numerical reasoning si 5-6 zile dupa asta, primesc un mail care ma invita la un assesment centre in Londra, pe la sfarsitul lui noiembrie. Nu eram exact sigur la ce sa ma astept, eram destul e sigur ca o sa pic assessment centre-ul, dar aveam nevoie de experienta. In plus auzisem ca bancile sunt printre cele mai nemiloase, accepta foarte putini oameni si au conditii foarte stricte. M-am dus la assessment centre, am ajuns cu 15 minute mai devreme, la costum, si am asteptat pana ne-am strans toti (8 oameni din toata Anglia, diferite unversitati). Prima “proba” a fost sa ne impartim in 2 echipe si folosind o foaie A4, o foarfeca si un o rola de banda adeziva sa construim un turn cat mai inalt in 30 de minute. Echipa care castiga poate sa aleaga urmatoarea proba. Vroiau sa vada cum interactionam. Am castigat, si am ales sa urmeze interviurile (pentru noi 4, ceilalti 4 au trebuit sa faca prezentarea si apoi am schimbat locurile (prezentarea si interviul au fost individuale, nu in echipa)). Interviul a fost cu 2 manageri si un current placement student. 50 de minute de intrebari de genul care le-am mentionat mai sus la formularul de aplicatie (trebuie sa mentionez ca acest job nu a cerut formular de aplicatie, doar CV si Cover Letter).

Unul din manageri a fost de treaba, celelalt foarte tacut si lua notite in continuu, cred ca trebuia sa  ma faca sa ma simt inconfortabil, dar pentru mine oricum era un assessement centre de proba, nu ma asteptam sa il iau, asa ca nu am avut cine stie ce emotii. Apoi a urmat prezentarea. Am primit o foaie de hartie cu o situatie ipotetica prin care trecea banca si noi trebuia sa o analizam, sa tragem niste concluzii si sa facem recomandari, bazate pe 2 tipuri de economic environment: healthy economic environment sau financial crisis. Am avut 45 de minute pentru analiza (cu foi mari de prezentare si markere) si apoi 15 minute de prezentare, urmate de intrebari. A fost mult mai greu decat ma asteptam. A durat 35 de minute doar sa inteleg situatia prezentata, apoi 10 min sa fac niste calcule si sa pregatesc “prezentarea” in fata a alti 2 manageri. Mi-au pus cateva intrebari, am raspuns si m-au lasat sa plec. Mi s-a zis ca voi primi raspunsul in 7 zile. 2 saptamani mai tarziu, inca nimic de la ei, eu continuam cu aplicatiile, dar pe la sfarsitul lui decembrie, aproape o luna mai tarziu primesc un telefon de la tipa la care aplicasem, de la resurse umane – Felicitari, ai fost selectat pentru placement, erau gata sa imi ofere un loc in departamentul de Fraud Investigation and Analysis in Londra. 2 saptamani mai tarziu am primit contractul prin posta si inca 2 saptamani dupa asta am primit un mail menit sa felicite promotia de 2011 de Lloyds Banking Group Placement Students – eram 40 de oameni. Se dadeau detalii despre cati oameni au aplicat – aproape 6000 de studenti. Am fost socat. A doua zi dupa ce am primit telefonul am mai trimis un formular de aplicatie, fara sa-mi dau seama ca nu mai e nevoie. L-am acceptat imediat, era unul din cele mai bune si chiar nu ma asteptam sa il iau. Ulterior am fost respins de Panasonic si Pepsi si chemat la interviu de Toyota, Warner Brothers, Mattel, Peugeot (am dat testele just for fun – am multumit pentru ocazia de a participa la un interviu, dar am refuzat). Eli Lilly nu mi-a raspuns, dar o sa o iau ca pe o respingere. Mai sunt o groaza de lucrui de spus, detalii, obstacole, dar deja am lungit articolul prea mult. Pot sa spun totusi ca am fost al saptelea din universitate care a obtinut un placement si mai mult de 3 sferturi din colegii mei inca isi cauta – deja devin disperati, in mai e deadlineul. Cei care au placement optional vor fi ok, dar cei in cursurile unde e obligatoriu vor trebui sa se mute la alt curs. Intr-o alta ordine de idei, mai am o prietena buna (romanca) cu un placement la Microsoft si inca un prieten care isi cauta in Romania, el vrea sa lucreze aici si sa se intoarca la terminarea cursului.

Recomand sincer oricui are ocazia sa faca un placement. Ma astept ca anul viitor sa fie o experienta unica, o sa am ocazia sa locuiesc intr-un loc in care imi doresc de mult sa locuiesc, o sa castig un salariu care o sa imi permita sa ma intretin singur atat pentru anul de placement cat si pentru anul 4 si o sa termin universitatea nu numai cu o diploma de bachelor, dar si cu un an de experienta si posibil o companie care imi poate oferi un loc de munca la sfarsitul cursului meu. Poti face un placement ori in Anglia ori intr-o alta tara si nu trebuie sa te limitezi doar la joburile advertised de universitate, daca e o copanie in care cunosti pe cineva sau la care stii cu adevarat ca vrei sa lucrezi, universitatea te sprijina in continuare.

img

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)