Ce faci după ce ajungi în Danemarca?
Ne-am gândit la câțiva pași pe care ar fi bine să îi urmezi în momentul în care ajungi la studii în Danemarca. Uite care sunt:
1. Îți procuri o cartelă de telefon cu număr danez
Din momentul în care ajungi în Danemarca, vei avea nevoie de un număr de telefon danez pentru o mulțime de lucruri care țin de acomodarea ta acolo. Va fi mai simplu să comunici când vine vorba de cazare, job și viitori colegi.
2. Daca nu ai deja cazare, îți cauti o locuință temporară
Ideal ar fi ca în momentul în care ajungi în Danemarca să ai deja un loc de cazare, dar dacă nu este acsta cazul va trebui să găsești o opțiune temporară. Câteva variante sunt Airbnb, Couchsurfing, variante de tip Bed&Breakfast din orașul în care vei studia, sau alți studenți care au camere disponibile. Nu uita de grupul de Facebook: Viitori și actuali studenți EDMUNDO și alte grupuri de Facebook pentru cazare din orașul în care studiezi.
3. Își cauți cazare definitivă
Profiți de timpul în care ai cazarea termporară pentru a găsi opțiuni de cazare permanentă. Întreabă la biroul internațional al facultății tale de diferite opțiuni, aplică pe diferitele platforme pentru cazare și folosește grupurile de Facebook.
4. Participi la Induction Days
Facultățile organizează în prima săptămână o serie de activități pentru noii studenți. Este evnimentul la care primești informații despre tot ce înseamnă viața de student internațional și în cadrul căruia vei avea posibilitatea să își faci înregistrarea la municipalitate și poți face primele demersuri pentru obtinerea de CPR/Yellow Card.
*CPR este numărul propriu de identificare din Danemarca, un fel de număr și serie de buletin. Vei avea nevoie de el pentru o mulțime de lucruri pe perioada în care locuiești în Danemarca și este obligatoriu să îl obți. După obținerea Yellow Card-ului, cu el vei avea acces și la servicii medicale, fiind automat integrat în sistem de sănătate danez.
5. Îți deschizi cont la o bancă daneză
Toate operațiunile de plăți, cumpărături și alte activități financiare ce le vei avea în Danemarca sunt mult mai simple dacă ai un cont bancar direct în Danemarca. Așadar este unul dintre pașii pe care e recomandat să îl faci cât de curând.
6. Mergi la facultate și îi anunți că ai ajuns
Cel mai probabil deja ai mers la Induction Day, dar dacă cumva ajungi mai târziu sau mai devreme, este foarte bine sa mergi la facultate, la International Office și să le spui că ai ajuns. Aici vei afla dacă trebui să faci ceva anume înainte de începe cursurilor, dacă ai nevoie de anumite materiale și cel mai probabil vei primi un student card.
7. Te interesezi de cursurile de daneză
Dacă este de interes pentru tine sau îți propui să rămâi în Danemarca și după finalizarea studiilor este recomandat să începi cât mai curand cursurile gratuite de limba daneză. La Induction Days sau la International Office poți cere informații suplimentare despre când încep cursurile și cum te poți înscrie pentru ele.
8. Aplici pentru job-uri
Dacă vrei să și lucrezi în timpul studiilor, trebuie să îți pregătești un CV și să începi procesul de căutare de job-uri. Îți recomandăm să printezi CV-uri și să le depui în locurile în care ai vrea să lucrezi, fie că au deja un anunț de angajare sau nu. Mai mult, încearcă să îți construiești o rețea socială cât mai mare, pentru că nu știi niciodată de unde poate aparea o oprtunitate. Procesul poate să dureze până la câteva luni.
9. Te bucuri de experiența de student în Danemarca!
Ai nevoie de ajutor?
Începând din acest an, colaborăm cu YourGuide, pentru a încerca să te ajutăm cât mai mult în perioada de acomodare în Danemarca. Iată o serie de lucruri cu care te pot ajuta colegii noștri de la YourGuide:
- Asistența pentru cazare
- Asistența pentru completarea documentelor
- Două interviuri garantate pentru job
- Consilier personal
- Vei fi indrumat către institutia unde vei studia
- Vei primii informații utile
- Prezentarea aspectelor importante pentru a-ți optimiza inceputul experientei
- Răspunsuri la toate intrebarile, direct de la o echipa cu experientă
- Cunoașterea echipei și alți studenți internaționali
În plus, folosește codul de discount EDM15, cu care poți beneficia de o reducere de 15 euro.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.