Ce destinaţii de studii din străinătate aleg elevii români

Anual, elevii din România aleg tot mai mult să studieze în străinătate. Din cei peste 68.000 de absolvenți de liceu care vor trece examenul de bacalaureat în 2019, peste 6.000 vor aplica la o universitate internaţională.

Aceştia sunt în căutarea unor dotări de ultimă generație, diplome cu renume internațional și un studiu mai practic, aflat în strânsă legătură cu mediul de business.

Proces de admitere simplu pentru studiile în străinătate

Procesul de admitere pentru studii în străinătate este unul simplu, iar universitățile pun accent pe calitățile individuale ale aplicanților mai mult decât notele acestora.

În această vară, pe 16 şi 17 iulie, 17 universități din Marea Britanie, Olanda şi România au fost la Spot Admissions pentru a oferi pe loc participanților statutul de student internațional.

Înscrierea a fost gratuită pe website, singurele documente necesare pentru aplicație fiind foaia matricolă, ultima diplomă de studii (bac sau licență) și buletinul.

Exodul tinerilor români

Potrivit unui raport din anul 2018 al Organizației Națiunilor Unite (ONU), plecarea românilor în străinătate a atins cote alarmante (creșterea este de 7.3% pe an).

Țara noastră se poziţionează pe locul doi într-un top mondial al migrației, după Siria, țară lovită de un război civil. Tinerii care aleg studiul internațional se arată dezamăgiți de lipsa oportunităților de carieră în domeniu după absolvire. Alţii consideră că sistemul de învățământ este învechit.

50% dintre studenții români aleg Marea Britanie

Datele culese din rapoartele UNESCO şi EDMUNDO, serviciu gratuit de consiliere pentru studii în străinătate, arată că destinațiile preferate ale românilor sunt Marea Britanie, Italia, Franța, Danemarca și Olanda.

Astfel, în ciuda ieșirii din Uniunea Europeană, planificată pentru octombrie 2019, Marea Britanie rămâne prima opțiune pentru studenți datorită calității educației și ajutorului financiar oferit din partea statului.

Aproximativ 3.000 de români au ales această destinație în 2018, adică jumătate dintre cei care părăsesc țara pentru studii în străinătate. Universitățile din UK oferă unele dintre cele mai diverse programe de studiu din Europa, cu aplicabilitate în mediul de business actual.

De exemplu, programe de licență sau master precum Criminologie, Game Design sau Fashion Design sunt comune în Marea Britanie. Universităţile includ şi stagii de practică la companii partenere în cadrul anilor de studiu, astfel încât studentul absolvent va fi pregătit pentru piața muncii.

marea britanie cea mai aleasă destinație de studii în străinatate

Taxe de şcolarizare acoperite în totalitate în străinătate

În plus, guvernul britanic oferă împrumuturi care acoperă integral costurile de școlarizare. În cazul studiilor de licenţă se acordă aproximativ £9.250, iar pentru studiile de master maximum £10.906.

Toţi cetăţenii români pot obţine acest împrumut, în baza acceptului unei oferte universitare. Rambursarea începe după finalizarea studiilor, atunci când studentul este angajat cu un salariu peste un anumit prag, în funcție de țara unde lucrează.

Ce destinaţii de studiu aleg tinerii români

Italia, Franța și Danemarca sunt alte destinații populare pentru elevii români, acestea oferind studii superioare de calitate și taxe de școlarizare mai accesibile decât multe alte țări din Europa de Vest sau chiar gratuite [în cazul Danemarcei].

În fiecare dintre cele 3 țări există posibilitatea de a accesa împrumuturi și burse, care susțin cheltuielile studenților internaționali. În plus, aceștia își pot suplimenta veniturile prin slujbe part-time, astfel încât să poată să ajungă și la cursuri.

Olanda - o destinaţie preferată de români

Din cele 1.462 de programe ale universităților olandeze, 1.455 sunt cu predare în limba engleză, astfel încât necunoașterea limbii native nu este o problemă pentru studenții internaționali.

Sistemul de învățământ este diferit de cel românesc, astfel în Olanda existând 2 tipuri de universități – de cercetare și de științe aplicate.

Universitățile de Cercetare (WO), 18 la număr, oferă domenii de studiu extinse, cu focus spre cercetare și au o durată de 3 ani. Universitățile de Științe Aplicate (HBO), în număr de 43 în total, au domenii de studiu mai restrânse. Orientarea se îndreaptă spre aplicabilitate și profesionalism, iar studiile aici au o durată de 4 ani.

Diferența dintre cele 2 tipuri de universități apare în cazul programelor post-universitare. De exemplu, dacă un absolvent de HBO va dori să urmeze un master sau doctorat de cercetare, va trebui să studieze un an suplimentar de pre-master sau să urmeze cursuri în plus, pentru a obține numărul de credite necesare în cercetare și metodologie.

Ce facilități au universitățile internaționale

Universitățile internaționale investesc constant în clădirile, facilitățile și spațiile de cazare pentru studenți. De exemplu, Birmingham City University a făcut recent o investiție de £260 milioane pentru o extindere a campusului din centrul orașului.

La Universitatea Coventry, tot din Marea Britanie, studenții au acces la multiple facilități, în funcție de domeniu. În cadrul departamentului de Ştiințe ale Naturii, a fost construit cel mai mare laborator al unei facultăți din Europa, iar departamentul de inginerie deține un simulator formula 1 și un tunel de vânt, unde studenții pot testa proprietățile aerodinamice.

Și University of Northampton se mândrește cu un campus nou, inaugurat în 2018 și cu o investiție totală de £330 milioane. Universitatea pune la dispoziţia studenţilor clădiri moderne și cazare pentru 1.200 de tineri. Mai mult, Northampton oferă unele dintre cele mai generoase pachete de sprijin:

  • un laptop nou;
  • credit lunar pentru a fi cheltuit pe materiale pentru curs sau mâncare;
  • burse de £3,000 pentru cursanții de licență care au avut rezultate excelente în liceu.
universitățile din străinătate oferă acces la laboratoare moderne

Care sunt criteriile care stau la baza alegerii destinației de studiu

Pe lângă programele de studii disponibile, elevii și studenții români își aleg destinația de studiu în funcție de cultura locală, costurile vieții și climă. De exemplu, cei care aleg să studieze în Londra au acces la o gamă variată de activități culturale (muzee, teatre, musicaluri, concerte), însă vor avea costuri de trai mai mari decât studenții din orașele mai mici ale Angliei.

Țările nordice sunt renumite pentru peisajele naturale de excepție, așa că pot fi alegerea potrivită pentru iubitorii de natură. În schimb, aici clima este mai rece, spre deosebire de țări precum Italia și Spania.

Proces de admitere simplificat – admitere pe loc în străinătate

Așadar, tinerii care încă nu au decis ce universitate să urmeze sau chiar cei care nici nu luau în considerare studiul în străinătate, sunt încurajați să se înscrie la Spot Admissions 2019. Sesiunea de admiteri pe loc va fi pe 16 și 17 iulie la sediul Entrepreneurship Academy din București.

Există și posibilitatea de a participa la interviu online, pe Skype, sesiune dedicată celor din afara orașului.

admitere pe loc la universitati din strainatate

Ce universităţi te aşteaptă la Spot Admissions 2019

În al patrulea an de Spot Admissions, 15 universități din Marea Britanie deschid admiterea cu răspuns pe loc:

  • Anglia Ruskin University;
  • Birmingham City University;
  • Coventry University;
  • NAVITAS;
  • University of Essex;
  • University of Greenwich;
  • University of Hull;
  • University of Middlessex;
  • University of Northampton;
  • University of Plymouth;
  • University of Portsmouth;
  • University of Sunderland;
  • University of West London;
  • University of Westminster;
  • University of Worcester.

Lor li se alătură HAN University of Applied Sciences din Olanda și The Entrepreneurship Academy din România.

Ce documente trebuie să pregăteşti pentru Spot Admissions

Pentru a putea participa la interviurile de admitere, absolvenții trebuie să prezinte foaia matricolă și diploma de bacalaureat.

Admiterile sunt deschise și celor interesați să urmeze un program de masterat în Anglia și Olanda. Criteriile de admitere pentru aceştia sunt asemănătoare (prezentarea foii matricole și a adeverinței de licență). Ei a vor primi răspuns pe loc la aplicația pentru studii, știind imediat dacă devin studenți internaționali.

Lista universităților participante și formularul de înscriere sunt disponibile pe wesite-ul Spot Admissions, iar participarea este gratuită. Pentru mai multe informații, consilierii EDMUNDO stau la dispoziția celor interesați să afle mai multe informații, serviciile de consiliere fiind gratuite.

Consiliere gratuită pre şi post aplicare la studii în străinătate

EDMUNDO este serviciul gratuit de consiliere educațională internațională care lucrează activ cu peste jumătate din toți aplicanții români la studii în Marea Britanie și Olanda.

Consilierii EDMUNDO oferă asistență în mod gratuit în procesul de pre-aplicare la studii în străinătate (alegerea universităților potrivite, verificarea condițiilor de eligilibilitate, pregătirea dosarului de admitere), aplicarea propriu-zisă, dar și post-aplicare (pregătirea dosarelor de finanțare, cazare, chiar și după începerea cursurilor).

Tu te-ai gândit la o destinaţie de studiu în străinătate? Cu Spot Admissions ai şansa să devii student internaţional foarte uşor! Înscrie-te aici.

Ne poți contacta și pe Facebook sau Instagram. Consilierii noștri sunt aici să îți răspundă oricărei întrebări sau nelămuriri.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)