Cate putin (read: mult) din toate. (WARNING: Long post)

Nu am scris de foarte mult timp deoarece am fost ocupat cu diferite proiecte, cu invatatul si in general cu viata de student (*wink wink*). Am tinut la indemana o lista cu subiectele pe care vreau sa le discut si astazi in sfarsit am gasit niste timp. Va avertizez ca lista acopera multe dintre subiectele despre care vreti sa aflati mai multe si poate fi cam greu de citit in totalitate.

Without further ado:

Profesori

Cursul la care m-am inregistrat se numeste “Business with Economics”. Cursul pe care il alegi cand aplici initial este defapt specializarea din anii 2 si 3 deoarece in primul an la “Business Management Studies” (cursul de baza), toti studentii au aceleasi module:

  • Accounting (Contabilitate)
  • Organisations, Markets and Economy (Economie)
  • People Management (Resurse Umane)
  • Quantitative & Statistical Methods (Matematica economica)
  • Management Development Programme I (Study skills, CV, presentation skills, communication etc.

Modulele de sus sunt Core Modules. Pe langa cele 5, studentii la acest curs au dreptul sa aleaga un modul optional din urmatoarele:

  • Emerging Technologies (eCommerce, Social Networks, Internet etc.)
  • Law for Business (Legislatia din UK, contracte etc.)
  • Language Option (Franceza, Germana, Spaniola, Italiana, Portugheza, Araba, Japoneza, Chineza – Mandarin, Greaca, Finlandeza, Turca, Poloneza, Rusa, si English as a Foreign Language)

Eu vreau sa profit din plin de cei 3 ani fe facultate si am decis ca in fiecare an o sa fac un lucru nou si total diferit. Anul acesta am ales sa studiez Japoneza, si m-am inscris la societatea de Mountaineering.

Acum sa revenim la subiect: Profesorii.

Ca o regula, TOTI profesorii sunt remarcabili in ceea ce priveste modul de predare si cunostintele. Venind din Romania, o sa simti diferenta de la primul Lecture. Majoritatea profesorilor stiu cum sa tina sala (La cursul meu lecturile se tin in cel mai mare amfiteatru - ~400 de oameni) treaza in timp ce transmite informatia, aruncand now and then o gluma bine plasata.

S-a spus de MULTE ori pana acum dar vreau sa insist pe chestia asta. Spre deosebire de experientele din Romania, profesorii VOR sa te ajute cu orice problema legata de modul ai avea. Daca nu ai inteles ceva in timpul lecturii, ai 5 moduri de a revizuii portiunea.

  • Mergi la profesor dupa lectura (daca e ceva urgent – nu mai mult de 10 minute)
  • Trimiti un e-mail profesorului. Datele de contact ale tuturor profesorilor sunt postate pe internet. Profesorii iti vor raspunde pana si in Weekend, pana si la ore ciudate (8-9 seara).
  • Mergi in biroul profesorului. La sectiunea cu datele de contact, fiecare profesor isi afiseaza biroul si orele la care poate fi gasit.
  • Intrebi la Tutorial session (more on this later).
  • Mergi la un Drop-in session (more on this later).

La majoritatea cursurilor exista 3 tipuri de “ore”.

  • Lecture (De obicei intr-un amfiteatru plin de oameni. Profesorul sta pe scena si prezinta lectia timp de 1-2 ore. Interactivitatea este minima, daca nu inexistenta. Prezenta nu este monitorizata, dar este recomandata).
  • Tutorial (Acestea sunt ca seminariile. Fiecare student este desemnat unui grup de 20-30 de studenti. Tutorialele sunt ca orele de liceu si interactivitatea este incurajata. Se lucreaza in grupe, se discuta pe baza problemelor ridicate de studenti, exista exercitii practice unde se aplica teoria, se revizuiesc temele etc. Prezenta este monitorizata.)
  • Drop-in (Acestea sunt ore optionale unde mergi daca vrei sa aprofundezi o problema ridicata in timpul lecturilor, daca vrei sa se uite profesorul peste tema/eseul tau sau daca vrei sa discuti cu profesorul despre orice legat de modul.)

Teme + note

Spre surprinderea mea, la unul dintre module am avut tema de la prima lectura (Quantitative and Statistical Methods). Exista module la care se intra repede in paine (ca QSM, Accounting, Law for Business) dar si module care sunt mai lejere si pare ca merg mai greu (MDP, OME).

La unele module nu veti avea nicio tema pe tot parcursul anului, la altele veti avea tema in fiecare saptamana. Temele de obicei nu sunt notate desi majoritatea profesorilor tin foarte mult cont de ele. De exemplu la QSM si la Accounting ne-a avertizat ca daca nu ne facem temele o sa ne fie foarte dificil sa trecem modulul.

La materii ca QSM se da tema pentru saptamana viitoare, iar saptamana viitoare se explica tema. Este o metoda foarte eficienta din punctul meu de vedere.

Speaking of QSM, englezii sunt FOARTE slabi la matematica din ce am obsevat eu (majoritatea nu au facut niciun pic de matematica de cel putin 3 ani inainte sa ajunga la facultate). Am fost surprins cand profesorul incerca sa explice ca atunci cand muti un numar pe partea cealalta a egalului, trebuie sa schimbi semnul. Ce a fost si mai socant e ca multi nu au inteles acest concept extraterestru nici pana acum. Desi matematica nu este punctul lor forte, englezii in general sunt foarte buni la prezentare si la eseuri.

Metodele de notare sunt variante si sunt diferite de la un modul la altul, de la un an la altul. Exista 3 metode de notare: Assignment (care de obicei este un eseu, un CV, un raport, un spreadsheet in Excel etc.), Exam (un eseu scris pe loc, multiple choice test, spreadsheet in excel pe loc, raport financiar pe loc etc. Examenele sunt fie open-book (cu cartea pe masa) fie closed-book (fara niciun material de suport). La materii ca QSM si Accounting ai voie cu calculator, dar nu cu telefon), Presentation (de obicei un proiect in grup pe baza caruia trebuie sa faci o prezentare), Attendance (La unele module se da ~10% din nota doar pentru prezenta la Tutorials), Homework (La module ca Japoneza conteaza si temele) si inca cateva. La fiecare modul, la prima lectura vi se vor spune exact metodele de notare, si cat cantareste fiecare.

Banca

Daca sunteti ca mine, cand primiti oferta de cazare, alegeti sa platiti prin Direct Debit (Te obligi sa completezi un Direct Debit Mandate la maxim 2 saptamani dupa ce incepi anul scolar. Un Direct Debit Mandate autorizeaza ambele parti (banca+universitatea) sa sustraga automat cele 3 rate (In cazul Castle Irwell) la datele scadente.

Ca sa va deschideti cont la banca va trebuie o scrisoare de la universitate care sa confirme faptul ca sunteti student si ca stati in campus. (Daca nu stati in campus, va mai trebuie si o scrisoare de la landlord.) Ca sa primiti scrisoarea va este recomandat sa o comandati pe internet. Anul acesta a fost o problema cu sistemul si scrisoarea mi-a venit peste 3 saptamani. Se poate face rost de o scrisoare pe loc daca mergeti la University House si le expuneti problema (nu am bani, trebuie sa imi trimita mama / trebuie sa imi deschid cont ca sa imi faca abonament la telefon / daca nu platesc cazarea ACUM ma dau astia afara etc.)

Inarmat cu scrisoarea de la universitate si cu pasaportul, mergeti la banca. Exista 2 banci foarte aproape: Natwest si HSBC. Mai exista si Lloyds TSB dar este mai departe de campus. Eu am decis sa imi deschid cont la Natwest. Stati la coada jumatate de ora, vi se da un formular, completati formularul, mai stati la coada jumatate de ora, dati formularul, vi se spune ca o sa va vina cardul acasa peste 2 saptamani, innebunesti. Le explici ca ai nevoie de el mai devreme, ti se spune ca nu se poate, pleci. Peste 2 saptamani primesti in posta 2 carduri (WTF?). Cu cardurile te duci inapoi la banca, stai din nou jumatate de ora la coada, ti se activeaza cardurile, te duci la casierie, stai la coada, bagi bani in cont, mergi acasa linistit. La Natwest ti se dau 2 carduri. Unul este pentrui Savings account si unul este pentru Current account. La Savings account primiti o dobanda infima in fiecare luna, si Direct Debit puteti sa va faceti doar din Current account. Recomand sa mergeti la banca imediat ce ajungeti in Anglia pentru a evita diferite probleme.

Ca o mica paranteza o sa va spun ce mi s-a intamplat cu cartela de telefon. Cum am ajuns aici am cumparat o cartela prepaid de la T-Mobile de 10 lire. Am consumat 5 lire in primele 2 saptamani. Vroiam sa trec pe abonament imediat ce imi deschideam contul dar gasisem o oferta mai buna la Three (100 minute, 3000 mesaje, 1Gb internet – 10 lire/luna) asa ca am sunat la T-Mobile sa mi se dea un cod cu care imi pot porta numarul in alta retea. Ideea e ca m-au taxat pentru acel apel fara sa imi spuna, si am pierdut cele 5 lire ramase pe cartela doar ca sa cer un cod. Ca sa evitati aceeasi greseala, incercati sa faceti un studiu de piata inainte sa veniti aici, si cumparati cartela prepaid de la reteaua la care vreti sa va faceti abonament (daca vreti sa va faceti abonament).

Magazine (de unde cumpar cel mai ieftin/bun X?)

De cand am ajuns aici am primit destul de mult ajutor si sfaturi de la localnici in ceea ce priveste magazinele. Urmatoarele magazine o sa fie o importanta parte din viata voastra de studenti:

  • Tesco (groceries heaven). Tesco este un brand dominant in toata Anglia si are vreo 5 tipuri de magazin (Tesco Express – foarte micut, tesco Tesco Metro – Cat un Mega Image din Romania?, Tesco – un pic mai mare decat Tesco Metro, Tesco Extra – unde pe langa mancare, vinde si haine si electrocasnice, Tesco Mall – Un mall intreg in care alte companii inchireaza spatii sa isi vanda produsele/serviciile). Cel mai apropiat Tesco este un Tesco Metro la aproximativ 2 kilometrii de Castle Irwell, in Salford Shopping City. Se poate merge pe jos pana la el sau se poate lua autobuzul gratuit al scolii. Tesco Metro vinde orice in materie de mancare. Puteti vizualiza toate produsele si preturile online pe http://www.tesco.com/ . Este sursa mea principala pentru cumparaturile saptamanale (lapte, oua, mezeluri, paine, zahar, sare, ulei, fructe, legume etc.)
  • Tot in Salford Shopping City gasiti Iceland (frozen heaven) (produse si preturi pe http://www.iceland.co.uk/ ), care este cea mai buna sursa pentru mancarurile inghetate (chicken nuggets, fish fingers, burgers, fries, pizza, meat-pies etc.)
  • In acelasi magic Salford Shopping City gasiti cele doua magazine gemene: Pounland (mai multe detalii pe http://www.poundland.co.uk/ ) si Poundworld (mai multe detalii pe http://www.poundworld.net/ ) (random heaven). Acestea sunt magazine care vand orice produs la o lira. Gasitit toate chestiile de la party hat, la ciocolatele, la linguri de lemn, la caiete, la jucarii de copii mici, la lumanari parfumate.
  • Daca nu va surade inca Salford Shopping City, homeBargains (mai multe detalii pe http://www.tjmorris.co.uk/ ) TREBUIE sa va schimbe parerea. Este unul din magazinele mele preferate si nu pot intra acolo fara sa cumpar ceva. Vinde orice de la apa de gura si sapun lichid, la costume de halloween si decoratii de craciun, la perne si pilote, la mancare instanta si cereale, la bomboane si ciocolata, TOATE la niste preturi fenomenale.
  • Daca nu sunteti incantati de oferta de produse si servicii oferite de Salford Shopping City, puteti sa mergeti pana in Manchester unde pe langa miile de magazine, aveti mall-ul Arndale ( http://www.manchesterarndale.com/ ) care se echivaleaza cu orice mall respectabil din Romania.
  • Exista totusi in Manchester un magazin care trebuie pus sub lumina reflectoarelor. Cum e Tesco in materie de groceries, asa este si Primark ( http://www.primark.co.uk/ ) (clothes heaven) in materie de haine si imbracaminte. Este de obicei alegerea numarul unu a englezilor cand vine vorba de haine. Vinde produse extrem de variate si la preturi foarte competitive. Aproximativ in aceeasi categorie intra si SportsDirect ( http://www.sportsdirect.com/ ) care vinde toate hainele si accesoriile de care veti avea probabil nevoie fie la sala, fie la societatile sportive.

Pe langa chestiile de zi cu zi, puneti niste bani deoparte pentru rechizite. Pentru creioane, caiete, dosare, chilotei, rigla, calculator si toate celelalte mergeti fie in Wilkinson, in Poundland/Poundworld sau in homeBargains. Desi aveti acces la biblioteca (more on this later), la unele module veti fi obligati sa va cumparati manualele. Manualele se pot cumpara fie din magazinul din campusul universitatii, fie de pe Amazon ( http://www.amazon.co.uk/ ) care este cam cea mai populara sursa din cate vad (se pot cumpara si carti noi, si 2nd hand), sau daca aveti timp si vreti sa economisiti niste bani, de pe eBay ( http://www.ebay.co.uk/ ).

Biblioteca/Orar/Student Rep

Facultatea dispune de o biblioteca excelenta ( http://www.library.salford.ac.uk/ ) unde gasiti majoritatea manualelor necesare pentru cursurile voastre. Accesul se face pe baza cardului de student. Exista 3 biblioteci dar cea mai mare este Clifford Whitworth din campusul principal al universitatii. Aici gasesti o sectiune speciala pentru cartile de la Law, o alta sectiune pentru celelalte carti, o sala de calculatoare (~150 de PCuri) la care se poate printa (5pence foia alb/negru, 50pence foaia color) sau scana documente (gratuit). In biblioteca exista numeroase locuri special amenajate pentru citit sau pentru facut teme. Este unul dintre cele mai bune locuri in care sa mergi cand ai pauze intre ore. Apropo de pauze intre ore, incercati sa va pregatiti mental de pe acum. Exista zile in care o sa fiti plecat de dimineata (9) pana seara (18) desi veti avea doar cateva ore. Uitati cum arata orarul meu acum:

Saptamani pare:93007f026b7542d7bdf74b74d3c19b9b

Saptamani impare:

cfeefb09fcd5290a6854fff1a1e27c2a

Legenda:

  • Verde – Lecture
  • Maro – Tutorial
  • Albastru – Drop-in

Am incercat sa imi schimb grupul de Tutorial la 2 module. La unul dintre module mi s-a spus : “Formally, I am not allowed to authorize this change, but I would rather you attend a wrong Tutorial rather than none at all.” insemnand ca off-the-record as putea sa merg la alt grup decat al meu. La celalalt modul am fost intampinat cu mai multa ostilitate si am fost pur si simplu refuzat de Module Leader. Am fost refuzat si de Course Leader. Am trimis mail la Student Life sa vad cat de departe se poate ajunge. Astept raspuns.

Apropo de Student Life si probleme legate de cursuri: La inceputul fiecarui an, la fiecare curs se aleg cativa Student Rep (care sunt ca presedintii de clasa). Mergi la profesor ca sa te pui pe lista, daca se inregistreaza prea multi, se recurge la votul democratic. Student Rep este legatura oficiala dintre studenti si Student Life. Student Rep primeste feedback de la studenti si transmite mai departe problemele majoritare/importante la Student Life, se gasesc solutii impreuna si se implementeaza.  Spre exemplu eu am fost ales Student Rep anul acesta pentru cursul meu (Business with Economics). In afara de faptul ca arata bine pe CV, ai oportunitatea sa intalnesti multi oameni care sa te ajute si pe parcursul universitatii, dar si dupa. Deasemenea, Student Rep este primul pas spre un job platit in cadrul Student Life. Pentru mai multe informatii vizitati http://www.salfordstudents.com/content/54635/student_voice/representation_system/ .

Distractie/Random facts

Salford nu duce lipsa de distractie, si in special de “NighLife”. Cea mai facila si, de cele mai multe ori si cea mai ieftina, sursa de distractie sunt House Parties organizate cu sfintenie in fiecare noapte in Castle Irwell. Informatiile despre aceste party-uri se transmit in general pe cale orala (fie aflii de la prieteni, fie tipa cineva pe la 8 seara prin campus “PARTY AT *house number* TONIGHT ! BRING YOUR DRINKS !!!!”).

A doua sursa sigura de distractie este barul universitatii, aflat in University House (locul unde gasiti Student Life si in general tot suportul de care aveti nevoie). Pe langa bautura, muzica buna si prieteni, in Bar Yours aveti 3 mese de Pool, o masa de Foosball si vreo 3 tonomate de pariuri. Singurul dezavantaj aici este ca barul se inchide la 11 noaptea si in weekends nu functioneaza. Daca tot suntem aici, exista si Cafe Yours, exact langa bar, care este deschis doar in timpul zilei si ofera mancare calda la preturi cat de cat bune.

Daca vreti ceva mai mult de atat, va trebui sa mergeti pana in Manchester, un oras care nu doarme niciodata. Gasitit cluburi si baruri pentru ABSOLUT toate gusturile si preferintele. Tineti minte ca in general in cluburi se plateste intrarea dar in baruri nu. In cluburi se danseaza, in baruri nu. Cateva highlights sunt: 5th Avenue ( http://5thavenuemanchester.com/ ), 42nd Street ( http://www.42ndstreetnightclub.co.uk/home.php ), Erasmus Latin Crash ( http://www.erasmus-events.co.uk/home.php ) Hard Rock Cafe ( http://www.hardrock.com/locations/cafes3/cafe.aspx?LocationID=55&MIBEnumID=3 ) si pentru baieti, ( http://www.obsessionsclub.co.uk/ ).

Probabil v-ati obisnuit cu micile mele paranteze pana acum. Random fact for Castle Irwell: De la ora 6 in jos, Internetul merge oribil, avand in vedere ca toti cei ~2000 de oameni din campus il folosesc. Problema a fost raportata la receptie de nenumarati oameni si deja au pornit investigatiile pentru a gasi problema, si eventual o solutie (sa schimbe providerul). Speaking of raportat probleme, cei care administreaza campusul au un sistem destul de eficient de raportat probleme: Te duci la receptie, spui ce problema ai, se completeaza un formular, ti se da o copie, astepti sa se rezolve problema. Pana acum casa noastra a avut destule probleme dintre care majoritatea s-au reparat: S-a stricat congelatorul, s-a stricat frigiderul, s-a stricat cuptorul, s-a stricat aragazul, am avut un soricel micut si dragut in bucatarie. Inca un random fact: VERIFICATI de fiecare data cand iesiti din camera daca aveti cheia de la camera la voi. Usa are un sistem automat de inchidere si daca ati uitat cheia in camera trebuie sa mergeti pana la receptie sa va insoteasca un paznic sa va deschida usa. Exista destule momente penibile ca atunci cand trebuie sa mergi prin tot campusul in prosopul de baie, sau cu 2 role de hartie igienica in mana, doar pentru ca ai uitat cheia in camera.

Culture shock

Aici este foarte mult de discutat dar eu vreau doar sa va starnesc apetitul.

Desi am crezut ca am deja o perspectiva multi-nationala inainte sa ajung la facultate, tot am fost lovit de faimosul Culture Shock. Englezii dau mana cu tine doar prima oara cand te cunosc, in restul timpului, they wave. Englezii nu sunt obisnuiti sa imparta mancarea/bautura cu ceilalti. Nigerienii nu sunt obisnuiti sa spuna Te rog si Multumesc si in general bunul simt le lipseste. Botswanienii au o metoda foarte cool de a gusta mancarea: iau cu lingura din mancare, pun in palma si gusta din palma. Fiecare face mancare total diferita, de la coada de bivol, la radacini cu nume inpronuntabil, la peste amestecat cu vita, la pizza, la orez prajit, la ceaiuri din toate buruienile pamantului, “mamaliga alba” etc. Repet: Salford este una dintre cele mai bune universitati daca vreti sa interactionati cu cat mai multe/variate culturi posibile.

Urmeaza sa revin cu detalii legate de Work Permit (parca nu se termina niciodata >.<) si cu Bugetul pe prima luna.

Until next time,

Vlad Jiman

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)