Care sunt criteriile în baza cărora universitățile internaționale acceptă studenți
Dacă te-ai hotărât să aplici la studii în străinătate sau cochetezi cu această idee, cu siguranță te-ai întrebat care sunt criteriile în baza cărora universitățile internaționale acceptă studenți și cum le poți îndeplini.
În cei peste 10 ani de când oferim consiliere gratuită și cei peste 1000 de studenți care sunt acceptați anual la studii în străinătate în cadrul universităților noastre partenere, echipa Edmundo a acumulat experiența necesară pentru a-ți oferi câteva sfaturi utile despre cerințele care te pot propulsa direct în campusul universitar în care visezi să studiezi, în străinătate.
Criteriile pe care le vei putea parcuge în cele ce urmează nu sunt obligatorii pentru fiecare universitate internațională, dar sunt general valabile. Dacă dorești să cunoști aceste detalii despre o universitate anume cu care colaborăm, ne poți scrie aici.
1. Motivația
În primul rând, pentru a-ți depune aplicația la o universitate în străinătate ai nevoie de un dosar de aplicare. Conținutul acestuia poate varia în funcție de țara sau profilul programului universitar în cadrul căruia dorești să devii student internațional.
Cu toate acestea, majoritatea universităților internaționale îți vor cere: foaie matricolă/diplomă de bac/diplomă de licență (din care reies rezultatele tale academice), un eseu motivațional în care va trebui să argumentezi de ce ai ales acel program universitar, o scrisoare de recomandare (de obicei se cere unui profesor) și dovada cunoașterii limbii engleze la un anumit nivel (șansele tale cresc dacă deții un certificat internațional de limba engleză precum IELTS, CAE, TOEFL, etc, dar acesta nu este obligatoriu pentru toate universitățile).
În al doilea rând, unul dintre elementele principale prin care se face departajarea celor care urmează să fie admiși este eseul motivațional. În cadrul acestui eseu vei scrie despre motivația de a urma programul universitar la care aplici și cât de mult ești pasionat de acel domeniu de studiu. Mai mult, comisiile de admitere vor aprecia dacă ești bine documentat în privința universității la care dorești să aplici (de ce ai ales exact acel program de la acea universitate).
Recomandarea noastră este să deschizi și subiectul planurilor tale de viitor din punct de vedere profesional în cadrul acestui eseu și al interviului de admitere (dacă va fi cazul). Cu cât se vor lega mai mult aptitudinile și pasiunile tale cu un job pe care visezi să îl ai, cu atât sunt mai mari șansele de a fi acceptat la acel program care corespunde acelor visuri.
2. Rezultatele școlare/academice
Este important să poți dovedi universității la care aplici că nu ți-ai neglijat responsabilitățile de elev/student, chiar dacă nu ai 10 pe linie. Acest lucru îl vei face prin prezentarea în dosarul de aplicare a foii matricole/diplomei de bac sau de licență.
Atenție, în funcție de destinația de studiu/universitatea aleasă, este posibil să ți se ceară o anumită medie de bac/licență (în general cerința este în jur de nota 8).
Nu trebuie să te descurajezi dacă nu ai cel puțin nota sau media 8 pentru că există și programe în cadrul universităților internaționale care acceptă studenți cu rezultate academice sub această notă. Una dintre aceste universități este chiar Coventry University, așadar există speranță. Sper finalul acestui articol vei putea citi mai multe despre programele de tip Foundation Year din cadrul Coventry University Group, din UK.
3. Experiențe/interese extrașcolare/curriculare
Este esențial de reținut faptul că activitățile extrașcolare nu sunt obligatorii, însă reprezintă un bun indice pentru inițiativa și pasiunea ta de a învăța lucruri noi și în afara contextului educațional formal.
Cu cât aceste interese extracurriculare sunt într-un domeniu de care ești pasionat/ă, cu atât mai bine. Sfatul nostru este să nu te implici în ONG-uri sau organizații multe doar pentru ca CV-ul tău să fie plin de astfel de experiențe, ci să le alegi pe cele mai relevante pentru aspirațiile și valorile după care te ghidezi în viață. Autenticitatea este mai revelantă în acest caz decât numărul lor.
Dorim să scoatem în evidență aceste aspecte pentru că, în ultima perioadă, am observat o creștere a acestor activități, în CV-urile aplicanților, dar pentru perioade de timp scurte și domenii foarte diferite. Recomandarea noastră, având feedback-ul comisiilor care evaluează aplicațiile voastre, este ca acestea să fie în domenii conexe și cât mai relevante pentru pasiunile voastre sau pentru domeniul de studii pe care doriți să îl urmați în străinătate.
Așadar, nu teancul de diplome de participare/implicare contează, ci cât de mult ai oferit societății prin implicarea ta și cât de mult te-ai dezvoltat pe plan personal din acea experiență!
4. Test internațional limba engleză
Ai auzit până acum de testele internaționale de limba engleză IELTS, CAE sau TOEFL? Acestea sunt printre cele mai renumite internațional și printre cele mai recunoscute de universitățile din întreaga lume. În cazul în care dorești să devii student internațional, șansele de a fi acceptat la o universitate de top cresc dacă ai deja o astfel de certificare sau ești în curs de a da un astfel de examen.
Am dedicat un întreg articol explicativ acestui subiect, unde poți citi despre diferențele dintre testele de limbă engleză internaționale, prețurile lor, cum te poți pregăti pentru ele și multe alte detalii pe care le poți parcurge aici.
În cazul în care nu deții un astfel de examen și nu dorești să te pregătești pentru unul, există alternative care să dovedească faptul ca vei putea face față cursurilor cu predare în limba engleză (test specific universității/competențele de engleză de la bac /interviu etc. Întreabă un consilier din echipa noastră aici despre acestea sau citește despre aceste alternative aici.
Nu în ultimul rând, îți recomandăm să exersezi constant limba engleză și/sau limba care se vorbește predominant în țara în care dorești să aplici la studii pentru a avea o tranziție cât mai ușoară dacă vei deveni student internațional. Mai mult, studiul limbii de circulație îți poate simplifica găsirea unui job :).
Criterii ușor de îndeplinit
Dacă ai reușit să parcurgi acest articol, ai observat că majoritatea universităților din străinătate nu au atât de multe cerințe ca cele din România. Admiterea constă, de cele mai multe ori în baza unui dosar bine pus la punct, nu doar din punct de vedere al documentației, ci și a motivației.
Dacă îți dorești cu adevărat să studiezi în străinătate, merită să aplici! Mai ales că ne poți avea pe noi, echipa Edmundo, drept consilieri. Consilierea este gratuit, dacă decizi să aplici la una dintre universitățile noastre partenere.
Nu mai sta pe gânduri și contactează-ne acum dacă ești decis/ă să trăiești experiența vieții tale în străinătate!
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.