Calendarul admiterii la universitățile din străinătate
Calendarul admiterii la universitățile din străinătate este în unele state destul de diferit față de cel din România. Tinerii care doresc să își continue studiile peste hotare, în Marea Britanie, Olanda, Danemarca sau în alte țări din întreaga lume, trebuie să își aleagă opțiunile chiar înainte de a susține Bacalaureatul.
Admiterea la o universitate internațională presupune mai multe etape care includ selecția cursurilor pe care vrei să le urmezi, dosarul pe care trebuie să îl depui și în unele cazuri teste suplimentare solicitate de universitatea la care ai aplicat.
Pentru a avea timp să parcurgi toate etapele și a urma pas cu pas calendarul admiterii consilierii Edmundo recomandă să începi acest proces încă din clasa a XI-a.
Vom prezenta mai jos etapele cuprinse în calendarul admiterii în mai multe state europene, pentru care studenții români optează cel mai des.
1. Calendarul admiterii la universități din Marea Britanie
A. Sistem centralizat de admitere
A.1. Componentele majore ale UCAS
B. Răspunsul universităților va veni înainte de Bacalaureat
C. Alte sesiuni de admitere
C.1. Aplicare directă la universitate
C.2. Spot Admissions - admitere pe loc
2. Calendarul admiterii la universitățile din Olanda
A. Termene diferite de înscriere pentru programele de studiu din Olanda
B. Poți solicita informații suplimentrare
3. Calendarul admiterii la universitățile din Danemarca
A. Termenele de depunere a dosarului de admitere în Danemarca
4.Calendarul admiterii la universitățile din Suedia
5. Admitere la universități internaționale din întreaga lume
1. Calendarul admitere la universitățile din Marea Britanie
Universitățile din Marea Britanie sunt în topul preferințelor tinerilor din România. Anual câteva mii de absolvenți din țara noastră aleg să-și continue studiile la una dintre aceste instituții.
Primul pas în acest demers este alegerea cursurilor pe care dorești să le urmezi. Există câteva zeci de mii de oferte de studiu și este important să știi măcar domeniul care te atrage. După această documentare destul de minuțioasă, pe care ar fi recomandat să o faci înainte de ultimul an de liceu, trebuie să alegi câteva universități la care vrei să aplici.
A. Sistem centralizat de admitere
Marea Britanie pune la dispoziția tinerilor un sistem centralizat de aplicare pentru studii universitare UCAS. Acesta este o sursă centrală de informare și consiliere cu privire la învățămâtul superior dar și un sistem de prelucare a dosarelor de candidatură la cursurile de zi ale universităților și colegiilor din Marea Britanie.
Pentru înscrierea în sistemul UCAS, pentru cursuri de licență/bachelor degree, tinerii au la dispoziție câteva luni.
Solicitările pot fi depuse începând cu jumătatea lunii octombrie până în data de 15 ianuarie a anului următor.
Vezi aici calendarul UCAS 2020.
A.1. Componentele majore ale UCAS:
În acest sistem trebuie să prezinți mai multe detalii despre competențele și dorințele tale. Sunt trei componente majore solicitate.
Secțiunea calificări trebuie să cuprindă rezultatele academice, rezultatele opținute la examene sau certificate recunoscute la nivel național și internațional. În această secțiune trebuie menționate și rezultatele testelor de limba engleză.
A doua secțiune importantă este eseul motivațional - personal statement- o etapă unde trebuie să motivezi opțiunea de a continua studiile la o universitate din Marea Britanie. De asemenea, în această secțiune poți să vorbești și despre pasiunile tale și despre motivul pentru care ai ales anumite cursuri.
La fel de importantă este și secțiunea recomandare, care va conține o evaluare a performanțelor tale academice, realizată de profesorii tăi.
Pentru a completa aceste secțiuni ai nevoie de atenție. Toate documentele depuse trebuie să fie relevante pentru a-ți maximiza șansele de admitere. Consilierii Edmundo te pot ajuta să realizezi aceste proceduri dacă dorești să aplici la universități partenere.
B. Răspunsul universităților va veni înainte de Bacalaureat
După ce ai aplicat prin acest sistem, în decurs de câteva săptămâni vei primi răspunsul tuturor universităților. Vei alege mai apoi dintre cele care ți-au oferit un loc opțiunea ta fermă - ferm choice și alegerea de rezervă - insurance choice. La această opțiune vei putea să apelezi, în cazul în care nu îndeplinești toate condițiile celei dintâi.
Așadar, după acest proces vei avea un răspuns de la o universitate internațională chiar înainte de a încheia anii de liceu în România și înainte de a avea diploma de Bacalaureat.
Acest acord prealabil nu înseamnă că nu trebuie să înveți în continuare. Dosarul de admitere pe care va trebui să-l prezinți trebuie să conțină și rezultatele la examenul de Bacalaureat. Așadar, va fi nevoie de rezultate bune pentru a încheia cu succes procesul de admitere.
C. Alte sesiuni de admitere
Nu trebuie să te descurajezi chiar dacă ai depășit termenele limită pentru solicitarea admiterii la cursuri de licență la universitățile din Marea Britanie, deoarece universitățile organizează și alte evenimente de admitere pentru tineri.
C.1. Aplicare directă la universitate
Există și posibilitatea să te adresezi direct universității la care ai ales să studiezi și să depui dosarul pentru a începe cursurile în toamnă, în luna septembrie. Poți să te adresezi direct acestor instituții de învățământ superior sau poți apela gratuit la consilierii Edmundo care te pot ajuta să îți prezinți dosarul.
C.2. Spot Admissions - admitere pe loc
Tinerii români care doresc să studieze în Marea Britanie, dar care nu au reușit să se încadreze în deadline-urile stabilite în calendarul admiterii, au ocazia să participe anual la Spot Admissions. Acesta este un eveniment care simplifică foarte mult procesul de admitere.
Interviul de admitere se poate susține față în față sau prin Skype cu un reprezentant al universități, iar rezultatul va fi obținut pe loc. Află de aici care sunt rezultatele obținute de tinerii români la Spot Admissions 2019.
Dacă dorești informații detaliate despre calendarul admiterii în Marea Britanie sau despre modul în care trebuie să prezinți dosarul poți lua legătura cu consilierii Edmundo, care te vor ajuta gratuit.
2. Calendarul admiterii la universitățile din Olanda
Universitățile din Olanda sunt și ele pe lista preferințelor tinerilor din România care își doresc să devină studenți internaționali.
La fel ca în Marea Britanie, Olanda pune la dispoziția tinerilor un portal oficial de înregistrare și cerere pentru programe de licență și master în învățământul superior. Această platformă se numește - Studielink.
Dacă dorești să aplici prin această platformă trebuie să parcurgi de asemenea, un proces de evaluare a opțiunilor tale. Trebuie să alegi universitățile și programele de studiu de care ești interesat. Prin platforma centralizată Studentlink ai posibilitatea să aplici la maximum 4 universități.
A. Termene diferite de înscriere pentru programele de studiu din Olanda
Calendarul admiterii pentru Olanda impune două date importante: primul deadline este 15 ianuarie pentru ofertele fixe ale universităților, așa numitul „numerus fixus”, și alta 1 mai pentru alte programe ale universităților.
Dacă vrei să urmezi cursurile unei instituții din Olanda trebuie să te interesezi și dacă universitatea pe care ai ales-o solicită înscrierea prin platforma Studentlink. O parte dintre aceste instituții au dezvoltat alte metode de selecție pentru studenții internaționali. Acestea sunt explicate pas cu pas pe website-urile instituțiilor de învățământ superior.
B. Poți solicita informații suplimentare
Detalii despre sistemul de învățământ olandez, despre programele de studiu ale universităților partenere Edmundo și despre viața în această țară găsești aici.
De asemenea, poți să soliciți și sfatul consilierilor Edmundo, care te pot ajuta să parcurgi procesul de admitere fără surprize neplăcute.
3. Calendarul admiterii la universitățile din Danemarca
Numeroși tineri români aleg cursurile oferite de universitățile internaționale din Danemarca. Acestea oferă programe educative de calitate, iar învățământul superior este gratuit.
Studenții internaționali au la dispoziție în Danemarca două tipuri de programe de licență. Poți alege un program bachelor cu caracter conservator, care are o durată de 3 ani sau 3 ani jumătate sau poți să optezi pentru învățământul într-un colegiu axat pe o educație practică prin colaborare cu companiile locale. Acest program se numește AP degree și durează 2 ani. Dacă optezi pentru a doua variantă trebuie să iei în calcul și faptul că pentru a obține diploma de Professional Bachelor mai trebuie să studiezi încă un an.
Sistemul de învățământ superior din Danemarca și alte detalii pe care trebuie să le cunoști despre această țară găsești în articolul dedicat Danemarcei.
A. Termenele de depunere a dosarului de admitere în Danemarca
Și pentru studii universitare în Danemarca calendarul admiterii este diferit față de cel din țara noastră.
Astfel, pentru studiile universitare, termenul de admitere este 15 martie, pentru cursurile care încep din august sau septembrie.
La fel ca și în cazul altor universități internaționale din lume, câteva instituții au sesiuni de admitere suplimentare în ianuarie sau februarie. Pentru aceste cursuri, termenul limită este 1 septembrie.
Formularele de cerere sunt disponibile la instituțiile pe care le-ai ales cu aproximativ două luni înainte de termen. Formularele de cerere online pot fi găsite și pe ghidul admiterii în Danemarca, pe platforma Optagelse.
4. Calendarul admiterii la universitățile din Suedia
Învățământul în Suedia, la fel ca și cel din Danemarca, este gratuit pentru toți studenții care provin din Uniunea Europeană, inclusiv pentru cei din România. Datorită acestui fapt și pentru că universitățile din această țară propun programe de licență atractive, Suedia se numără printre destinațiile preferate de studiu ale tinerilor din țara noastră.
Universitățile suedeze au, în general, două sesiuni de admitere. O sesiune de primăvară, în luna februarie pentru care cererile de admitere trebuie depuse până la sfârșitul lunii iunie și o sesiune de toamnă, în luna septembrie. Termenul limită de depunere a cererilor pentru cea de-a doua este sfârșitul lunii martie.
O parte dintre universitățile din Suedia pot prelungi termenele limită pentru depunerea cererilor de admitere pentru o serie de programe de studiu. Din această cauză este necesar să te informezi dacă dorești să studiezi în această țară.
Programele de studiu pentru licență sunt numeroase, iar sistemul care se aplică este cel al creditelor. Aici poți afla mai multe detalii despre viața de student internațional în Suedia și despre posibilitățile pe care le ai în această țară.
Consilierii Edmundo te pot ajuta să aplici pentru studii gratuite în Suedia!
5. Admitere la universități internaționale din întreaga lume
Universitățile internaționale din întreaga lume au creat pentru tinerii interesați de cursurile pe care le oferă website-uri care au secțiuni speciale în care se explică etapele de selecție a candidaților. Calendarul admiterii poate fi stabilit la nivel de instituție sau centralizat așa cum este cazul în Marea Britanie.
Edmundo este un serviciu gratuit de consiliere educațională pentru tinerii absolvenți din România care doresc să-și continue studiile peste hotare. Consilierii Edmundo pot să te ghideze pe parcursul fiecărei etape, de la alegerea cursurilor potrivite pentru tine până la realizarea dosarului și admiterea într-o universitate internațională.
Nu ezita să ceri ajutorul consilierilor Edmundo!
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.