Aventura engleza in viziunea unui „fresher” roman!
Sarind peste introducere, am ajuns la facultate in Portsmouth unde studiez Music and Sound Technology. Urmatoarele randuri reprezinta primele mele impresii de pe meleagurile unde s-au nascut Beatles, Pink Floyd si Robin Hood. Sunt inca la inceput asa ca voi incerca sa tratez cat se poate de obiectiv subiectele care eu cred ca intra in sfera de interes a unui potential candidat roman la unul dintre scaunele Universitatii din Portsmouth.
Am ajuns in oras dupa o calatorie de doua ore si jumatate cu avionul si una de vreo trei ore cu "couch-ul" (un autobuz mai ceva mai mare). Primele zile au fost foarte insorite, dar vremea engleza si-a aratat repede coltii. Am venit de la aproape 30 de grade Celsius in Romania la vreo 12-13 maxim in Anglia. Este intr-adevar o trecere destul de brusca, insa in nici un caz una care nu se poate suporta. Asadar, vremea este una din primele schimbari pe care va trebui sa le acceptati cand ajungeti aici.
Neavand loc in camin, mi-am aranjat inca din Romania sa locuiesc intr-o casa privata alaturi de inca alti trei compatrioti. M-am uitat de multe ori pe harta unde ar trebui sa ajung, dar odata ajuns in oras a trebuit sa cer cateva indicatii. Astfel situatia asta a fost si primul meu contact cu englezii. Am ramas uimit de faptul ca toti s-au oferit sa ma ajute si mi-au explicat de cate ori a fost nevoie care ar fi traseul de urmat pentru a ajunge in noua casa.
Casele de aici sunt mult mai mici decat cele cu care m-am obisnuit in tara. Toate seamana intre ele: baile, camerele, holurile, curtile sunt mici, dar suficiente pentru un student. Chiriile variaza in functie de conditii si de utilitatile incluse in pret, cel mai mic pret posibil fiind de 60 de lire pe saptamana, fara utilitati.
A trebuit sa rezolv niste formalitati la facultate in primele zile, nu prea aveam idee ce sa fac, dar personalul de acolo este extrem de primitor si dornic sa ofere ajutorul. Exista un departament special care se ocupa de studentii internationali si care raspunde la absolt orice nelamurire.
Facultatea este, in opinia mea, foarte bine dotata. Dispune de WI-FI oriunde in campus, sute de computere pe care le poti accesa la discretie si toate cele necesare sa te faca sa te simti ca studiezi intr-un mediu de invatare foarte dezvoltat.
Cel mai greu mi-a fost sa ma obisnuiesc cu traversatul strazii pentru ca eram obisnuit sa ma uit prima data in stanga. In rest, cred ca m-am acomodat deja si entuziasmul oferit de facultate, de curatenie, de ordine si de decenta a oamenilor ma face ca deocamdata sa nu am nici un strop de nostalgie cand ma gandesc la Romania.
Asadar, viitori colegi, va sfatuiesc sa va jucati sansa aplicand aici. E important sa va decideti cat mai repede ca sa nu fiti presati de BAC. In momentul in care eu am aplicat, 8.50 mi se parea o medie mult prea mare pentru mine si nu prea credeam in sansele mele de reusita. Asta m-a facut sa nu iau in serios inscrierea pentru un loc in camin si in felul asta locurile s-au umplut foarte repede, iar eu am ramas pe dinafara.
Cel mai important este sa va fixati o lista de prioritati in momentul in care v-ati decis unde vreti sa mergeti. In capul ei ar trebui sa fie o nota cat mai mare la BAC, iar apoi obtinerea tuturor celor necesare aplicatiei. Daca v-ati decis nu mai stati pe ganduri, rezolvati totul din timp! Succes!
Dani Nasui
University of Portsmouth - Music and Sound Technology
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.