Andrei Somanescu, student la Computer Science – University of Bristol: ”sa studiezi în strainatate este o aventura. Nu as fi putut fi mai fericit”
Absolvent al Colegiului Național Gheorghe Lazăr din București, Andrei Șomănescu studiază Computer Science în cadrul University of Bristol. El consideră că studiile în străinătate sunt o experienţă care maturizează şi schimbă percepţia despre viaţă a oricui. De asemenea, este de părere că sistemul britanic de învățămât se orientează către partea practică, iar accesul la informație este facil.
Care a fost motivaţia ta de a aplica la studii în străinătate?
A fost pur şi simplu un lucru pe care mi l-am dorit. Când am aplicat m-am gândit în primul rând la ce vreau să fac în viitor, unde mă văd după terminarea facultăţii. Acum ştiu că oriunde aş lucra mă pot descurca. Dacă aş fi rămas în România nu aş fi ştiut ce mă aşteaptă în afară ţării. Acum pot compara bazându-mă pe propria experienţă.
Ştim că distanţa şi dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânăr şi să te afli la aproximativ 2500 km distanţă de casă?
Se spune că primele 2 luni în străinătate sunt decisive, când apare aşa numitul “home sickness”, dor de casă. Din fericire, este din ce în ce mai uşor să fii în permanență conectat cu cei dragi, folosind aplicaţii precum Whatsapp, Viber sau Skype.
Singurul lucru greu este responsabilizarea bruscă. Deodată te trezeşti că trebuie să-ţi speli, să-ţi calci şi să-ţi găteşti pentru că nu mai are cine să facă asta în locul tău.
În orice ţară găsim lucruri bune dar şi lucruri rele. Ce îţi place cel mai mult în şi la ţară în care studiezi?
Nu pot să mă exprim legat de ţară, pentru că nu am avut ocazia să vizitez prea mult împrejurimile, dar pot vorbi de oraşul în care studiez.
Bristol este superb, probabil unul dintre cele mai frumoase oraşe din Marea Britanie. De asemenea, este considerat ca fiind unul dintre cele mai călduroase din ţară. Ar putea suna clișeistic, dar asta îmi place cel mai mult la Marea Britanie: oraşul în care trăiesc.
Cum e o zi din viaţa ta de student?
Începând cu trezitul de dimineaţă şi terminând cu orele de la facultate, totul pare să fie la fel ca peste tot. Diferenţa apare în sesiune, programul aici fiind mult mai aerisit decât cel din România, având mai puţine examene – cel puţin aşa înţeleg din ceea ce îmi povestesc prietenii din ţară.
Partea financiară influenţează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?
M-am stabilit aici recent și am fost preocupat să-mi pun toate lucrurile în ordine, aşa că nu am avut timp de mare lucru. Până în prezent, singura sursă de venit au fost părinţii, urmând că de acum să încep căutarea unui part-time job care să mai acopere din cheltuiala lor.
Cât despre cum mă descurc cu banii, asta face parte din viaţa de student. Vânatul ofertelor din Sainsbury’s este un fel de olimpiadă în această ţară. Dacă îţi controlezi bugetul cumpărând doar chestii făcute de englezi, sau aflate la oferte, nu ar trebui să apară probleme legate de bani.
Cu ce diferă sistemul de învăţământ în care studiezi acum faţă de cel românesc?
Accesul la informaţie se face mult mai uşor aici, la bibliotecă aflându-se orice carte de care un student are nevoie pentru a-şi face un proiect. De asemenea, nu există cursuri fără legătură cu domeniul pe care îl studiezi, ceea ce eliberează programul, permiţându-i studentului să înveţe pentru materiile care chiar contează.
Tu ai făcut alegerea şi poţi vorbi din experienţă: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?
Voi răspunde la această întrebare prin altă întrebare. De ce să nu aplice? Un elev care a luat în calcul să studieze în afară vrea să facă ceva în această viaţă, se interesează de viitorul sau, deci ce are de pierdut?
Studiile în străinătate sunt o experienţă care maturizează şi schimbă percepţia despre viaţă a oricui. Studentul are şansa de a se desprinde de părinţi, de a învaţa la o universitate de top, ştiind că în cel mai rău caz are unde să se întoarcă. Deci, întreb din nou, de ce să nu aplice?
Care ar fi trei sfaturi importante de care ar fi bine să ţină cont colegii tăi mai mici de liceu?
Uhh, acum mă simt că la BAC , trebuie să dau argumente.
În primul rând, dacă vreţi să faceţi acest pas, nu-i lăsaţi pe alţii să va spună unde să mergeţi. Nicio facultate nu e prea bună pentru voi. În aplicaţie trebuie să apară minim 1 – 2 facultăţi din top 10 din ţara unde aplicaţi. Examenul de Bacalaureat este doar un mit, este mult mai uşor decât se zice, aşa că nu va speriaţi de notele cerute la facultăţi. Dacă vreţi, se poate oriunde.
În al doilea rând, nu vă fie teamă. Cum am mai zis, să studiezi în străinătate este o experienţă, o aventură. Dacă veniţi la facultate cu atitudinea potrivită, o să vedeţi cât de uşor este să vă faceţi prieteni. Iar dacă o persoană nu vă place, asta e, o scoateţi din cercul vostru. Nu mai sunteţi la liceu, unde toată lumea se cunoaștea cu toată lumea. Puteţi să fiţi cine şi ce vreţi voi!
Nu în ultimul rând, fiţi siguri de ceea ce vreţi să faceţi. Nu contează dacă studiaţi în România sau în altă ţară, atâta timp cât faceţi ce vă place. Eu am ales Computer Science şi nu aş putut fi mai fericit cu orice altă opţiune. Fac ceva ce mă-ncântă, aşa că totul devine mult mai uşor şi plăcut.
Discuta cu un consilier EDMUNDO
Consiliere educațională la un click distanță!
Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.
Primul pas ca să devii student internațional
Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.