Andrada ne povesteste despre experienta ei ca studenta in Danemarca

Andrada Borca este studentă în Danemarca, la KEA – Copenhagen School of Design and Technology şi urmează programul Multimedia Design and Communication. Ea a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări despre cum i se pare viața de student în Danemarca și despre experiența ei de până acum, motiv pentru care îi mulțumim.

Care a fost motivația ta de a aplica la studii în străinătate?

După absolvirea facultății din România, am dorit să încerc un nou sistem educațional pe profilul la care visam și pe care nu îl găsisem disponibil la noi în țară.

Știm că distanța și dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii la aproximativ 2000 km distanță de casă?

Probabil că dacă aveam 19 ani lucrurile stăteau un pic altfel. Am 25 ani, decizia nu a fost ușoară, având în vedere că aveam tot ce îmi puteam dori din punct de vedere financiar în țară, inclusiv un job într-o companie. Să vii într-o țară străină și să o iei de la zero, printr-o serie de joburi (…) nu e foarte motivant. Motivul pentru care am rămas a fost că nu am vrut să renunț la această oportunitate și că știu că pot mai mult chiar dacă e greu.

În orice țară găsim lucruri bune, dar și lucruri rele. Ce îți place cel mai mult în și la țara în care studiezi?

Îmi place faptul că fiecare își vede de viața lui.(…) Îmi place că orice idee, oricât de ciudată sau mai puțin realistă, este încurajată. Îmi place că aici lucrurile au continuitate, orice început are și un sfârșit, lucrurile nu rămân lăsate neterminate.

Cum e o zi din viața ta de student?

E o zi plină, după care cad lată în pat când ajung acasă. Mă trezesc dimineața la 7 jumate, la ora 8 iau autobuzul/trenul ca să ajung la ora 9 la facultate. De la 9 până pe la 12:30 avem cursuri (o singură materie pe zi), apoi avem jumătate de oră pauză de masă. După asta, se reiau cursurile sau, de obicei, se face group work pe proiect până la ora 14-15 (dacă avem deadline se stă și până la 18.30, când se închide școala). Eu merg câteodată (1-2 zile maxim pe săptămână) la job de la ora 14-15 pana la 20.30, apoi ajung acasă după ora 21.30, îmi gătesc dacă nu am nimic în frigider, duș, mă uit peste cursuri sau mai lucrez la proiect, dacă este necesar. Posibil să fac tema la daneza pentru a doua zi și apoi somn. Cam așa arată o zi din viața mea. În weekend lucrez.

Partea financiară influențează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Pentru mine partea financiară nu a fost motivul esențial al plecării. A fost speranța de mai mult, mai bine, și chiar un salariu mai realist pentru efortul depus decât în România. Aici banii nu sunt o problemă. Timpul e problema. Sursele de venit sunt jobul, SU (bursa de la stat) și am propriul meu business o zi pe săptămână, iar la două săptămâni lucrez ca freelancer.

Cu ce diferă sistemul de învățământ în care studiezi acum față de cel românesc?

Având posibilitatea să studiez la nivel universitar atât în țară, cât și aici, pot spune că sunt diferențe majore. În țară, nivelul este foarte ridicat, este mult de studiat, multă teorie – care nu neapărat folosește la ceva, profesorii sunt foarte bine educați – dar nu știu neapărat să împărtășească cunoștințele dobândite, și sunt destul de fixiști, nu încurajează ideile noi. Nu se încurajează teamwork-ul. (…) Ai examene scrise, cu multă teorie.

Aici, (…), este foarte puțin de studiat comparativ cu România, dar se pune foarte mult accentul pe punerea în practică a teoriei, care, din punctul meu de vedere, este foarte utilă (face cât 10 cărți de teorie), profesorii (…) știu să facă lucrurile interesante și să stimuleze studentul să descopere. Se încurajează ideile ieșite din comun și foarte mult (câteodată exagerat) teamwork-ul. Nu există bănci, există mese pentru munca în grup, poți să vii și să pleci când vrei, poți să butonezi laptopul sau telefonul în timpul orelor. Nu există denumirea de cursuri sau seminarii, totul se predă cu videoproiectorul, nu se scrie la cursuri. Tot ce se predă se uploadează în rețeaua internă a facultății și se poate downloada de fiecare student în parte de pe contul lui. Ținuta este lejeră, nu te judecă nimeni după cum ești îmbrăcat. Profesorii vin la ore în șlapi și pantaloni scurți, tricou sau maieu. Se lucrează doar cu calculatorul, cărțile sunt pdf, dar se pot cumpăra și cărți fizice (preferabil de la studenții care au terminat). Examenele sunt orale pe baza de proiect.

Tu ai făcut alegerea și poți vorbi din experiență: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Pentru că e atât o șansă de dezvoltare educațională, cât și de dezvoltare personală. Te ajută să crești, să te maturizezi și să vezi viața dintr-un alt unghi.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)