Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Totul despre studiile de Medicină în Italia

Italia este una dintre cele mai populare ţări europene, atât datorită figurilor importante din istorie [Leonardo da Vinci, Vivaldi, Botticelli], cât şi datorită locurilor şi oraşelor impresionante pe care le poţi vizita aici.

Italia este şi ţara care găzduieşte prima universitate din lume, Universitatea din Bologna. Acestei universităţi i se mai alătură încă peste 60 de instituţii de învăţământ superior, care oferă anual peste 300 de cursuri în limba engleză studenţilor internaţionali.

Din anul 1088, sistemul de învăţământ din Italia este în continuă dezvoltare şi adaptare la nevoile studenţilor săi. Astfel, nu este de mirare faptul că această ţară se mândreşte cu cel mai mare număr de lucrări ştiinţifice de specialitate publicate de studenţii săi.

Universităţile din această ţară pot oferi tinerilor europeni programe de Licenţă/Bachelor sau Master recunoscute la nivel mondial, precum cele de Medicină.

Te invităm să descoperi totul despre studiile de Medicină din această ţară în articolul nostru de mai jos!

1. Sistem educaţional excelent

Sistemul de învăţământ italian se bazează pe teorii solide îmbinate cu activităţi practice, creative, din domeniul Ştiinţelor, Tehnologiei, Fizicii sau Medicinei, care au format în universităţile din Italia câteva personalităţi importante din istoria lumii.

Datorită cursurilor de specialitate în Ştiinţe Aplicate oferite încă din 1088 în Italia, Leonardo da Vinci şi Galileo Galilei au putut crea teorii ştiinţifice importante pentru lumea actuală.

Guglielmo Marconi, cel care a pus bazele comunicării wireless şi Federico Faggin, inventatorul primului microprocesor comercial, nu ar fi reuşit aceste descoperiri fără cursurile de fizică şi tehnologie aprofundate în universităţile italiene.

Încă de la începutul secolului XI, Italia oferă lumii cursuri specializate de top în domenii ca: Biologia, Fizica, Medicina, Matematica şi Computer Science.

Cele de Medicină din această ţară sunt considerate a fi cele mai accesibile atât din punctul de vedere al costurilor, cât şi din punctul de vedere al admiterii.

medicina 1

2. Studiază Medicina în Italia

A studia Medicina în Italia înseamnă a studia într-o ţară care te ajută să te pregăteşti profesional pentru un viitor ca medic rezident, medic în clinică privată sau de stat sau chiar cercetător în Medicină.

Întreaga experienţă de student la Medicină în Italia îţi oferă şansa de a beneficia de cursuri educaţionale de top [la nivel european] în domeniul Medicinei, dar şi de a te bucura de stilul de viață italian vibrant, într-o țară bogată în cultură și istorie.

Numeroase universităţi din Italia au o experienţă de peste 500 de ani în predarea Ştiinţelor Medicale. Profesorii pe care îi vei întâlni în anii de studiu sunt experţi în domeniul de studii predat în viaţa reală, astfel că aceştia îţi pot oferi oricând sfaturi şi îndrumare pentru o carieră viitoare în Medicină.

2.1. Cursuri în limba engleză

Încă din anul 2009, Italia oferă programe de Medicină predate în limba engleză studenţilor internaţionali. Aceste programe de studiu sunt printre cele mai populare din ţară şi accesibile tuturor tinerilor europeni.

În primii ani de studii, cursurile şi cărţile din care te vei documenta sunt în limba engleză. Chiar şi examenele semestriale sunt susţinute în aceeaşi limbă. În următorii ani, însă, universitatea îţi va oferi treptat câteva cursuri în limba italiană pentru a te ajuta să te integrezi mai bine în ţara în care studiezi.

2.2. Criterii de admitere la Medicină în Italia

Admiterea la universităţile de Medicină în Italia diferă în funcție de universitatea aleasă.

În cadrul universității din Padova, admiterea se face pe baza unui examen de admitere, care este 100% în limba engleză. Acesta se numeşte IMAT şi este susţinut în luna septembrie a anului când dorești să începi facultatea, așadar după absolvirea liceului. Acest test trebuie susținut în Italia, în Romania neexistând centre de testare IMAT și costă aproximativ 120 euro.

Vestea bună este că acest examen de admitere ţine locul testului de limba engleză. Astfel, documentele de care vei avea nevoie pentru a aplica sunt:

 • Documentele personale de identificare (buletin sau paşaport);
 • Diploma de Bacalaureat și foaia matricolă
 • Scrisoare de recomandare
 • Un eseu motivaţional redactat în limba engleză;
 • Aplicaţia online completată împreună cu un consilier EDMUNDO;

Pentru admiterea la universitatea Cattolica Sacro Cuore din Roma, va trebui sa aplici începând cu mijlocul lunii octombrie a anului precedent începerii facultății (așadar luna octombrie când vei fi in clasa a XII-a). Aplicarea este deschisă până în luna martie, însă odata cu trimiterea aplicației vei avea acces la o platformă cu teste pentru a te putea pregăti pentru examenul din luna aprilie. Întrucat pentru toți europenii sunt numai 30 de locuri iar rezultatul de la acest examen este cel mai important pentru admitere, este foarte important să aplici din timp pentru a putea face cât mai multe teste de pregătire. Testul costă aproximativ 150 euro și se dă în mai multe orașe din Europa, inclusiv câteva din Italia, dar momentan nu și în Romania.

2.3. Costuri accesibile

Costurile studiilor de Medicină în Italia diferă din nou în funcție de universitate.

Pentru universitatea din Padova, costul școlarizării depinde de venitul familiei, costul maxim fiind de €2600/an, dar în medie de aproximativ ~ €1,200/an, iar cele de trai lunar ajung la suma de ~ €600 [incluzând chiria]. Aceste costuri de studii sunt considerate a fi cele mai accesibile din toată Europa.

Pentru Universita Cattolica de Sacro Cuore, taxa de școlarizare este de ~ €15.000/an, însă prin intermediul bursei bazate pe venitul familiei, aceasta poate să scadă până la ~ €7.500/an.

Desigur, costurile tale de student internaţional pot fi acoperite cu ajutorul unui salariu primit la un job part-time.
Good news! Tinerii români nu au nevoie de permis special de muncă pentru a se angaja în Italia. 🙂

medicina 2

2.4. Oportunităţi multiple în timpul studiilor şi după absolvire

Studiile de Medicină în străinătate înseamnă o experienţă de student internaţional de 6 ani. O ţară bogată din punct de vedere cultural şi istoric precum Italia pare o alegere bună pentru a trăi această experienţă, nu?

Stagii de practică şi schimburi de experienţă

Universităţile italiene de Medicină încearcă să ofere anual cele mai bune condiţii de pregătire profesională pentru studenţii lor. Astfel, acestea organizează stagii de practică în diverse instituţii medicale importante din această ţară.

Spre exemplu, zona Lombardiei din Italia este recunoscută internaţional pentru spitalele importante pe care le găzduieşte. Regiunea este cunoscută şi pentru centrele sale de excelență în domenii precum oncologia, chirurgia cardiacă, neurochirurgia, chirurgia robotizată, chirurgia plastică și ortopedia.

Lombardia este doar un exemplu de centru medical de top din Italia, în care studenţii pot asista medici de renume în Europa în timpul stagiilor de practică.

Pe lângă stagii de practică în instutuţiile medicale, universităţile italiene oferă posibilitatea studenţilor săi de a studia cursuri de Medicină în cadrul universităţilor partenere din diferite ţări din Europa.

Aceste schimburi de experienţă permit studenţilor la Medicină să urmeze un semestru sau chiar un an de studii într-o ţară europeană. Este oportunitatea perfectă pentru a descoperi tehnici medicale noi, precum şi culturi sau ideologii inedite.

Diplomă de absolvire recunoscută la nivel european

Diploma obţinută în urma absolvirii unui program de studii de Medicină în italia îţi permite să:

 • realizezi stagii de practică oriunde în Europa
 • să te angajezi ca medic în instituţii medicale în orice ţară din Europa
 • ai studiile recunoscute chiar şi în Marea Britanie [post-Brexit]

3. Universităţile de Medicină partenere EDMUNDO din Italia

Italia este printre puținele țări din Europe unde, momentan, unde poţi aplica la studii de Medicină cu ajutorul consilierilor EDMUNDO.

Te putem ajută să pregăteşti aplicaţia ta online şi un dosar de admitere puternic pentru următoarele universităţi italiene de Medicină:

 • University of Padova
 • Universita Cattolica del Sacro Cuore

3.1. Universitatea din Padova

University of Padova a fost înfiinţată în anul 1222 şi este una dintre cele mai importante şi vechi universităţi din Italia. Această universitate îţi poate oferi un program de Medicină de 6 ani [în limba engleză] denumit „Medicine and Surgery”.

După absolvirea acestui program de studii la Universitatea din Padova, vei primi o diplomă recunoscută în toată Europa. De asemenea, vei putea găsi un job ca:

 • Medic în clinici private sau publice
 • Cadru medical în spitale
 • Profesor în universitate
 • Cercetător în domeniul Medicinei

Poţi afla mai multe despre Universitatea din Padova aici.

3.2. Universita Cattolica del Sacro Cuore

Universita Cattolica este cea mai mare universitate privată din Europa. Aceasta are peste 41 000 de studenţi înscrişi în cadrul celor 12 şcoli ale sale.

Programul de Medicină şi Chirurgie oferit de această universitate este predat în capitala Italiei, Roma. Campusul universităţii se află la câteva minute de al doilea cel mai mare spital din Italia, Policlinico Gemelli A., permițând aici experiența practică studenţilor internaţionali.

Poţi citi mai mai multe informaţii despre Universita Cattolica del Sacro Cuore aici.

medicina 4

Aplică ACUM la studii de Medicină în Italia!

Dacă te-ai decis şi vrei să studiezi la una dintre cele 2 universităţi de mai sus, atunci este timpul să ne contactezi!

Primul deadline de aplicare la studii de Medicină în Italia este în luna martie (Cattolica). Totuşi, dacă ai ratat acest prim deadline poţi avea şansa să reaplici până la finalul lunii iulie (Padova)!

Consilierii noştri sunt alături de tine în procesul de aplicare, dar şi cu mai multe informaţii despre universităţile partenere EDMUNDO din Italia. Ne poţi contacta online aici sau pe paginile noastre de social media: Facebook sau Instagram.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)