Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi în Belgia

Belgia este considerată una dintre cele mai atractive tări europene, chiar dacă este printre cele mai mici state. Aceasta joacă un rol important pe scena politică și culturală.

Belgia este situată în inima Europei și oferă cetățenilor săi un nivel de trai ridicat și un sistem de învățământ de înaltă calitate. Orașele au un farmec aparte și combină în mod interesant inovațiile moderne cu tradițiile trecutului.

1. Beneficii și provocări pentru studenții internaționali

A. Viață multiculturală și posibilități de călătorie
B
. În Belgia sunt mai multe limbi oficiale

2. Universități din Belgia partenere Edmundo

A. Domenii de studiu și taxe de școlarizare
B. Taxele de studiu diferă în funcție de instituția aleasă
C. Acte necesare pentru admiterea la universitățile din Belgia

3. Cazare pentru studenții români în Belgia

4. Cheltuieli legate de mâncare, transport și distracție pentru tinerii care aleg Belgia

1. Beneficii și provocări pentru studenții internaționali

belgia1

A. Viață multiculturală și posibilități de călătorie

Capitala Belgiei, Bruxelles, găzduiește sediul NATO și unul dintre cele trei sedii ale Parlamentului European. Este un spațiu activ și multicultural, care dispune de galerii de artă în aer liber, muzee și multe locuri de petrecere a timpului liber. De asemenea, Bruxelles găzduiește și cel mai mare business hub pentru European Affairs. Aici se pot crea numeroase posibilități de dezvoltare a carierei. În plus, capitala belgiană este la doar câteva ore distanță cu trenul de alte capitale cum ar fi Amsterdam sau Londra. Datorită acestor atuuri, Belgia atrage anual numeroși studenți din întreaga lume.

B. În Belgia sunt mai multe limbi oficiale

Belgia este, din punct de vedere administrativ-politic, o federație formată din trei regiuni: zona Flamandă, zona Franceză și zona Germană, care au legislație și limbă diferită. Se vorbește neerlandeză, franceză și germană, din acest motiv, dacă dorești să studiezi în această țară este important să cunoști regiunea în care este situată universitatea pentru a afla și care este limba de predare a cursurilor.

vrije universiteit brussel, una din cele trei universitati partenere edmundo

2. Universități din Belgia partenere Edmundo

Edmundo are parteneriate cu trei universități din Belgia, două localizate în Bruxelles și cea de-a treia în orașul Antwerp, situat la doar câteva ore cu trenul față de capitala belgiană. Acestea sunt: Vrije Universiteit Brussel, Institute for European Studies și Karel de Grote University College Antwerp.

Vrije Universiteit Brussel oferă studii de licență și de master, iar Universitate Karel de Grote University College Antwerp doar studii de licență, în timp ce Institute for European Studies oferă studii de master tinerilor care doresc să-și continue cariera educațională.

A. Domenii de studiu și taxe de școlarizare

Domeniile de studiu sunt diverse, de la business și management până la drept și relații internaționale sau chiar grafică și animație digitală/mutimedia.

Domeniile diverse și oportunitățile practice pe care fiecare instituție de învățământ superior le pune la dispoziție studenților, intershipuri și stagii de practică în diverse companii sunt atracții pentru tineri din peste 100 de țări.

B. Taxele de studiu diferă în funcție de instituția aleasă

Din tabelul de mai jos poți afla care sunt cu aproximație taxele de școlarizare pentru un an de studiu.

InstituțieCosturiUndergraduatePostgraduate
Vrije Universiteit BrusselTaxă de școlarizare 890 €/an 890€ – 5.500 €/an
Institute for European StudiesTaxă de școlarizare  4.950 €/an
Karel de Grote University College AntwerpTaxă de școlarizare
940 €/an
 

C. Acte necesare pentru admiterea la universitățile din Belgia

Pentru admiterea la o universitate din străinătate trebuie să te pregătești din timp, chiar înainte de a obține diploma de bacalaureat, deoarece dosarul trebuie să cuprindă mai multe documente care necesită atenție și răbdare. Primul pas pentru a aplica la o universitate belgiană constă în completarea formularului online.

Mai ai nevoie de datele personale (buletin sau paşaport), diploma de absolvire a liceului și în unele cazuri de o scrisoare de intenţie.

Spre exemplu, pentru aplicarea la Karel de Grote University College este nevoie și de prezentarea rezultatului la un test de limba engleză (IELTS, TOEFL, ITACE).

Consilierii Edmundo te pot consilia gratuit și poți afla mai multe detalii legate de aspectele financiare și de procesul de admitere la una din universitățile partenere.

studenta edmundo in belgia

3. Cazare pentru studenții români în Belgia

Există două posibilități de cazare pentru studenții străini care aleg să studieze în Belgia. Aceștia pot alege să locuiască fie în cămine studențești, fie în chirie, în oraș. Majoritatea universităților belgiene au câte un birou de informații pentru studenții străini: International Housing Office. După admitere, acest birou îți va trimite oferte de cazare și informații detaliate despre locuințe și chirie.

În tabelul de mai jos vei găsi date orientative despre costurile cazării în căminele studențești ale universităților belgiene partenere Edmundo.

InstituțieCazareUndergraduatePostgraduate
Vrije Universiteit BrusselCosturi cazare 300€ – 400€/lună 350 € – 400 €/lună
Institute for European StudiesCosturi
cazare
  350 € – 400 €/lună
Karel de Grote University College AntwerpCosturi cazare 350€ – 450€/lună 

Poți alege una dintre camerele puse la dispoziție de universitate sau poți opta pentru chirie în oraș. Potrivit studenților români, în Belgia, prețul mediu pentru o locuință închiriată într-un oraș belgian este cuprins între 400 și 650 de Euro pe lună. În unele cazuri, în contractul de întreținere sunt incluse și alte costuri: factura de curent, de gaz sau Internet. Acest lucru este însă stabilit la încheierea contractului.

student international in tren belgia

4. Cheltuieli legate de mâncare, transport și distracție pentru tinerii care aleg Belgia

Coșul zilnic cu mâncare pentru tinerii care studiază în Belgia costă aproximativ 150 de Euro pe lună și cel mai convenabil este să mănânci acasă. Orașele belgiene oferă însă nenumărate oportunități de distracție, iar dacă dorești să mănânci în oraș poți găsi și localuri accesibile. Există chiar și un lanț de restaurante numit „Le pain Quotidien” unde poți mânca la prețuri cuprinse între 4 și 16 Euro un meniu.

Tinerii care au peste 18 ani au acces în majoritatea pub-urile belgiene, dar sunt și baruri care nu permit accesul persoanelor care au mai puțin de 25 de ani.

Pe lista cheltuielilor trebuie să notezi și transportul. În Belgia există abonamente pentru studenți și poți alege această variantă. Dacă locuiești în afara campusului, poate chiar într-un oraș vecin, poți alege și transportul cu trenul, care este avantajos.

Dacă te-ai hotărât să studiezi la instituțiile de învățământ superior din Belgia, menționate mai sus, poți să fi consiliat gratuit de consilierii Edmundo, care te pot ajuta să parcurgi procesul de admitere pas cu pas.

Contactează-ne pentru mai multe detalii!

Ne găseşti și pe Facebook sau Instagram!

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)