#Tips care te pot ajuta să găseşti un loc de muncă în Danemarca

Chiar dacă studiile în Danemarca sunt gratuite, viaţa de student în această ţară poate implica costuri de chirie mai mari decât în România sau cumpărături care depăşesc uneori bugetul lunar. Din acest motiv, pentru mulţi dintre tinerii care aplică la studii în Danemarca, un job part-time înseamnă o posibilitate de a reduce cheltuielile lor lunare din această ţară.

Un job de acest gen îţi permite să participi activ la cursurile de la universitate, dar şi să câştigi o sumă de bani potrivită, care îţi poate oferi un trai mai bun pe cont propriu în Danemarca. În plus, acesta te ajută să dezvolţi anumite abilități personale şi profesionale, care te vor ajuta să te pregăteşti pentru un job full-time după absolvire.

În următoarele rânduri îţi vom oferi câteva tips despre cum să realizezi un CV complet pentru Danemarca, cum să cauţi job-ul potrivit pentru nevoile tale, dar şi cum să alegi un angajator de încredere, care te poate ajuta să-ţi dezvolţi aptitudinile personale în timpul studiilor!

1. Ce ar trebui să ştii înainte să cauţi un loc de muncă?
1.1. Beneficii ca student în Danemarca
1.2. Networking
2. Cum pregăteşti documentele tale de angajare?
3. Ce tip de job-uri part-time poţi primi ca student în Danemarca?
4. Website-uri în limba engleză cu oferte de job-uri

aplica pentru un job ca student in danemarca

1. Ce ar trebui să ştii înainte să cauţi un loc de muncă?

Cel mai important lucru pe care ar trebui să îl ştii înainte de a aplica pentru un job ca student în Danemarca este…limba daneză! Cunoaşterea acestei limbi poate creşte şansele tale de angajare considerabil, deoarece îţi oferă posibilitatea de a aplica la mai multe job-uri disponibile deodată.

De asemenea, angajatorii din Danemarca vor fi plăcut impresionaţi de faptul că poţi înţelege şi vorbi daneza, astfel că există şanse mai mari de angajare pentru tine, în detrimentul altor studenţi internaţionali.

1.1. Beneficii ca student în Danemarca

Universităţile din Danemarca oferă cursuri gratuite de daneză online sau offline, prin care încurajează studenţii lor internaţionali să descopere această limbă.
Poţi contacta unul dintre consilierii noştri aici pentru a afla dacă universitatea la care ai aplicat oferă astfel de cursuri.

De asemenea, poţi primi un grant special de ~€700, acordat lunar de statul danez (State Educational Grant – SU)! Acesta este un fel de bursă specială pentru studenţii internaţionali, care te ajută, împreună cu salariul tău, să acoperi aproape în totalitate cheltuielile tale.

Cerințele neoficiale, care trebuie respectate pentru a nu avea probleme în obţinerea acestui grant:

  • Să lucrezi 12 h/săptămână;
  • Să nu câștigi mai mult de 10.000 de coroane daneze/lună din salariu, înainte de impozitare (aprox. 6000 RON/lună), sumă la care se va adăuga SU;
  • Să fii plătit cu minim 100 coroane/oră.

Procedura de aplicare pentru SU (neschimbată până în momentul de față):

  • Pentru început ai nevoie de 2 payslips care să dovedească faptul că ești angajat și muncești minim 10 h/săptămâna. Asta înseamnă că trebuie să muncești 2 luni înainte să poți aplica , dacă muncești mai mult sau mai puțin de 10h atunci există riscul să nu primești aprobare ;
  • Există un website special pt SU unde te loghezi cu CPR –ul (Civil Registration System) și descarci formularul care este în daneză. Acest formular îl completezi înainte să depui actele în format fizic, după care mergi la biroul SU din școala ta și acolo depui toate actele (cererea printată și completată online, 2 payslips și contractul de muncă cu angajatorul);
  • Urmează să aștepți între 2 săptămâni și 2 luni pentru confirmare după care, în ultima zi lucrătoare din lună, statul va vira între 5268 și 5982 de coroane daneze în contul tău.

1.2. Networking

Dacă nu eşti familiar/ă cu acest termen deocamdată, sigur odată ce vei începe “the job hunting”, îl vei recunoaşte.

Networking-ul te ajută să creşti şansele tale de angajare prin “conectarea” cu cât mai multe persoane din jurul tău. Nu ezita să spui tuturor (colegi, profesori, îndrumători de an, prieteni) că eşti în căutare de job-uri. Aceste persoane te pot ajuta să găseşti un loc de muncă mult mai rapid decât dacă ai căuta pe cont propriu, prin diferite metode personale.

#Tip: LinkedIN este un site de networking şi job sharing super popular în Danemarca. Aşa că, dacă nu ai dat un update de ceva timp profilului tău de LinkedIN, acum ar fi timpul să o faci. 🙂 Iar dacă nu l-ai făcut deja, e foarte ușor de updatat și completat.

student in danemarca in cautare de job part time

2. Cum pregăteşti documentele tale de angajare?

În primul rând, ar trebui să creezi un CV propriu cât mai repede, încă din ţară, imediat după ce ai fost admis/ă la studii în Danemarca.

Dacă încă nu ştii ce ar trebui să conţină CV-ul tău sau cum ar trebui să arate acesta, îţi recomandăm să accesezi website-ul oficial Europass. Acest website îţi permite să creezi propriul tău CV online sau să îl actualizezi după cerinţele actuale din Uniunea Europeană. Tot ce trebuie să faci este să selectezi limba în care doreşti să realizezi CV-ul şi să urmezi paşii şi îndrumările oferite acolo, pentru a obţine un CV corect şi complet!

În al doilea rând, îţi recomandăm să scrii documentele tale în principal în limba engleză. Dacă plănuieşti să te înscrii la cursuri de limba daneză în timpul cursurilor de la universitate, poţi traduce CV-ul tău şi în limba daneză mai târziu. În Danemarca, limba în care sunt scrise documentele de angajare trebuie să coincidă cu limba în care este anunţul de angajare.

Dacă vrei să te foloseşti doar de abilităţile tale de cunoaştere a limbii străine îţi recomandăm, pentru început, să cauţi doar anunţuri de angajare în limba engleză.

3. Ce tip de job-uri part-time poţi primi ca student în Danemarca?

În ceea ce priveşte job-urile part-time, trebuie să ştii că în afara de competenţe de limbi străine (în special engleza), nu se cer cunoştinţe avansate sau de specialitate. Totuşi, unele locuri de muncă pot cere să ai un permis de conducere de categoria B. Dacă ai obţinut permisul de conducere în ţară, dovada că poţi conduce o maşină la nevoie rămâne valabilă chiar şi în Danemarca!

Nu ai avut totuşi timp să înveţi daneza până la angajare? Multe magazine de suveniruri, restaurante și cafenele, în special cele din locurile turistice din Danemarca, nu cer personalului să vorbească limba daneză.

Ca student internațional, ai avantajul de a vorbi o altă limbă străină, care este deseori preferată în aceste business-uri. De asemenea, poţi folosi limba străină sau maternă pentru a deveni ghid turistic sau traducător pe timpul verii.

Alte tipuri de job-uri pe care le poţi primi ca student internaţional (chiar dacă ştii doar limba engleză) în Danemarca sunt:

  • Chelner
  • Casier
  • Barman
  • Livrator mâncare/cumpărături etc.
  • Distribuitor ziare
  • Vânzător de îngheţată sau sucuri naturale
  • Îngrijitor animale de companie
  • Camerist/ă
  • Recepţioner/ă
  • Babysitter
cum sa obtii un job ca student in danemarca

4. Website-uri în limba engleză cu oferte de job-uri

Este întotdeauna o idee bună să încarci CV-ul tău pe mai multe platforme de angajare, pentru a creşte şansele tale să fii angajat/ă.

Şi în Danemarca vei găsi site-uri speciale de recrutare, similare cu cele din România. Cele mai recomandate sunt:

  • www.jobindex.dk/cgi/user/english.cgi
  • www.stepstone.dk/en (only in Danish)
  • www.graduateland.com
  • www.randstad.dk (only in Danish)
  • it-jobbank.dk (IT-jobs) (only in Danish)
  • www.adecco.dk (temporary positions)
  • www.erasmusintern.org/ (internships)
  • www.studenterguiden.dk/en/studiejob
  • www.statum.dk/en/candidate/vacant-positions/

Nu uita!

Danemarca este o ţară multiculturală, cu o mulțime de oportunități pentru studenții internaţionali ca tine! Aplică pe cât mai multe site-uri online, foloseşte Social Media şi conectează-te cu cât mai multe persoane! Sigur vei găsi un job care să ţi se potrivească 🙂

De asemenea, ne poţi contacta şi după ce ai fost admis/ă în Danemarca, pentru informaţii despre universitatea ta, bursele disponibile şi programa şcolară!

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)