Testimonialele tinerilor români plecaţi la studii în străinătate

Anual, peste 6.000 de elevi și studenți români pleacă la studii în străinătate, departe de locurile natale și, de multe ori, departe de familie.

Motivele sunt diverse, fiind legate de calitatea educației, posibilitățile de angajare, experiențele noi sau dorința de a se stabili în afara țării. În același timp, există și teama că nu se vor descurca la studii, că nu se vor adapta în noua țară sau că nu sunt pregătiți să facă acest pas important.

Acest lucru nu este de mirare, având în vedere că decizia de a deveni student internațional nu este una ușoară, însă pentru cei care aleg să plece, avantajele sunt mai multe și mai însemnate decât dezavantajele.

Am stat de vorbă cu zeci de studenți români consiliați de Edmundo, pentru a afla de ce au ales să plece, care sunt greutățile vieții din străinătate și ce apreciază cel mai mult la facultățile din afară.

Cum te schimbă experienţa studiilor în străinătate

Întrebați cum văd viața de student internațional la 6 luni după ce au ales să plece, tinerii români spun că sunt mulțumiți de alegerea făcută, majoritatea reușind să se integreze ușor în țara adoptivă.

testimonialele studenților români din străinătate

Testimonialele studenţilor plecaţi la studii în străinătate

„Sinceră să fiu, nu am crezut că am să pot să ajung vreodată unde sunt acum. Nu am avut încrederea necesară, însă acum apreciez că am luat această decizie. Primul meu an de studii este plin de încercări frumoase, pe care le voi duce la bun sfârșit prin muncă, efort și voință”.

Veronica Gaiduc, studentă la Finanțe Internaționale și Contabilitate la Coventry University din Marea

În majoritatea cazurilor, tinerii plecați dau astfel un „test de maturitate”, aflându-se în situația în care trebuie să se descurce singuri pentru prima dată, fără a avea familia sau prietenii apropiați alături.

„M-am trezit pentru prima oară în viața mea independentă, în care mi-am găsit un job, mi-am creat o rutină și simt că în sfârșit am un scop bine definit. Primele 2 săptămâni au fost foarte grele, până m-am obișnuit cu vorbitul în engleză sau prepararea propriei mele mâncări. Acum este cum nu se poate mai bine!”

Iuliana Niculescu, studentă la Inginerie la University of Sussex din Marea Britanie

Experiența de student internațional este provocatoare, însă tinerii sunt primiți călduros, fiind înconjurați de cursanți din alte țări. Acesţia se declară încântaţi de diversitatea culturală pe care o întâlnesc în ţările din străinătate.

„Mă bucur foarte mult că am reușit să ajung într-o țară nouă, care m-a primit cu brațele deschise. Am reușit să-mi fac prieteni de pe toate continentele și să învăț tot felul de lucruri interesante despre culturile lor.”

Alexandra Pană, studentă la Știință Cognitivă și Inteligență Artificială la Tilburg University din Olanda

Proces de învățare centrat pe student și profesori prietenoși

Studiul în străinătate cuprinde între 10 și 30 de ore de cursuri pe săptămână, menite să ofere o bază de pornire pentru studiul individual, concretizat apoi în proiecte de grup, eseuri individuale și cercetare suplimentară la bibliotecă.

Fiecare student este încurajat să se dezvolte singur, în funcție de materiile de care este cel mai interesat.

  • foaia matricolă din anii de liceu sau facultate;
  • ultima diplomă de studii (bacalaureat sau licență);
  • 1/2 scrisori de recomandare de la profesori;
  • rezultatele unui test de limba engleză
  • un eseu motivațional.

„La facultate nu există alb sau negru, totul e în nuanțe de gri.”

Cristina Ioniță, studentă la Managementul Turismului la Anglia Ruskin University din Marea Britanie

Cristina se referă mai sus la discuțiile de la cursuri. Profesorii facilitează analiza și dezbaterea informațiilor prezentate, oferind un cadru pentru gândirea critică.

Pentru a suplimenta cunoștințele de la cursuri, bibliotecile universităților internaționale sunt deschise 24 de ore pe zi și oferă acces la o gamă variată de cărți și studii.

Studenții români sunt încântați de deschiderea profesorilor și disponibilitatea lor de a răspunde la întrebări chiar și în afara cursurilor. Aceștia sunt disponibili frecvent pentru a lămuri anumite aspecte de la cursuri, având birouri unde pot fi vizitați fără programare.

Mai mult, ei fac publice adresele lor de e-mail pentru a fi contactați de către cursanți, la care răspund rapid.

profesor universitar în străinătate

O parte semnificativă din investițiile făcute de universitățile internaționale merge către dotările acestora. Astfel, studenții pot avea acces la tehnologii şi echipamente de ultimă tehnologie. Acestea din urmă facilitează pregătirea tinerilor pentru angajare după absolvire.

Dotări moderne pentru cursuri corelate cu mediul de business

„Sunt profesioniști experimentați, care lucrează cu companii de film și de editare și la posturi de TV. Avem calculatoare performante pe care lucrează studenții și acces la aparatură foarte performantă pentru filmare și studio pentru emisiuni”.

Bianca Chețan, studentă la Producție de Film și Televiziune la University of Hertfordshire în Marea Britanie

Pentru a se asigura că sunt permanent în legătură cu nevoile curente ale mediului de business, universitățile facilitează vizitele studenților la companii private.

„Am fost plăcut surprins să văd că materiile profilului meu sunt predate într-un mod foarte practic, implicând vizite și contact cu diferite companii din Olanda.”

Bogdan Hobjila, student la Business Internațional la HZ University of Applied Sciences din Olanda

„Facultatea oferă foarte multe evenimente de recrutare, în colaborare cu niște companii care chiar fac lucruri faine. Acestea caută nu doar profesioniști, cât și studenți dornici să fie instruiți. Există programe de work experience (4 săptămâni), internshipuri pe timp de vară dar și opțiunea unui Placement Year, în care lucrezi timp de 1 an pentru o companie, urmând ca apoi să te întorci la studii pentru finalizarea ultimului an.”

Victoria Neacșu, studentă la Computer Science la Anglia Ruskin University din Marea Britanie
dotări moderne pentru universitățile din străinătate

Oportunităţi multiple în străinătate

Ca student în străinătate, te vor aştepta o mulţime de oportunităţi atât în timpul studiilor, cât şi după finalizarea acestora.

Universităţile internaţionale sunt recunoscute pentru oferte de internship-uri, schimburi de experienţă sau chiar job-uri în timpul studiilor. Astfel, pe lângă cunoştinţele teoretice acumulate, tinerii au posibilitatea de a experimenta domeniul pe care au ales să îl studieze.

După absolvire, majoritatea studenţilor au posibilitatea de a se angaja în domeniul de studii pe care l-au urmat. Multe universităţi internaţionale deţin parteneriate cu firme care sunt dispuse să primească tineri proaspăt absolvenţi la job-uri. Spre exemplu, universităţile britanice se mândresc cu procente mari (de peste 95%) de angajabilitate a tinerilor în primul an după absolvire.

Oportunităţi de finanţare a studiilor în străinătate

Pe lângă experienţă de muncă la job-uri sau internship-uri, tinerii au şansa de a primi ajutor financiar. Studenţii internaţionali pot beneficia de ajutor fie din partea universităţii la care au aplicat, fie din partea Guvernului țării în care aleg să studieze. Acest ajutor vine sub formă de burse de studiu sau împrumuturi guvernamentale, care îi ajută pe studenţi să acopere în totalitate sau în mare parte costurile studiilor internaţionale.

Cerinţele de acordare diferă în funcţie de universitatea la care tinerii au aplicat şi ţara în care au ales să studieze. Spre exemplu, costurile studiilor în Marea Britanie sunt acoperite în totalitate prin Tuition Fee Loan. Acest împrumut guvernamental este de ~ £ 9250/an pentru studiile de licenţă/bachelor şi ~ £ 10.609/an pentru studiile de master.

EDMUNDO îţi poate oferi ajutor şi după procesul de aplicare cu informaţii referitoare la accesarea acestor burse sau împrumuturi financiare.

Consiliere gratuită pre şi post aplicare la studii în străinătate

Consilierii EDMUNDO oferă asistență în mod gratuit:

  • în procesul de pre-aplicare la studii în străinătate (alegerea universităților potrivite, verificarea condițiilor de eligilibilitate, pregătirea dosarului de admitere);
  • în timpul aplicării propriu-zise;
  • post-aplicare (pregătirea dosarelor de finanțare, cazare, chiar și după începerea cursurilor).

În prezent, comunitatea studenților EDMUNDO numără peste 7.000 de tineri români deveniți studenți internaționali.

Vrei să studiezi în străinătate? Contactează-ne! EDMUNDO îţi poate oferi consiliere gratuită pe întreg procesul de admitere.

Ne poți contacta chiar și pe Facebook sau Instagram. Consilierii noștri sunt aici să îți răspundă oricărei nelămuriri.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)