POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO

Interviu cu Vlad, student la Computer Science, UCL

Vlad Onu, student la Computer Science la University College London și aplicant UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO), a vorbit cu noi despre cum e viața de student după primul an de facultate.

Ce te-a motivat să aplici la UCL? Cum ai ales Computer Science?

Aveam o oarecare dorință să studiez afară, nu știam exact unde. Am fost plecat de câteva ori în Statele Unite cu ai mei, acolo prieteni de familie mi-au arătat Austin University și Rice University și mi-a plăcut viața de student în străinătate, America sau Marea Britanie.

Dar pot spune că momentul în care m-am decis să aplic la o universitate în străinătate a fost când am plecat într-o tabără în Cambridge. Asta s-a întâmplat când treceam din clasa a XI-a în clasa a XII-a, m-am hotărât cumva în ultimul moment. De ce University College London? Pentru că oferă bursă pentru studenți, partea financiară a fost destul de importantă pentru mine. Am avut două opțiuni Imperial sau UCL pentru că am vrut Londra, sunt mai multe oportunități aici și vreau să rămân în UK după ce termin, cel puțin pentru o perioadă.

Am ales Computer Science pentru că întotdeauna mi-a plăcut să combin utilul cu plăcutul. Am fost bun dintotdeauna  la matematică și la științele exacte. Tehnologia a evoluat foarte mult de la boomul .com și până acum s-au descoperit foarte multe lucruri și se dezvoltă foarte mult. Am zis că e un domeniu care m-ar interesa și pe parte vocațională, și pe parte financiară.

Cum a fost procesul de aplicare?

Am aplicat prin UNIVERSALIO (acum parte din EDMUNDO) și împreună cu consilierul meu, Sabina Androne, am lucrat pe întregul proces. Ea mi-a prezentat oportunitățile, eu am discutat cu ai mei și la final am simțit că decizia a fost a mea. Nu am întâmpinat dificultăți pe parcursul procesului de aplicare pentru că am avut suportul Sabinei, e mai greu când nu ai toate informațiile.

Cum te descurci într-un mediu diferit de cel de acasă?

Mă descurc bine, dar mi-a fost greu la început, și aici vorbesc de partea sentimentală. E cea mai mare schimbare din viața mea de până acum. Eu sunt din Piatra Neamț, un oraș de provincie și să ajung în Londra, un oraș cu o diversitate culturală uriașă, a fost un șoc. Cred că lucrul care m-a ajutat cel mai mult a fost societatea românilor, prin care am făcut conexiuni și relații. Aveam nevoie să văd că sunt și oameni de ai mei. Chiar și așa tot mi-a fost greu.

Cum te descurci cu banii? Cât de mult este cazarea și mâncarea? Dar ieșitul în oraș și cărțile?

Bursa m-a ajutat foarte mult, în sensul că ai mei au trebuit să îmi plătească doar cazarea, care e foarte scumpă. Bursa se numește UCL Undergraduate Bursary și e în funcție de veniturile părinților, pleacă de la 2.000 de lire pe an și ajunge la 6.500. Majoritatea cheltuielilor zilnice, mâncare și anumite distracții, au fost acoperite de bursă.

Cum este la cursuri? Cum te înțelegi cu colegii?

Îmi plac cursurile de aici și modul de abordare al profesorilor când vine vorba de anumite teme. Profesorii sunt mult mai relaxați și știu să te facă atent, e o atmosferă mult mai degajată. Fac o comparație pentru că am învățat în ambele sisteme, și în sistemul românesc, la nivel liceal, și în cel englezesc, la nivel universitar.

Cu colegii e foarte interesant pentru că fiecare are tendința să stea cu ai lui, până la un moment dat. Eu am nouă colegi români în primul an la Computer Science. Mi-am format un grup, în mare parte sunt români, dar sunt și străini, din Nigeria, Indonezia, Iordania și Italia, nu pot să zic că am format un grup doar din români. În ceea ce privește partea academică, dacă unul nu știe ceva, ceilalți îi sar în ajutor, sunt foarte deschiși.

Iar pe partea de distracție, ținem cumva legătura. Când sunt evenimente, aflăm unii de la alții toate detaliile.

Cu ce crezi că te-a schimbat plecarea de acasă?

Am luat viața în propriile mâini, am luat multe decizii pe cont propriu. Următorul pas ar fi să devin independent financiar, pentru că, în rest, mă descurc singur. M-a făcut un om mai dur, așa mi se pare, nu mai depinzi de nimeni. Trebuie să iei anumite decizii pe cont propriu și să te descurci în orice situație.

Cum arată o zi normală pentru tine?

Mă trezesc dimineața, îmi gătesc ceva, dacă am cursuri după-amiaza mă apuc de învățat și stau acasă, iar dacă am cursuri dimineața plec imediat la cursuri. De obicei sunt zile în care am cursuri dimineața, apoi am o pauză de 4-5 ore în care merg să mănânc de prânz cu grupul de prieteni în campus, sunt foarte multe cantine unde poți mânca la prețuri accesibile, apoi merg la bibliotecă să învăț, apoi merg la cursurile de seară și, dacă mai am timp când ajung acasă, mai învăț un pic și seara.

Ce îți dorești să faci mai departe?

În momentul de față îmi caut un internship pentru vara viitoare într-o bancă sau o companie pe departamentul de tehnologie. Aici începe încă din toamnă procesul de recrutare și, până atunci, îmi doresc să știu cât mai multe despre variantele disponibile ca să pot lua decizia potrivită. În perioada internshipului companiile te analizează și văd dacă ești potrivit mediului, iar la sfârșit îți fac sau nu o ofertă de angajare după terminarea studiilor.

Ce sfat ai avea pentru viitorii aplicanți?

Să se documenteze foarte bine înainte să ia o decizie, să își calculeze bine șansele și bugetul și, dacă au posibilitatea, să vină să vadă cum este atmosfera în campus pentru o săptămână sau două. Pot să vorbească cu prieteni, sunt foarte mulți români aici, se găsesc modalități de cazare. Pentru că eu am pornit cu anumite așteptări care nu s-au îndeplinit în totalitate. Să aibă încredere în ei, să învețe, să își seteze un target și să îl atingă.

Te interesează să discuți cu un consilier EDMUNDO despre propria ta aplicație la o universitate de top? 

Ia legătur cu un consilier.
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)