POVESTE DE SUCCESS EDMUNDO
Interviu cu Cristian Topriceanu – student la medicină la Cardiff University
Cristian Topriceanu este student la medicină la Cardiff University. A început să lucreze încă din clasa a XI-a la aplicația sa, împreună cu consilierii UNIVERSALIO, acum parte din EDMUNDO.
Cristian a terminat primul an universitar și este mulțumit de alegerea pe care a făcut-o, în special datorită sistemului de învățământ care pune foarte mult accent pe practică și care i-a permis încă de la început să lucreze în spital.
Cum te-ai gândit să aplici la medicină în UK?
Mi-am dorit să am o diplomă internațională, acesta a fost motivul principal pentru care am ales medicina în Marea Britanie. Cu o diplomă internațională vei fi acceptat oriunde, ai mai multă mobilitate și poți să pleci când vrei, unde vrei. Nu mi-am dorit să am probleme cu recunoașterea, iar la Cardiff University voi obține o diplomă pe care să o folosesc oriunde.
Cum ai început să te pregătești?
În mare parte, deja eram pregătit din punct de vedere academic, mai ales că am participat la numeroase olimpiade la matematică sau la chimie. Am început să mă pregătesc pentru admiterea la facultate din clasa a XI-a. Un criteriu de bază este să ai idee despre ceea ce urmează să faci. Nu trebuie să faci orice fel de voluntariat, important este să ai activități extracurriculare în domeniul respectiv.
Eu am făcut „doctor shadowing” timp de un an și jumătate și am putut să am experiența aceasta clinică. Și la interviu, de exemplu, cei de la universitate pun întrebări să vadă că ai idee despre ceea ce se întâmplă într-un spital și că ești familiar cu provocările pe care le presupune o carieră medicală.
Ce îți place cel mai mult la sistemul lor de învățământ?
Îmi place mult că se insistă foarte mult pe practică. De exemplu, încă din primul an petreci o zi întreagă în spital și începi să faci consultații, să vorbești cu pacienții. Ei pun foarte mult accent pe psihologia pacientului – pentru fiecare pacient trebuie să faci un eseu în care să descrii psihologia pacientului, să înțelegi cum s-a simțit el, prin ce a trecut. Ei încearcă să umanizeze viziunea doctorului asupra pacientului, iar acesta mi se pare un lucru foarte bun, îl ajută pe doctor să înțeleagă prin ce trece pacientul lui.
Cum e să fii student internațional?
Am colegi de peste tot din lume și fiecare are o viziune diferită asupra medicinei, în funcție de backgroundul cultural, de cum este situația în țara respectivă. Discutând cu colegii poți să înțelegi care sunt diferențele, respectiv care sunt avantajele și dezavantajele din fiecare loc.
Există și lucruri care nu îți plac?
Mi s-a părut puțin dificil să mă obișnuiesc cu vremea, plouă aproape în fiecare zi. Și cu mâncarea, pentru că au cu totul alt stil. Dar din punct de vedere social, nu există probleme de integrare – oamenii sunt foarte amabili, te ajută în orice situație.
Din punct de vedere academic, se întâmplă uneori să nu știi exact ceea ce se așteaptă de la tine, nu sunt foarte clari în legătură cu ce trebuie să știi și ce nu. Se pune accentul mai mult pe un sistem de tipul „self-guided study”, tu poți să hotărăști ce trebuie să știi și ce nu.
Cum te-ai descurcat cu cazarea și mâncarea?
Nu a fost nicio problemă, pentru că eu mi-am luat cazare în campus. Pur și simplu, m-am dus și am luat cheile și totul a fost bine.
În ceea ce privește mâncarea, încerc să îmi gătesc singur. În câteva săptămâni, ți se pare că ești ca acasă. Țin minte că în timpul anului abia așteptam să vină vacanța de Crăciun să merg acasă, dar, când am ajuns acasă, îmi era dor de universitate.
De cât timp ai avut nevoie pentru a lucra la aplicația ta?
Am început din clasa a XI-a și am făcut aproape un an și jumătate „doctor shadowing”. La interviu sunt multe întrebări despre sistemul medical. Acceptă persoane care cunosc de dinainte provocările meseriei, pentru că atunci când te duci acolo trebuie deja să vorbești cu pacienți.
Ce planuri ai pentru pentru vară?
Cred că o să încep, printre altele, să citesc materia pentru anul viitor. Este bine ca atunci când te duci la oră, să știi despre ce vorbește profesorul. Înțelegi mai bine materia, altfel mergi aproape degeaba pentru că nu poți să înțelegi. E mai bine să citești înainte, să te familiarizezi cu subiectul.
Ce sfaturi ai pentru cei care vor să aplice la medicină în Marea Britanie?
Să își înceapă aplicația din timp, pentru că mai bine o termini mai repede și ai timp să te uiți peste ea și să o îmbunătățești. Să acorde cât mai mult timp fiecărui document, indiferent dacă este eseul personal sau scrisoarea de recomandare.
Îți dorești să studiezi Medicina în străinătate? Discută cu un consilier EDMUNDO despre opțiunile tale.