Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Mic ghid de informații care să te ajute să îți începi studiile în Olanda

Procesul de a alege o facultate potrivită poate fi unul dificil și deseori obositor, mai ales dacă ești atras/ă de mai multe programe în același timp. Cantitatea de informații disponibilă și numărul ridicat de opțiuni poate face ca alegerea să fie un adevărat chin – îmi amintesc foarte clar confuzia pe care am simțit-o atunci când încercam să mă hotărăsc la ce facultate să îmi continui studiile.

Atât de multe programe, atât de multe universități, infinit de multe atracții la fiecare țară care oferea un program educațional de care eram interesată… Nu a fost ușor, însă pot spune cu siguranță că, atunci când am găsit facultatea care s-a potrivit cel mai bine cerințelor și nevoilor mele, nu am mai avut nici o urmă de dubiu sau nesiguranță. Am început procesul de aplicare, iar acum, un an mai târziu, iată-mă studentă în anul I în programul Creative Business al Universității de Științe Aplicate HU din Utrecht, Olanda.

Nu a fost ușor să ajung aici, dar pot spune cu siguranță că a meritat. Oportunitățile pe care le-am primit de la începerea studiilor până acum m-au ajutat enorm în a mă dezvolta atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Bineînțeles, există câteva aspecte pe care mi-aș fi dorit ca cineva să mi le fi explicat în ceea ce privește întregul proces de a alege o facultate, de a aplica și de a mă acomoda într-o țară străină. Am pus pe hârtie toate aceste lucruri care sunt esențiale pentru un parcurs mai ușor, iar astăzi ți le voi prezenta și ție, în speranța că îți vor face alegerea mai ușoară.

Procesul de aplicare la o facultate din Olanda este destul de ușor de înțeles. Dificultatea admiterii depinde de la facultate la facultate, însă, în general Olanda are o modalitate foarte bună de a încuraja elevii să studieze – tot ce trebuie să faci, în general, este să ai diplomă de liceu cu Bacalaureat și un certificat care să ateste competențele tale în limba engleză (fie IELTS, TOEFL, sau Cambridge). Fiecare universitate are o secțiune specială pe website-ul instituției, unde poți verifica exact care sunt pașii și cerințele necesare. Foarte important de reținut este data limită pentru toate aplicațiile, care în general este undeva prin Mai, depinzând în totalitate de instituție în sine. Spre exemplu, Creative Business are data limită de aplicare pe 1 August pentru studenții internaționali europeni, iar dacă vrei să vezi care sunt exact cerințele pentru admitere, o poți face aici. În orice caz, procesul poate fi făcut mult mai ușor dacă iei legătura cu un consilier educațional care să te îndrume, iar dacă opțiunea aceasta nu ți se potrivește, poți oricând să intri în contact cu instituția în sine prin e-mail/telefon, sau contactând un student care să te îndrume.

img 4090 2

Taxele de școlarizare în Olanda sunt, în general, foarte atractive. Pentru elevii din Europa, suma ajunge la €2.143 pe an, iar pentru studenții de primul an care se înscriu pentru prima dată la o universitate în Olanda, această sumă se înjumătățește.

Deși există mitul că Olanda este o țară scumpă – din anumite puncte de vedere este -, poți trăi mai mult decât bine ca și student internațional aici. În primul rând, job-urile de studenți sunt foarte multe și foarte diverse – există un loc pentru toată lumea. Poți lucra fie în industria HoReCa, fie într-un magazin. Singura „barieră” poate fi cea a limbii; trebuie să te asiguri că angajatorul tău este în regulă cu a avea o echipă care comunică în engleză. Din fericire, 90% din populație are un nivel extrem de înalt în ceea ce privește competențele în limba engleză. Prin urmare, a-ți găsi un job este foarte ușor, și îți asigură un venit bun pe durata studiilor.

În ceea ce privește suportul financiar oferit de guvern, Olanda este o țară destul de bogată din perspectiva beneficiilor. Ca student, poți beneficia de un ajutor lunar de la guvern – organizația care se ocupă de acestea se numește DUO – în valoare de aproximativ €1.000 lunar. Singura condiție pentru a primi acest beneficiu ca și student internațional este să lucrezi minim 56 de ore pe lună, iar suma primită este practic compusă din patru elemente diferite – o bursă, transport gratuit fie în timpul săptămânii, fie în weekend, o subvenție suplimentară, și un împrumut pentru taxele de școlarizare. Parte din împrumut se va transforma într-un cadou dacă absolvi studiile într-o perioada de zece ani, ceea ce înseamnă că suma pe care va trebui să o înapoiezi va fi mai mică decât cea pe care ai împrumutat-o în realitate. Pentru a afla totul despre sistemul de împrumut financiar de studenți în Olanda, poți urma acest link spre website-ul instituției DUO.

img 7141

Modelul educațional este foarte practic și informativ. Instituțiile de studii superioare se împart în două categorii – universitățile de științe aplicate, ca cea la care studiez eu Creative Business, sau universitățile de cercetare. Cele din urmă sunt foarte mult bazate pe studiu

academic și cercetare. Universitățile de Științe Aplicate, pe partea cealaltă, sunt foarte practice. Teoria este relativ puțină, însă se pune un foarte mare accent pe practică și efectuarea proiectelor la care ai putea lucra într-o posibilă viitoare carieră în industria aleasă. Ambele modele educaționale beneficiază de un mare avantaj – profesorii care predau sunt mereu extrem de bine pregătiți și au foarte multă experiență personală în materia pe care o predau.

Acomodarea și găsirea unei locuințe pot fi destul de problematice, dar nu imposibile. Olanda este o țară relativ mică comparativ cu numărul de locuitori, ceea ce înseamnă că cererea pentru locuințe este mai mare decât oferta, iar asta poate face ca acomodarea să fie un adevărat stres. Chiriile se plasează undeva la €300 – €600 pentru o cameră într-un apartament la comun cu alți studenți. Deși așa-zisele campusuri există, disponibilitatea acestor acomodări depinde de facultate. Universitatea de Științe Aplicate din Utrecht oferă camere studenților de primul an prin SSH, instituția care se ocupă de acomodarea studenților fie pe termen scurt sau lung. În general, pentru a beneficia de acomodarea pe termen lung, trebuie să te înscrii din timp pe site-ul celor de la SSH și să intri pe o listă de așteptare destul de lungă. În schimb, există destul de multe site-uri unde poți găsi acomodare în afara instituțiilor care oferă acomodări de studenți. Este foarte important să începi căutarea din timp și să ai răbdare și determinare, iar ideal este să fii prezent/ă fizic atunci când cauți acomodare. Partea genială este că, o dată ce îți găsești acomodare, viața ta în Olanda va lua o întorsătură genială.

img 7395

Este extrem de ușor să îți faci prieteni și cunoștințe. Deși olandezii sunt, ca și nație, ușor mai reci decât românii, asta nu te va împiedica de la a-ți face un cerc de prieteni. Spre exemplu, Utrecht este în mare măsură un oraș studențesc și foarte internațional, ceea ce înseamnă că vei cunoaște peste tot oameni din toate colțurile lumii. Acesta este unul dintre aspectele mele preferate la a studia în Olanda – însăși facultatea mea are peste 25 de naționalități diferite printre studenții și profesorii ei, iar comunitatea de români este destul de mare. Vei reuși să cunoști alte culturi, în timp ce te vei simți ca acasă!

Olanda este una dintre cele mai benefice țări din Europa pentru studenți. În afară de ușurința cu care îți poți face propriul tău network de prieteni și cunoștințe, există foarte multe lucruri interesante pe care le poți face în timpul liber. De exemplu, Amsterdam este un oraș plin de atracții turistice – de la muzee, până la cluburi și baruri unde poți să te relaxezi cu prietenii. Dacă vrei, totuși, să experimentezi adevărata cultură olandeză, o poți face vizitând provincii ca și Utrecht, Haga, Rotterdam și Maastricht.

img 4220

Două lucruri esențiale pentru o viață cât mai comodă în Olanda este să deții o pelerină de ploaie și să mergi pe bicicletă. Nu am de gând să mint – vremea este extrem de capricioasă și schimbătoare, dar și frumoasă. Clima de aici are patru anotimpuri, pe care le poți vedea schimbându-se și evoluând. Deși o mare parte din an plouă și bate vântul foarte tare, zilele cu soare de la începutul primăverii au un farmec aparte, pe care nu l-am mai întâlnit în nici un alt loc în care am trăit. Cât despre mersul pe bicicletă, îți va salva destul de mult timp și efort. Transportul public este foarte bine organizat, însă tot există anumiți timpi de așteptare pe care, uneori, efectiv nu ții poți permite.

În concluzie, viața de student în Olanda merită tot efortul unui început nou. În afara studiilor pe care alegi să le faci, fiecare zi îți va aduce o nouă provocare, un mod de a te dezvolta, și

un motiv de a fi mulțumit de alegerea făcută. Nu este ușor, dar nici un lucru extraordinar nu este vreodată ușor, iar tot ceea ce contează este cum reușești să îți modelezi o carieră și o viață personală cât mai satisfăcătoare. Despre asta, însă, voi vorbi într-un articol separat cât mai curând!

Despre mine: Numele meu este Bianca Calin și sunt studentă în anul I la Creative Business, în cadrul Universității de Științe Aplicate HU din Utrecht, Olanda. La scurt timp după începerea studiilor, am primit oportunitatea de a lucra în cadrul universității ca și Content Assistant, în cadrul echipei de marketing și recrutare.

Dacă ești interesat/ă să studiezi comunicare, media și afaceri în Olanda, hai să discutăm! Eu și alți studenți îți vom răspunde la toate întrebările cu mare drag. Pe mine mă poți contacta personal la bianca.calin@hu.nl.

Pe Instagram poți vedea fotografii și videoclipuri despre viața din Olanda, dar poți afla și mai multe informații despre Universitatea de Științe Aplicate HU și Creative Business.

https://www.instagram.com/creativebusinesshu/

https://www.internationalhu.com/bachelor-programmes/creative-business?utm_source=shorturl&utm_medium=cb

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)