Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Cum va afecta Brexit-ul situaţia studenţilor în UK?

Brexit-ul este foarte aproape. Au mai rămas aproximativ 2 luni până la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – data finală a evenimentului fiind pe 31 octombrie 2019.

Acest Brexit a devenit cel mai popular subiect de discuţie în acest an, dar şi fenomenul care a generat multe gânduri şi întrebări în rândul cetăţenilor europeni – inclusiv actualii sau viitorii studenţi în UK.

Cei mai optimişti încă speră la un Brexit încheiat fără probleme, dar există si posibilitatea unui Brexit finalizat fără acord, o situaţie mai puţin favorabilă pentru toţi. Atât Uniunea Europeană, cât şi statul britanic s-au pregătit pentru ambele situaţii, astfel că indiferent de rezultat, situaţia va fi ţinută sub control.

Ce se va întâmpla totuşi după data de 31 octombrie 2019? Cum va afecta Brexit-ul actualii şi viitorii studenţi în Marea Britanie?

În cele ce urmează îţi vom prezenta cele mai noi informaţii cu privire la viitorul post-Brexit [cu acord sau fără acord] în UK.

1. Universităţile din Marea Britanie – în topul preferinţelor pentru tinerii români
2. Ce plan are Guvernul britanic?
3. Cum mă va afecta Brexit-ul dacă încep studiile în UK din toamnă?
A. NINo – National Insurance number
4. Cum procedez dacă sunt deja stabilit/ă în Marea Britanie?
5. Procesul de aplicare pentru statuturile PRE-SETTLED şi SETTLED
6. EDMUNDO este alături de tine în procesul de aplicare la studii în UK

1. Universităţile din Marea Britanie – în topul preferinţelor pentru tinerii români

Aproape jumătate dintre tinerii români care aleg să studieze în străinătate aplică pentru studii la universităţi britanice.

Oferta educaţională mare, care îţi permite să studiezi aproape orice şi taxele de studii care pot fi acoperite în întregime cu ajutorul împrumutului guvernamental [Tuition Fee Loan], reprezintă principalele motive pentru care cei mai mulţi tineri aleg această ţară.

viitorul studentilor in uk post bexit cu sau fara acord

De asemenea, universităţile din Marea Britanie se mândresc cu o rată crescută a angajabilităţii în rândul absolvenţilor. Atât în timpul studiilor, cât şi după terminarea acestora, tinerii pot aplica pentru internship-uri sau job-uri la companii care deţin parteneriate importante cu universitatea la care au studiat.

Majoritatea celor care au ales această ţară ca destinaţie de studiu şi-au declarat mulţumirea atât faţă de calitatea predării din timpul cursurilor, cât şi faţă de pregătirea profesorilor – mulţi fiind specialişti care activează în domeniul pe care îl predau.

2. Ce plan are Guvernul Britanic post-Brexit?

Guvernul Britanic a început demersurile în vederea operaționalizării unei scheme de înregistrare (EU Settlement Scheme) a statutului (settled şi pre-settled) cetățenilor UE post-Brexit.

Scopul schemei este de a asigura drepturile cetățenilor europeni de a continua să locuiască, muncească sau să studieze în Marea Britanie post-Brexit.

EU Settlement Scheme este activ de la data de 30 martie 2019 şi se va încheia la data de 31 decembrie 2020 [perioadă denumită şi “perioadă de implementare”]. Astfel, cei care doresc să locuiască în continuare în Marea Britanie după data din decembrie, trebuie să aplice pentru un nou statut de imigrare în cadrul EU Settlement Scheme.

Există două tipuri de înregistrare pentru noul statut de imigrare, conform website-ului oficial al Guvernului din UK:

 • Statutul SETTLED – se aplică cetăţenilor europeni şi membrilor de familie ai acestora care au minimum 5 ani de reşedinţă în Marea Britanie;
 • Statutul PRE-SETTLED – se aplică celor care nu au minimum 5 ani de reşedinţă în Marea Britanie până la data de 30 iunie 2021.

Aceste demersuri de mai sus au fost gândite în cazul unui Brexit cu acord. Dacă Brexit-ul va fi “no deal”, nu va mai exista o perioadă de implementare.

În acest caz, doar persoanele care s-au aflat pe teritoriul Marii Britanii înainte de ziua Brexit (fie 12 aprilie 2019 în cazul “no deal” sau 22 mai 2019 în cazul “deal”) vor putea să aplice pentru noul statut până la data de 30 decembrie 2020.

situatia dupa brexit cu sau fara acord pentru tinerii romani in uk

3. Cum mă va afecta Brexit-ul dacă încep studiile în UK din toamnă?

Dacă ai fost admis/ă la studii în UK şi urmează să începi primul an de studii în această ţară din toamnă (n.r. 2019), te încadrezi în categoria cetăţenilor europeni care au ajuns în ţară înaintea expirării perioadei de implementare a Brexit-ului.

Studiile tale vor dura 3 sau 4 ani în această ţară [deci vei depăşi data de 31 decembrie 2020], iar în acest caz, Guvernul Britanic îţi recomandă să aplici pentru un nou statut de imigrare în UK – statutul de PRE-SETTLED.

În cazul unui Brexit încheiat cu acord, dacă ai obţinut statutul PRE-SETTLED, îţi vei putea păstra drepturile pe care le ai şi în prezent. Astfel, poţi continua studiile şi chiar să munceşti în UK. Pe lângă acestea, beneficiezi şi de dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii.

Înainte ca cei 5 ani, cât este activ statutul tău de PRE-SETTLED, să expire, trebuie să aplici pentru statutul de SETTLED – de şedere continuă, care NU va fi acordat automat.

A. NINo – National Insurance number

Dacă plănuieşti să aplici pentru un împrumut guvernamental care să acopere în întregime taxele studiilor tale, va trebui să obţii un National Insurance number [NINo] în UK.

Vei primi acest număr numai atunci când ajungi în Marea Britanie. Pentru a obţine un National Insurance number va trebui să suni la numerele de telefon din UK destinate aplicaţiilor pentru acesta, apoi să ţii un interviu la Jobcentre Plus în UK.

Numerele de telefon la care poţi suna pentru NINo, precum şi alte detalii despre acest Insurance number găseşti aici.

studenti in uk post brexit

4. Cum procedez dacă sunt deja stabilit/ă în Marea Britanie după Brexit?

În cazul în care perioada de când locuieşti în Marea Britanie depăşeşte 5 ani CONSECUTIVI, va trebui să aplici pentru statutul de SETTLED.

Dacă reuşeşti să obţii acest statut, vei beneficia de aceleaşi drepturi ca înainte de Brexit:

 • Dreptul de a studia în UK
 • De a aplica pentru un job aici
 • Dreptul de a accesa sistemul medical britanic
 • Dreptul la securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată

Nu uita! Trebuie să aplici pentru statutul de SETTLED înainte de expirarea perioadei de implementare – data de 30 decembrie 2020.

5. Procesul de aplicare pentru statuturile de PRE-SETTLED şi SETTLED

Fie că te muţi acum în UK sau locuieşti deja acolo, va trebui să aplici pentru un nou statut de imigrare înainte de data de 30 decembrie 2020, care să îţi permită să continui studiile în Marea Britanie.

Avem veşti bune pentru tine! Poţi să aplici deja pentru statutul de PRE-SETTLED sau SETTLED. Perioada de implementare [în cazul unui Brexit cu acord] care apără drepturile cetăţenilor europeni a început deja, mai exact de la data de 30 martie 2019.

Pentru a aplica vei avea nevoie să furnizezi informații generale despre tine, dar şi câteva documente:

 • Naţionalitatea
 • Nume şi prenume
 • Adresă
 • Număr paşaport
 • Documente prin care se dovedeşte rezidenţa în UK [în cazul statutului SETTLED]
 • NINo – National Insurance number

Aplicaţiile se trimit GRATUIT aici până la data de 30 decembrie 2020!

student viitor in uk post brexit imigrant

6. EDMUNDO este alături de tine în procesul de aplicare la studii în UK

În ciuda situaţiei din Marea Britanie, care stârneşte multe controverse în rândul cetăţenilor europeni, EDMUNDO îi încurajează pe tinerii români să aplice la studii în UK.

Această ţară rămâne una dintre cele mai bune destinaţii din Europa, unde tinerii pot aplica la universităţi de top [la nivel monial] şi pot urma programe de studii moderne, care le oferă oportunităţi după absolvire.

Îţi oferim consiliere GRATUITĂ atât în timpul procesului de aplicare la studii în Marea Britanie, cât şi post-aplicare.

Contactează-ne pentru mai multe detalii despre situaţia post-Brexit în UK şi viaţa de student în această ţară. Ne găseşti şi pe Facebook sau Instagram!

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)