Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Cum găseşti cazare ca student în Olanda

Cazarea reprezintă un subiect important pentru orice tânăr care a decis să aplice la studii în străinătate. În acest caz, este important să afli, din timp, ce opţiuni de cazare sunt available în noua ta ţară gazdă, pe întreaga perioadă a studenţiei.

Oraşele olandeze, mai ales cele mari precum Amsterdam, Hague sau Rotterdam, sunt de obicei aglomerate, astfel că trebuie să aplici sau să începi să cauţi cazare din timp în această ţară! De exemplu, doar în Amsterdam sunt, anual, peste 75.000 studenţi care caută cazare!

Ca să fii pregătit/ă din timp pentru experienţa de student internaţional, noi îţi oferim toate informaţiile de care ai nevoie. În continuare, te invităm să afli mai multe detalii despre opţiunile de cazare din Olanda, în articolul nostru.

1. Tipuri de cazare pentru studenţii din Olanda
1.1. Student Houses
1.2. Student apartments
1.3. Cazare oferită de universităţi
1.4. Student Housing Corporations
1.5. Agenţii speciale
2. Tips pentru a găsi cazare cât mai repede în Olanda
3. Informaţii importante despre cazarea din Olanda
3.1. Timp limitat pentru a găsi cazare
3.2. Atenţie la contractul de închiriere
3.3. Ce trebuie să faci după ce ai găsit cazare
3.4. Suport financiar pentru cheltuielile tale de cazare

1. Tipuri de cazare pentru studenţii din Olanda

În timpul anilor de studiu, numărul în creștere de studenţi din Olanda creează o cerere pentru locuri de cazare mult mai mare comparativ cu alte perioade ale anului. Astfel, în toată ţara s-au găsit diverse soluţii pentru a le oferi, pe cât posibil, tuturor studenţilor care aleg să aplice la studii aici, un loc de cazare.

1.1. Student Houses

“Student Housing” este cea mai des întâlnită formă de cazare la care studenţii din Olanda apelează. Aceasta presupune împărţirea unei întregi case cu alţi studenţi, prieteni sau colegi [de la 3 până la 6 persoane].

Tinerii optează pentru acest tip de cazare datorită costurilor mai mici: între ~€300 şi ~€450/lună. De asemenea, student houses te ajută să experimentezi “viaţa de cămin”, unde ai ocazia să îţi faci prieteni noi din diferite părţi ale lumii. Costurile cazării într-o astfel de locuinţă diferă în funcţie de oraşul în care vei alege să locuieşti, precum şi de dimensiunea casei pe care o veţi împărţi.

1.2. Student apartments

Costurile de cazare pentru un astfel de apartament sunt mai mici decât în cazul unei student house. În acest caz, vei avea propriul tău dormitor, dar va trebui să împarţi baia, living room-ul şi bucătăria cu mai multe persoane: de la 8 la 12 studenţi.

Şi în cazul apartamentelor pentru studenţi, preţul chiriei diferă în funcţie de oraşul în care vei locui. De exemplu, în Amsterdam chiria se poate dubla, astfel toate cheltuielile tale vor creşte semnificativ.

cazare pentru studenti in case in olanda

1.3. Cazare oferită de universităţi

Universităţile olandeze sprijină studenţii internaţionali în primul lor an de studiu cu cazare în campusurile universităţii sau la diferite student houses ale universităţii, contra cost!

Cazarea în campus este temporară, astfel că va trebui să încerci să găseşti un alt loc de chirie cât mai repede posibil. O soluţie ar fi să locuieşti în apartamentele şi casele pentru studenţi deţinute de universitatea la care ai aplicat. Costurile pentru a locui în acestea se aseamănă cu cele ale caselor sau apartamentelor pentru studenţi private, adică în jur de ~€400 pe lună.

Dacă nu vrei să împarţi locuinţa cu cineva şi îţi doreşti un loc doar al tău, universitatea te poate ajuta şi în această privinţă, contra cost. Multe universități olandeze negociază cu proprietarii privați în numele studenților sau îi ajută pe aceştia, prin diverse programe de “housing”, pentru a-şi găsi cazare cât mai repede posibil.

1.4. Student Housing Corporations

În Olanda poţi apela la ajutorul unor sisteme speciale pentru studenţi. Acestea îţi oferă şansa să închiriezi din timp o locuinţă oriunde în Olanda, dacă te înregistrezi pe platformele lor [înregistrarea este contra cost].

SSH Student Housing şi DUWO sunt cele mai populare sisteme de acest tip din Olanda, iar printre avantajele pe care acestea ţi le pot oferi se numără şi posibilitatea de a vizita locul înainte de a-l închiria. Cu cât o persoană se înregistrează mai repede pe aceste platforme, cu atât are şansa să găsească mai repede un loc de cazare, astfel că îţi recomandăm să îţi faci un cont din timp!

1.5. Agenţii speciale

Agenţiile din Olanda care stau la dispoziţia studenţilor pentru a-i ajuta să găsească o nouă locuinţă în aceasta ţară se aseamănă mult cu agenţiile imobiliare. De obicei, costurile pe care acestea le aplică serviciilor oferite sunt destul de ridicate.

Reprezintă, totuşi, o opţiune bună care te poate ajuta să găseşti cazare în Olanda, dacă toate celelalte opţiuni de mai sus nu au mai fost disponibile.

2. Tips pentru a găsi cazare cât mai repede în Olanda

Internetul este cel mai mare ajutor al tău atunci când vine vorba de a găsi o nouă locuinţă în Olanda. Tot ce trebuie să faci este să urmăreşti atent toate ofertele de cazare disponibile în casele sau apartamentele studenţeşti sau chiar în campusurile universităţii.

Odată ce ai găsit un loc în care ţi-ar plăcea să locuieşti pe viitor, contactează cât mai repede persoanele care au creat anunţul pentru cazare. Există posibilitatea chiar să fii invitat/ă să vizitezi acel spaţiu, precum şi să întâlneşti viitorii tăi colegi de cameră sau apartament.

Aici sunt câteva link-uri care te vor ajuta să găseşti rapid un loc de cazare în Olanda:

tineri impart acelasi loc de cazare in olanda

3. Informaţii importante despre cazarea din Olanda

Ca boboc în Olanda, trebuie să cunoşti anumite lucruri importante atunci când porneşti în “aventura” de a căuta un loc de cazare. Don’t worry, noi suntem aici pentru a te informa corect! 🙂

3.1. Timp limitat pentru a găsi cazare

Nu doar numărul de locuinţe disponibile pentru studenţii internaţionali din Olanda este limitat, ci şi data până la care aceștia pot găsi cazare. Odată ce ai fost admis/ă la o universitate din Olanda, este important să îţi găseşti un loc de cazare cât mai curând posibil!

Cu multă răbdare şi urmărind paşii şi informaţiile de mai sus vei respecta, cu siguranţă, acest termen limită. În cazul în care ai nevoie de sprijin adiţional noi suntem aici şi după ce procesul de admitere s-a încheiat!

3.2. Atenţie la contractul de închiriere

Recomandările autorităţilor olandeze şi ale noastre sunt de a citi atent şi complet contractul tău de închiriere. De asemenea, nu ar trebui să semnezi sau să plăteşti nimic până ce nu ai revizuit acest contract în întregime.

Poţi invita chiar şi noii tăi prieteni să citească împreună cu tine contractul, o opinie în plus nu strică niciodată! 🙂

3.3. Ce trebuie să faci după ce ai găsit cazare

Odată ce ai găsit noua ta locuinţă, iar contractul de închiriere a fost finalizat, trebuie să declari noua ta adresă la autorităţile locale olandeze.

Această adresă va deveni noua ta adresă oficială în ţară, iar faptul că realizezi acest pas îţi poate aduce anumite scutiri la taxe şi impozite ca student în Olanda.

3.4. Suport financiar pentru cheltuielile tale de cazare

Poţi beneficia de un suport financiar din partea statului olandez, care te ajută să acoperi în întregime sau o parte din cheltuielile tale cu cazarea. Pentru a primi această sumă de bani trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

  • Trebuie să ai un contract de închiriere a unei locuinţe în Olanda încheiat pe numele tău
  • Trebuie sa ai minimum 18 ani
  • Venitul tău lunar trebuie să fie mai mic decât venitul minim stabilit de statul olandez
  • Costurile de închiriere ale locuinţei nu trebuie să depăşească un anumit prag impus de guvernul olandez
  • Trebuie să fii înregistrat/ă în cadrul IND (Immigratie- und Naturalisatiedienst), serviciul olandez pentru emigranţi

Mai multe informaţii despre acest suport financiar, denumit Huurtoeslag, poţi citi aici.

tineri studenti internationali in olanda

Universităţile şi autorităţile olandeze sunt deschise faţă de noii studenţi, astfel că poţi beneficia de ajutor din partea acestora oricând! Tot ce trebuie tu să faci, în plus, este să te documentezi corect şi exact, dar şi să te pregăteşti cu multă răbdare.

De asemenea, ne poţi contacta şi pe noi pentru informaţii adiţionale! Ne găseşti online aici sau pe paginile noastre de social media: Facebook şi Instagram.

 

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)