Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Cât te costă să fii student în Olanda sau Marea Britanie

Când vine vorba despre studiile în străinătate, mulți elevi români ezită din cauza costurilor mari percepute. Fie că sunt preocupați de bugetul de școlarizare, de cazare sau de trai, o parte dintre cei interesați exclud universitățile internaționale de pe lista de aplicații chiar înainte de a realiza un calcul al fondurilor necesare. Află deci cât te costă să fii student internațional.

Încă de la intrarea României în Uniunea Europeană, studenții români pot beneficia de oportunitățile de finanțare oferite de universități, atât pentru plata studiilor, cât și pentru costul de zi cu zi, în principalele destinații pentru studenții români precum Marea Britanie și Olanda. În plus, ajutorul părinților, al rudelor sau joburile part-time i-au ajutat pe cei care deja studiază în străinătate să își finanțeze cheltuielile curente.

2 din 3 români aleg cazarea privată în loc de cămin

Un studiu al peste 180 de studenți români în Marea Britanie și peste 50 din Olanda marchează bugetul lunar mediu pentru cheltuielile curente în jurul sumei de £806, respectiv €739. Acesta variază semnificativ în funcție de orașul în care studiază, stilul de viață și resursele disponibile. De exemplu, un student în Londra poate cheltui între £500 și £2.000/lună. În orașele mai mici ale Angliei, costurile totale ale unui student oscilează între £200 și £1.700/lună. În Olanda costurile pentru un student oscilează între €400 și €1.200/lună.

studenti internationali care locuiesc in campusul universitatii

De exemplu, media de £469/lună pentru cazare în Marea Britanie oscilează între £210 pentru cazarea la cămin în Birmingham sau £320 pentru chirie în Hull. Cazarea poate ajunge și la £950 pentru chiria într-un apartament privat. Chiar la £1.200 pentru cămin în Londra. Două treimi dintre studenții din Marea Britanie aleg cazarea privată. Aceștia pot împărți un apartament sau o casă cu alți colegi sau prieteni, în timp ce o treime locuiesc în cămin. În multe cazuri, traiul într-un spațiu privat poate avea costuri mai reduse decât cel la cămin. Datorită amplasării preferențiale a căminelor, lângă universități, în zone centrale, chiriile pot fi mai mari.

Costurile diferă și în Olanda în funcție de oraș și de spațiul ales pentru chirie

Costurile de cazare din Olanda diferă, în mod similar Marii Britanii, în funcție de spațiul ales și oraș. Și aici 61% dintre studenți împart o casă, pe când 39% stau la cămin. Media de €414 investiți lunar în cazare oscilează între €270 pentru chirie în Emmen și €300 la cămin în Groningen. Aceasta poate urca până la €670 la cămin în Groningen și €995 pentru chirie în Rotterdam. Se observă inclusiv diferențe între costurile din același oraș. Variațiile sunt date de distanțele față de universitate sau includerea opțiunilor de masă în cost.

Sfaturi de la studenții români internaționali

Atât românii din Marea Britanie, cât și cei din Olanda au oferit și sfaturi pentru cei care își vor căuta cazare în viitor, îndemnându-i pe cei interesați să ia în calcul costul chiriilor atunci când își aleg orașul în care vor studia. Studenții internaționali mai recomandă tinerilor interesați și să caute opțiuni de cazare cât de repede pot. De asemenea, studenții români sunt îndemnați să fie atenți la ce este inclus în cost în materie de utilități, care este nivelul garanției și durata preavizului. Dacă vrei să fi student în Marea Britanie sau Olanda, e preferabil să discuți cu viitorii tăi colegi.

Mâncarea și transportul reprezintă o treime din cheltuielile totale ale unui student

Spre deosebire de cazare, costurile de mâncare și transport au fluctuații mai mici în funcție de stilul de viață sau oraș. Majoritatea studenților intervievați aleg să își gătească în loc să mănânce în oraș. Aceștia alocă un buget mediu de £200/lună în Marea Britanie și €233/lună în Olanda.

Costurile de transport au cea mai redusă pondere din totalul cheltuielilor. Majoritatea românilor aleg să stea în campus sau aproape de el, astfel încât pot parcurge distanța până la universitate pe jos. Cheltuielile medii lunare în Marea Britanie sunt de £52/lună și de €40/lună în Olanda. În această țară mulți dintre studenți aleg să meargă cu bicicleta.

În ceea ce privește modul în care își finanțează cheltuielile, 54% dintre intervievații din Marea Britanie au obținut un job part time la 6 luni după începerea cursurilor, iar din restul de 46%, 24% nici nu sunt interesați de perspectiva unui job pentru a suplimenta veniturile. În Olanda, doar 37% au deja un job, în timp ce 39% nu sunt interesați să caute unul.

Împrumuturi de la guvern pentru taxele de școlarizare

Taxele de școlarizare pentru Marea Britanie sunt de £9.250 pentru licență și oscilează între £2.000 și £5.000 pentru master, în timp ce în Olanda, taxa anuală este de €2.083/an, iar studenții din primul an de licență plătesc doar jumătate din sumă pentru primul an. Pentru plata lor, ambele destinații oferă opțiuni de împrumuturi guvernamentale. Guvernul Marii Britanii oferă posibilitatea obținerii Tuition Fee Loan, care acoperă costurile de școlarizare. Ieșirea din Uniunea Europeană sau Brexit poate afecta pe viitor disponibilitatea acestor împrumuturi. Acest lucru nu se aplică însă în acest moment. Toți studenții care încep cursurile în 2019 și 2020 vor beneficia de ajutorul financiar pe toată perioada de școlarizare.

viitor student international finantare educatie

Ajutor financiar pentru fiecare student român care solicită un împrumut

În cazul studiilor de licenţă se acordă aproximativ £9.250, iar pentru studiile de master maximum £10.906. Toţi cetăţenii români pot aplica pentru acest împrumut. Acesta se oferă în baza unei oferte definitive la o facultate, tuturor aplicanților care studiază prima oară un program de licență sau master. Banii se plătesc în contul studentului, la începutul fiecărui an școlar. Tânărul trebuie să îi transfere mai departe către universitate sau către alte cheltuieli curente în cazul studiilor de master.

Restituirea împrumutului se face după ce studentul se angajează și are un venit anual peste anumite praguri, predefinite în funcție de țara unde va lucra. De exemplu, pragul pentru Marea Britanie este de £21.000. Suma restituită urmând să fie de 9% din ce depășește acest nivel.

Beneficiezi de sistemul de finanțare a studiilor și în Olanda

Similar, guvernul olandez oferă un împrumut denumit Student Loan, menit să acopere cheltuielile de studii, de €2.083/an. Suma acordată are valoarea totală a costului de școlarizare, fiind virată lunar în contul studentului în 12 tranșe egale după începerea studiilor. Pentru a fi eligibil, aplicantul trebuie să aibă sub 30 de ani, să urmeze un program de studiu full time și să dețină un număr BSN (cod numeric personal) de înregistrare pe teritoriul Olandei. Numărul BSN se primește după înregistrarea adresei.

Achitarea împrumutului se face similar ca în Marea Britanie: studentul începe să îl restituie când câștigă un salariu de peste €1.620/lună (pragul din 2018), rambursând 4% din venitul brut pe lună.

Recent, studenții români pot accesa și împrumuturi pentru până la 2 ani de studii de master, oferite de FINS, care pot acoperi atât costurile de școlarizare, cât și cheltuielile curente. Cuantumul maxim al împrumutului este de €18.000 pe parcursul celor 2 ani sau €12.000 pentru programele de master de 1 an, criteriile de acordare fiind disponibile pe website.

Ultima șansă de a deveni student internațional din septembrie

Așadar, tinerii care se hotărăsc să plece la studii în străinătate, sunt încurajați să se înscrie la sesiunea de admitere cu răspuns pe loc, care va avea loc pe 16 și 17 iulie la sediul Entrepreneurship Academy din București. Există și posibilitatea de a participa la interviu online, pe Skype, sesiune dedicată celor din afara orașului.

În al patrulea an de Spot Admissions, 15 universități din Marea Britanie deschid admiterea cu răspuns pe loc: Anglia Ruskin University, Birmingham City University, Coventry University, NAVITAS, University of Essex, University of Greenwich, University of Hull, University of Middlessex, University of Northampton, University of Plymouth, University of Portsmouth, University of Sunderland, University of West London, University of Westminster și University of Worcester. Lor li se alătură HAN University of Applied Sciences din Olanda și The Entrepreneurship Academy din România.

criterii pentru admiterea la o universitate din strainatate

Documentele necesare pentru participarea la Spot Admissions

Pentru a putea participa la interviurile de admitere, absolvenții trebuie să prezinte foaia matricolă și diploma de bacalaureat. Admiterile sunt deschise și celor interesați să urmeze un program de masterat în Anglia și Olanda. Pentru aceștia criteriile de admitere sunt asemănătoare (prezentarea foii matricole și a adeverinței de licență). Aceștia vor primi răspuns pe loc la aplicația pentru studii, știind imediat dacă devin studenți internaționali.

Lista universităților participante și formularul de înscriere sunt disponibile website-ul Spot Admissions, iar participarea este gratuită. Pentru mai multe informații, consilierii EDMUNDO stau la dispoziție celor interesați să afle mai multe informații, serviciile de consiliere fiind gratuite.

Consiliere gratuită pre şi post aplicare la studii în străinătate

EDMUNDO este serviciul gratuit de consiliere educațională internațională care lucrează activ cu peste jumătate din toți aplicanții români la studii în Marea Britanie și Olanda. Consilierii EDMUNDO oferă asistență în mod gratuit, atât în procesul de pre-aplicare la studii în străinătate (alegerea universităților potrivite, verificarea condițiilor de eligilibilitate, pregătirea dosarului de admitere), aplicarea propriu-zisă, dar și post-aplicare (pregătirea dosarelor de finanțare, cazare, chiar și după începerea cursurilor). În prezent, comunitatea studenților EDMUNDO numără peste 7.000 de români deveniți studenți internaționali


Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)