Quiz vocațional gratuit
Care e domeniul profesional care ți se potrivește? Mergi la Quiz

Studii in Marea Britanie: interviu cu Bogdan Stanciu

Bogdan Stanciu și-a petrecut anii de liceu la Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila și a hotărât să-și continue studiile în arhitectură la University of Manchester, în Marea Britanie. S-a adaptat rapid noului stil de viață și se bucură că are acces la studiu și practică în domenii diverse. Deși admiterea la o universitate din UK poate părea simplă, Bogdan atrage atenția elevilor interesați asupra faptului că un eseu personal bun trebuie să fie autentic și argumentat.

Care a fost motivaţia ta de a aplica la studii în străinătate?

În ţară am urmat profilul bilingv şi cred că ăsta a fost unul din motivele principale. Când dedici un timp îndelungat studiului unei limbi sau unei anumite culturi, ajungi să-ţi doreşti să le “experimentezi” cu adevărat. Însă dacă facultăţile din UK nu ar fi avut un asemenea prestigiu şi nu mi-ar fi oferit o mai mare deschidere probabil aş fi abandonat ideea.

Ştim că distanţa şi dorul de casă ne pot face să stăm pe gânduri când vrem să luăm o astfel de decizie. Cum e să fii atât de tânăr şi să te afli la aproximativ 2000 km distanţă de casă?

Eu nu am suferit din cauza dorului de casă şi mă bucur că sunt aici. Ce e drept, nu prea mă gândesc la asta în timpul zilei. Dacă nu ar fi existat Internetul probabil ar fi fost dificil.

Cum e o zi din viaţa ta de student?

Până acum nu pot să zic că am avut o rutină. La început ai impresia că în fiecare zi se mai iveşte ceva sau ai uitat complet că voiai neapărat să te duci la o anume expoziţie ori la vreun workshop. În primele luni, când te acomodezi, poţi fi relativ debusolat.

În zilele de curs am cel mult şapte ore. După şcoală, dacă nu am de lucru, noii prieteni sunt întotdeauna o alternativă binevenită, fie că ieşim în oraş, fie că ne uităm la un film.

Partea financiară influenţează puternic decizia de a pleca la studii în străinătate, în mod deosebit pentru că există stereotipul conform căruia este scump. Tu cum te descurci cu banii, care sunt sursele tale de venit?

Viaţa în UK este mai scumpă decât în majoritatea celorlalte ţări. E drept totuşi că mâncarea este comparabilă ca preţ cu România. 2013/2014 este primul meu an de studiu în UK şi pentru moment m-am bazat exclusiv pe sprijinul financiar al părinţilor, dar intenţionez să-mi caut un part-time job.

Cu ce diferă sistemul de învăţământ în care studiezi acum faţă de cel românesc?

Ai mai multă libertate. În general sunt mai puţine ore de curs decât în România, dar asta nu înseamnă că şi volumul de muncă e mult diferit. Cel puţin în cazul arhitecturii, dacă lucrezi mai mult individual şi vii cu idei/concepte, feedback-ul va fi mai degrabă pozitiv. Nimeni nu o să îţi zică ceva dacă ai preferat să pierzi timpul, dar la sfârşitul anului notele sunt direct proporţionale cu efortul.

Tu ai făcut alegerea şi poţi vorbi din experienţă: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?

Sunt nenumărate motive pentru a învăţa în străinătate. Diploma este recunoscută în multe locuri (lucru ce depinde şi de prestigiul facultăţii), iar contactul cu o altă societate te învaţă extrem de multe lucruri. E foarte posibil să nu fii de acord cu tot ceea ce vezi şi este perfect normal, dar faptul că eşti expus la moduri complet diferite de gândire te ajută să evoluezi. În plus, există şi numeroase posibilităţi de internship în aproape orice domeniu.

Ce sfaturi ai da altor tineri care se gândesc să studieze în străinătate?

Dacă vor să studieze în străinătate, sfatul meu ar fi să-şi aleagă o facultate cât mai bună, în special pe domeniul ales de ei, să se intereseze şi să-și clarifice punctul final în care doresc să ajungă. Atunci când aplici prin UCAS, ai 5 opţiuni şi este important să fii sigur de alegerea ta.

Unele facultăţi solicită și interviu. Ideal este să ai şansa înainte să realizezi un mock interview. De asemenea, mi se pare esențial să identifici ce te diferenţiază de ceilalţi şi să demonstrezi că faci ceva cu timpul tău liber.

Faptul că majoritatea facultăților britanice nu necesită examen de admitere face că procesul să pară simplu. Cu toate acestea, eseul personal (personal statement) trebuie să fie fundamentat și cere de la tine să te cunoşti.

Ca o concluzie, cred că tinerii care doresc să studieze în străinătate ar trebui să mediteze asupra propriei persoane şi asupra carierei care i-ar face fericiţi pe ei, nu pe cei din jur.

Discuta cu un consilier EDMUNDO

Consiliere educațională la un click distanță!

Vrei să studiezi în străinătate, dar nu știi de unde să începi? Descoperă pachetele de consiliere educațională personalizată EDMUNDO! Alege cea mai potrivită opțiune pentru tine și începe acum călătoria ta de student internațional.

Primul pas ca să devii student internațional

Dacă ești încă confuz cu privire la viitorul tău, te ajutăm să găsești direcția înspre care vrei să te îndrepți. Programează o primă discuție cu un consilier și află care sunt cele mai bune opțiuni de studiu pentru tine, care să te ducă spre o carieră de succes.

Cum ti s-a parut acest articol?
FII LA CURENT
Introdu adresa ta de mail ca să primești cele mai noi știri despre facultăți și universități. Nu trimitem spam.
Footer - abonare (RO)